FacebookTwitterLinkedIn

Donald Trump acuză OMS pentru că a ascuns inițial amploarea răspândirii virusului COVID-19.

Președintele SUA a anunțat în conferința de presă de luni seara că suspendă finanțarea americană a Organizației Mondiale a Sănătății până la încheierea unei investigații asupra a ceea ce a calificat dreptul rolul agenției în gestionarea grav greșită a pandemiei de coronavirus și chiar în ascunderea răspândirii noului coronavirus.

Oficialii organizației au crezut autoritățile chineze și au negat orice sugestie a transmiterii interumane a virusului săptămâni în șir după 31 decembrie.

Donald TrumpAmânarea declarării stării de urgență a sănătății publice de către OMS a costat mult timp, imens de mult timp. Incapacitatea ei de a obține mostre ale virusului, nici chiar până în acest moment, a privat comunitatea științifică de date valoroase. Noile date care apar zilnic în lume indică lipsa de credibilitate a informațiilor inițiale. Este profund îngrijorătoare tăcerea organizației cu privire la dispariția unor cercetători științifici și medici, cu privire la noile restricții de a împărtăși studii legate de originea COVID-19 în țara de origine. Dacă Organizația Mondială a Sănătății și-ar fi făcut treaba și ar fi trimis experți medicali în China pentru a evalua în mod obiectiv situația pe teren și dacă ar fi denunțat public lipsa de transparență a Chinei, epidemia ar fi putut fi controlată la sursă. Ar fi salvat mii de vieți și ar fi evitat lovitura dată economiei globale, conform Radio România Actualități.

Potrivit președintelui american, contribuția SUA la bugetul anual al OMS este de 10 ori mai mare decât cea a Chinei.

Statele Unite rămân ţara cea mai afectată de coronavirus, cu peste 600.000 de îmbolnăviri și aproape 26.000 de morți, după un nou record zilnic de 2.200 de decese.

Organizația Mondială a Sănătății reafirmă că nu s-a ajuns încă la vârful pandemiei și că nu ar trebui să ne așteptăm la un vaccin decât peste un an.