Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Domnul Record. Serghei Bubka, în alb şi negru

IMG_8213_bubka.jpg
Faimosul atlet Serghei Bubka a vizitat România într-o perioadă neagră a vieţii sale. Cu toate acestea, a găsit puterea să zâmbească pentru „Forbes România”.

Seară de noiembrie. Verific încă o dată întrebările pe care le-am notat în agendă şi pe care vreau să i le adresez a doua zi lui Serghei Bubka, faimosul atlet ucrainean, acum vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Federaţiilor de Atletism (IAAF), care a doborât de 35 de ori recordul la săritura cu prăjina (de 17 ori în aer liber şi de 18 ori în sală). Înălţimile pe care le-a atins – 6,14 metri outdoor şi 6,15 metri în sală – nu numai că nu au fost depăşite până acum, dar niciun atlet nici măcar nu s-a mai apropiat vreodată de aceste ştachete.

GALERIE FOTO: Serghei Bubka, în alb şi negru

Totul pare în regulă, dar sunt un pic emoţionat. Nu în fiecare zi iei interviu unui asemenea campion. Telefonul mobil mă atenţionează că am primit un mesaj. Este de la un coleg. „Fiul lui Bubka a căzut de la etaj la Paris. Este în stare gravă.” Pornesc laptopul şi intru pe internet. Nu este o glumă, accidentul este real, iar doctorii spun că sunt rezervaţi în privinţa şanselor de supravieţuire ale lui Serghei Bubka Junior, şi el sportiv de performanţă, tenismen situat pe locul 186 în clasamentul ATP. Este deja târziu, după ora 23,nu mai pot suna pe nimeni de la agenţia care se ocupă de comunicarea Federaţiei Române de Atletism (FRA), pentru a afla detalii suplimentare despre starea de sănătate a lui Serghei Bubka Junior şi pentru a întreba dacă Serghei Bubka mai vine, în aceste nefericite condiţii, în România, unde fusese invitat pentru a participa la festivităţile ocazionate de centenarul FRA.

Dimineață de noiembrie, ora 10. Serghei Bubka a venit în România, în ciuda accidentului grav suferit de fiul său. Curtea FRA este neîncăpătoare pentru cele peste 100 de persoane, ziarişti şi actuali şi foşti sportivi de performanţă. Bogdan şi Andrei, fotograful şi art director-ul „Forbes România”, rămân pe pista de atletism a stadionului Iolanda Balaş Soter, situat în apropiere de sediul Federaţiei, pentru a seta cadrul pentru şedinţa foto cu Serghei Bubka. Am reuşit, în urma unor discuţii ce s-au întins pe mai multe zile, să obţin jumătate de oră pentru interviu şi fotografii. Intru în clădire, Serghei Bubka este la etaj, acordă interviuri televiziunilor.

Devin uşor neliniştit, timpul trece. În cele din urmă, vicepreşedintele IAAF iese din birou şi se îndreaptă spre parterul clădirii, unde va avea loc un discurs. Totul se desfăşoară cu viteza melcului, tot ce se spune este tradus alternativ în engleză şi în rusă. Mai trece o oră în acest mod. În sfârşit, Serghei Bubka iese în curte şi este din nou asaltat. Întind reportofonul. „Banii pe care-i câştigai ca sportiv în fostele ţări socialiste erau o nimica toată, nu acesta a fost motivul pentru care am înălţat ştacheta, de fiecare dată când am doborât recordul, cu doar un centimetru”, spune Serghei Bubka, de unde rezultă că averea sa, estimată de surse neoficiale la 350 de milioane de dolari, a fost făcută după căderea Cortinei de Fier.

„Îmi place Mircea Lucescu, ţin cu Şahtior Doneţk şi merg la meciuri când am timp, deşi stau mai mult în Monaco şi Kiev.” În sfârşit, reporterii TV îl lasă în pace.

Află ce avere are Răzvan Raţ, jucătorul român al lui Şahtior Doneţk

Serghei Bubka, cu telefonul la ureche, vorbeşte cu cineva despre starea de sănătate a fiului său. „Da, este mai bine, a stat ieri în operaţie mai multe ore, dar acum e spre bine.” Se îndreaptă spre ieşire, în direcţia opusă stadionului unde îl aşteaptă cadrul setat de colegii mei. Îl trag de mânecă, la propriu. „Mister Bubka, please come with me.” „Ce vreţi să mă mai întrebaţi? Am vorbit deja destul, luaţi declaraţiile de la colegi”, îmi spune (doar pe jumătate) glumind. „Eu vreau să vă întreb despre business”, reuşesc să-i spun.  „Am văzut, în biografia dumneavoastră de pe site-ul oficial, că sunteţi membru în consiliile directoare ale mai multor firme”. Se opreşte şi mă priveşte. „M-am implicat în afaceri la începutul anilor `90, la recomandarea prietenului şi mentorului meu, Juan Antonio Samaranch (preşedinte al Comitetului Olimpic Internaţional între 1980 şi 2001, decedat în 2010 – n.red.). El mi-a spus să mă îndrept spre business pentru a-mi asigura existenţa şi a învăţa şi altceva în afara carierei sportive”, spune Serghei Bubka. „Am încercat să transpun principiile mele etice din sport în afaceri, considerând că trebuie să fii fair-play.”

Vezi ce avere are Mirel Rădoi, fotbalistul lui Al Ain

Vicepreşedintele IAAF vorbeşte apoi, în timp ce ne îndreptăm spre locul unde va avea loc şedinţa foto, despre domeniile în  care are afaceri. „Deţin un procent dintr-o brutărie, ceea ce îmi face plăcere, pentru că eu cred că a oferi pâine oamenilor este o cauză bună. Am încercat de asemenea să mă implic în domeniul financiar-bancar, dar am renunţat, din motive dincolo de controlul meu. Interesele mele de business sunt aşadar concentrate în domeniile industrie alimentară, energie şi real estate. Afacerile nu-mi ocupă foarte mult timp, pentru că fratele meu face toată treaba de rutină. Astfel, eu mă pot concentra pe brandul care mă interesează cel mai mult: Inelele Olimpice.”

Când îl întrebi dacă estimările neoficiale privitoare la averea sa sunt adevărate, Serghei Bubka spune că-i este greu să aprecieze exact. „Haideţi să facem fotografiile”, îi propun şi el acceptă. Zâmbetul îi revine pe buze când vede cadrul aranjat de colegii mei. Se aşază pe bancă, iar zece minute mai târziu şedinţa foto e gata. Ne salutăm şi el pleacă spre Izvorani.§

Cifrele lui Bubka

Ca sportiv, Serghei Bubka, actualul vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Federaţiilor de Atletism (IAAF), are o carieră impresionantă. Recordurile sale la săritura cu prăjina nu au fost încă egalate de niciun alt atlet. Serghei Bubka este deţinătorul a nu mai puţin de 35 de recorduri mondiale la săritura cu prăjina, atât la competiţiile în aer liber, cât şi la cele în sală. Cu şase medalii de aur consecutive  la campionatele mondiale, el a deţinut titlu de campion mondial între anii 1983 şi 1999. Este primul sportiv care a depăşit ştacheta înălţată la şase metri, sărind peste această înălţime în cadrul a 49 de competiţii. Este încă deţinătorul recordurilor, atât la competiţiile în aer liber (6.14 metri), cât şi la cele în sală (6,15 metri).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii