Cautare
, Contributor

Trainer internaţional certificat MBTI (Myers Briggs Type Indicator), fondator The Horse Connection.

Opinii |
|

Donald Trump împotriva standardului de leadership

Lumea întreagă este, mai mult decât altă dată, interesată de președinția lui Donald Trump. Este clar că Donald Trump a avut o campanie neconvenţională, mai precis cea mai dificilă şi grobiană din ultimele decenii. In ciuda scandalurilor, zvonurilor şi acţiunilor oportuniste, el a câștigat alegerile, împotriva tuturor prezicerilor. Dar mai ales comportamentul lui ridică semne de întrebare legate de felul in care el va conduce Statele Unite în următorii patru ani.
 aboneaza-te
trump (2)

În special pe baza comportamentului pe care l-am văzut deja, putem face o predicţie dacă el va fi un lider bun sau un excelent lider în timpul președinției sale. Nu voi intra în detaliu despre planurile şi ideile sale, deoarece acesta este terenul de joc al politicienilor, dar voi analiza numai comportamentul său în comparație cu standardul de leadership.

În ziua de astăzi, leadership-ul devine din ce în ce mai important. Nu numai în mediul de afaceri, dar şi în conducerea țărilor. Leadership-ul pune o amprentă temporală asupra viitorului şi conduce oamenii şi mediile culturale către neprevăzut. Leadership-ul bun conduce oamenii către acel viitor imprevizibil cu o atitudine pozitivă. Bazându-se pe fapte, un lider bun adoptă deciziile numai după consultare. Şi oamenilor le place să îi urmeze pe aceşti lideri. Leadership-ul prost provoacă teamă, conflicte şi creșterea incertitudinii.

Să aruncăm o privire la ceea ce înseamnă bun leadership în comparație cu comportamentul lui Donald Trump. În cartea sa “From Good to Great”, Jim Collins îi descrie pe cei mai buni lideri ca fiind umili, pe de o parte, dar având, de asemenea, o determinare și o ambiție clară de a acţiona la cel mai înalt grad posibil pentru a face ceea ce este bun pentru companie. În cazul lui Donald Trump, acesta a afirmat în mod repetat: “Haideți să facem din nou America măreață”. Acest lucru arată clar că, în opinia lui, America nu mai este măreață. Dar el spune, totodată, că el face acest lucru pentru americani, în felul lui. În cazul în care calea aleasă de el o reprezintă în cea mai mare parte pe cea a americanilor, acesta ar fi un lucru bun. Astfel, la acest capitol, un punct în plus pentru Donald Trump. Cealaltă caracteristică a liderilor excelenți este smerenia lor. Cred că cei mai mulți sunt de acord că Donald Trump nu este umil/smerit deloc. Totul se învârte în jurul lui, iar el este chiar mândru de faptul că își poate utiliza puterea ca să îi intimideze pe ceilalți. Ce părere aveţi despre postarea lui pe twitter: “Îmi pare rău, perdanților şi criticilor, dar IQ-ul meu este unul dintre cele mai mari – şi voi toți știți asta! Vă rog să nu vă simţiți prost sau în nesiguranță, nu e vina voastră”. Scor pozitiv la smerenie? Nu, nici vorbă de așa ceva.

Chiar dacă Donald Trump are un IQ ridicat, liderii buni și excelenți au o Inteligență Emoțională mare. O mulţime de oameni inteligenți nu sunt buni ca și lideri deoarece au un coeficient ridicat de inteligență (IQ), dar o Inteligență Emoțională redusă (EI). IQ-ul nu este un factor diferențiator pentru succes. Inteligența Emoțională este de 4 ori mai importantă în termen de reușită, în ansamblu. Inteligența Emoțională este factorul de diferenţiere. 90% dintre diferenţele existente între liderii excepționali și cei de nivel mediu sunt legate de Inteligența Emoțională. Există 4 elemente importante ale Inteligenței Emoționale: conștiința de sine, stăpânirea de sine, conştientizarea socială şi managementul relaţiilor umane. Conștiința de sine emoţională înseamnă că puteți să vă recunoașteți emoţiile şi modul în care acestea vă pot afecta performanţa. Dacă cineva este echilibrat, își arată emoțiile, dar nu exagerează prin țipete sau generare de conflicte şi reflectă asupra propriei persoane, atunci puteţi spune că are conștiința de sine. Un motiv pentru care eu cred că Donald Trump are o conștiință de sine scăzută îl reprezintă ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută. Când s-au numărat toate voturile, Hillary Clinton a obținut mai multe voturi pe țară; Trump datorează câștigarea președinției sistemului Colegiului Electoral. Suspiciunile despre existența unor fraude pe calculator au condus acum la renumărarea voturilor în Wisconsin. Acest lucru nu este o ameninţare reală pentru Trump. V-ați fi așteptat ca președintele-ales să dea un răspuns calm. Dar Trump va ”tăia în carne vie”. El susține ca a câștigat alegerile la nivel național, ”dacă scădeţi milioanele de oameni care au votat  ilegal” (literalmente postarea lui pe twitter a fost: ”În plus față de victoria covârșitoare prin câștigarea Colegiului Electoral, am câștigat votul popular dacă scădeți milioanele de oameni care au votat ilegal”). Această reacție generează două riscuri legate de președinția sa: o lipsă de grijă (pentru că afirmația lui este lipsită de orice dovezi) şi o lipsă de autocontrol. Pot să vă dau o mulţime de exemple de pe twitter şi alte afirmații în care Trump reacţionează furios la criticile aduse comportamentului său sau planurilor sale. Atât de multe încât am tendinţa de a crede că domnul Trump suferă de tulburare de personalitate narcisistică.

