Dolarul american a ajuns la cursul Băncii Naționale a României (calculat pe baza tranzacțiilor interbancare) de astăzi la un maxim istoric în raport cu leul românesc – 4,3146 lei/dolar, cu 1,64% mai mult comparativ cu miercuri, când cotația a fost de 4,2448 lei/dolar.
Claudiu Cazacu, analist-şef al sucursalei din România a Casei de brokeraj X-Trade Brokers, a declarat pentru Mediafax că, în următoarele săptămâni se aşteaptă ca dolarul american să ajungă la paritate cu euro: „Credem că este posibil să avem un euro egal cu dolarul american, chiar şi anul acesta, cel târziu la începutul anului viitor. Vorbim despre următoarele săptămâni”. El a mai spus că dolarul este pe trend ascendent de mai multă vreme, iar acum a ajuns un nivel pe care nu l-a mai atins din 2002 în raport cu moneda unică europeană.
De altfel, pe plan internațional, euro a ajuns astăzi la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani în raport cu dolarul american, scrie Reuters. În jurul orei 12 GMT, euro se tranzacționa la 1,04055 dolari, cu 1,26% mai puțin decât în ziua precedentă.
„Motivul pentru care dolarul s-a apreciat este ieşirea dintr-o perioadă de consolidare a cotaţiilor euro-dolar. Concret, este vorba despre întărirea politicii monetare în SUA. FED nu numai că a majorat dobânda de referinţă cu 0,25%, dar a şi pregătit pieţele pentru încă alte trei astfel de majorări anul viitor, în timp ce aşteptările iniţiale erau doar pentru două măriri de dobândă. Cu dobânzi mai mari decât se poate găsi în Europa, capitalurile sunt atrase de plasamente în SUA. Dolarul creşte faţă de euro, iar euro se întăreşte în raport cu leul, deci efectul este cumulat faţă de moneda noastră”, a adăugat reprezentantul casei de brokeraj.
Rezerva Federală americană a majorat dobânda de bază, pentru a împiedica supraîncălzirea economiei americane și a menține inflația în jurul obiectivului de 3%, spun analiștii internaționali.
Pentru România, un dolar mai puternic înseamnă scumpirea carburanţilor.
„Majorările de preţuri nu vor apărea imediat. Însă dolarul intră în calculul combustibililor pe piaţa internă. Iar această scumpire se duce pe orizontală şi în alte zone. Pentru cei care au credite în dolari, dar care nu cred că sunt foarte multe, efectul este unul negativ. Cei care au însă economii în dolari au de câştigat. De asemenea, au de câştigat cei care exportă în afara Europei, cu preţuri stabilite în dolari. Din păcate, cei mai mulţi dintre aceşti exportatori vând materie primă şi nu produse cu valoare adăugată mare. Pe de altă parte, produsele importate din China se vor scumpi”, a adăugat Claudiu Cazacu.
În plus, prețul petrolului se află pe o tendință de creștere, după ce în data de 30 noiembrie membrii OPEC au hotărât reducerea producției. Barilul s-a tranzacționat în ultimele zile în jurul nivelului de 54 de dolari, față de aproximativ 47 de dolari, pe 29-30 noiembrie.
Euro a trecut din nou pragul de 4,52 de lei
De asemenea, leul s-a depreciat și în raport cu euro – BNR a anunțat un curs de 4,5202 lei/euro, în urcare cu 0,35 bani (+0,08%) față de cotația de miercuri, când a fost de 4,5167 lei/euro. Cursul leu/euro n-a mai ajuns la acest nivel din 16 noiembrie, când a atins 4,5218 lei, moment din care a intrat pe un trend de scădere comparativ cu leul. În data de 16 iunie, euro a atins cel mai ridicat nivel din acest an comparativ cu leul, de 4,5396 lei.4.539644.5396
Totodată, francul elvețian s-a apreciat joi în fața leului, cursul fiind de 4,2015 lei/franc, cu 0,19 bani (+0,05%) peste cel de miercuri.
În schimb, gramul de aur s-a ieftinit joi cu 1,6 lei (-1%), până la 156,9583 lei, față de valoarea de 158,5547 lei anunțată miercuri.
Citește și „SUA majorează dobânzile de referință şi anticipează noi creşteri în 2017”.