FacebookTwitterLinkedIn

Fostul proprietar al retailerul BHS, Dominic Chappell, a fost trimis în închisoare pentru șase ani pentru că a evitat plata impozitului pe veniturile  de 2,2 milioane de lire sterline pe care le-a primit după preluare lanțului de magazine British Home Stores.

În loc să plătească impozitul pe care știa că îl datorează, în valoare de 600.000 de lire, Chappell, în vârstă de 53 de ani, a cheltuit o avere pe un stil de viață de lux care include un iaht de 90.000 de lire sterline, o mașină Bentley Continental, o vacanță în Bahamas și câteva arme Beretta scumpe, a declarat Southwark Crown Court, scrie The Telegraph.

Fost antreprenor falimentar și fost pilot de curse fără experiență în vânzarea cu amănuntul, Chappell a cumpărat lanțul de magazine BHS de la miliardarul Sir Philip Green pentru 1 GBP în martie 2015, notează The Guadian.

Dar după doar un singur an lanțul s-a prăbușit, fiind pierdute 11.000 de locuri de muncă și lăsând în urmă o gaură neagră de 571 milioane de lire sterline la plata pensiilor.

Avocații lui Chappell au susținut că a devenit și încă este „complet falimentar”, deoarece „problema pensiilor” subfinanțată de BHS a explodat în decurs de două săptămâni de la cumpărarea controversată de la magnatul Sir Philip Green. Ei au sugerat că, dacă BHS nu ar fi eșuat, ar fi avut fondurile pentru a-și plăti datoria fiscală, dar un juriu l-a găsit vinovat.

Chappell a negat trei acuzații de înșelare a veniturilor publice legate de compania sa financiară falimentară Swiss Rock Limited.

El a fost acuzat că s-a sustras de la obligația de a plăti mai mult de jumătate de milion de lire sterline în TVA, impozitul pe profit și impozitul pe venit între ianuarie 2014 și septembrie 2016.

BHS pierdea 1 milion de lire sterline pe săptămână și avea un deficit de pensii între 250 și 500 milioane de lire sterline când consorțiul Chappell a cumpărat-o în 2015.

Chappell a fost acuzat că a furnizat informații false sau înșelătoare și că nu a depus declarații de TVA. De asemenea, el nu a plătit nici impozitul pe profit și impozitul pe venitul personal din dividendele pe care le-a primit de la Swiss Rock.

El a declarat juriului că tranzacția BHS a fost „o catastrofă care i-a schimbat viața”, că el nu este contabil și că s-a bazat pe sfatul experților săi profesioniști în domeniul financiar. “Am fost mințit de Sir Philip Green, la fel ca și consiliul meu. Această catastrofă m-a costat căsnicia, banii și reputația mea”.

În ianuarie, Chappell a fost obligat să plătească 9,5 milioane de lire sterline pentru schemele de pensii BHS. Condamnarea lui vine exact la un an după ce i s-a interzis să dețină orice funcție de conducere în companii timp de un deceniu din cauza că „a abuzat de responsabilităților sale”, mai scrie The Guardian.