Dacă un lider este, totodată, capabil să se adapteze la schimbare, își stabilește obiective îndrăznețe, ia în calcul riscurile şi caută modalităţi de a face lucrurile mai bine, atunci puteţi conta pe faptul că are și o bună stăpânire de sine. Până acum, planurile lui Donald Trump se limitează la slogane, fără să ofere fundamente și fapte pentru aceste planuri. Momentan nu pune preț pe fapte. Când acestea nu îi plac, atunci le ignoră sau le modifică.

Celelalte două competenţe ale Inteligenței Emoționale sunt legate de lider în raport cu ceilalți. Să știi să conduci are de-a face în totalitate cu modul cum relaționezi. Şi rolul liderului este de a stabili normele, cultura organizațională şi mediul de lucru pentru toată lumea. Din acest motiv el are nevoie să fie empatic, astfel încât să înțeleagă sentimentele și perspectivele celorlalți și să manifeste un interes activ față de problemele lor. Donald Trump a stârnit o revoltă sugerând că veteranii care suferă de sindromul de stres post-traumatic nu sunt “puternici” şi “nu pot face față”. Și că, într-o țară, veteranii sunt onorați ca eroi. Şi există mai multe exemple pe care vi le pot da pentru a dovedi că președintele-ales nu este empatic deloc.

Ultimul lucru care face diferenţa în leadership este managementul relațiilor umane. Putem să ne uităm la modul în care un lider rezolvă conflictele sau este capabil să negocieze. Liderii buni comunică deschis despre neînțelegeri şi pot găsi soluţii în care oricine se poate regăsi. Doar căutați pe google sintagma ‘Donald Trump Tweets Losers’ şi veţi găsi zeci de exemple de oameni pe care el îi numește perdanți şi îi insultă. Pe YouTube, puteţi găsi tot felul de exemple de lideri (mondiali) pe care îi insultă cu nerușinare.

Uitându-mă la comportamentul lui, înclin să cred că Donald Trump suferă de tulburare de personalitate narcisistică. Oamenii care manifestă această tulburare au nevoie de admiraţie excesivă şi manifestă lipsă de empatie. Ei au un grandios sentiment de auto-importanță (de ex. exagerează când vorbesc despre realizările şi talentele personale, se aşteaptă să fie recunoscuți ca fiind superiori fără să aibă realizări pe măsură). Ei cred că sunt “speciali” şi unici şi nu pot fi înţeleși decât de către – sau ar trebui să se asocieze cu – alți oameni la fel de ”speciali” și cu statut de înalt nivel (sau instituții). Astfel de oameni putem spune, cu alte cuvinte, că ”exploatează” relațiile umane, mai precis, profită de ceilalți pentru a-și realiza propriile scopuri. Sunt adeseori invidioși pe ceilalți sau cred că ceilalți îi invidiază. Emană aroganță, au comportamente sau atitudini de îngâmfare.

Ceea ce președinția lui va însemna exact este încă, în mare măsură, învăluit în mister. Dar primele semne nu mă fac să mă simt confortabil. Și apoi mă gândesc la faptul că exercițiul lui efectiv de putere nu a început încă…

CARTE DE VIZITĂ

Toine Kets este născut în Olanda. A studiat chimia și stiințele sociale (specializarea Managementul Resurselor umane și Psihologie) și a lucrat timp de 12 ani în cadrul companiei Royal Philips Electronics. A urmat cursuri în domeniul terapiei comportamentale rațional-emotive (REBT, la Institutul Albert Ellis din New York), studiile de masterat în cadrul Universității de Afaceri Nyenrode din Olanda și a devenit trainer certificat MBTI (Myers Briggs Type Indicator).

În 2007, Toine a fondat în România compania Actinote International, specializată în leadership și dezvoltarea echipei, coaching, programe de vânzări. În contradicție cu firmele de consultanță tradiționale, idealul său este să lucreze numai cu profesioniști cu înalte abilități într-o organizație-rețea, acest mod de a lucra ducând la obținerea celor mai bune rezultate pentru clienți. Toine folosește și crede în metoda ”vezi – simți – schimbi”. Este fondatorul proiectului Horse Connection, alături de Helga Meurs, instructor de cai, cei doi aducând în România un concept mai puțin întâlnit: programe de coaching cu cai dedicate liderilor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii