Cautare
, Staff

Lideri |
|

Doina Pană, ministrul demisionar al Apelor și Pădurilor, consideră, la final de mandat, că și-a îndeplinit misiunea: scăderea drastică a tăierilor ilegale de arbori din pădurile României

Doina Pană, ministrul demisionar al Apelor și Pădurilor, consideră, la final de mandat, că și-a îndeplinit misiunea: scăderea drastică a tăierilor ilegale de arbori din pădurile României, potrivit unui raport de activitate publicat pe site-ul ministerului de resort.
big_adriana_-_doina_pană_final

„Prin acțiunile întreprinse și măsurile concrete luate în domeniul Păduri în cele două mandate ale mele de ministru al Apelor și Pădurilor (martie 2014 – decembrie 2014 și 30 iunie 2017 – 3 ianuarie 2018), precum și prin activitatea mea susținută în Parlamentul României, consider că mi-am îndeplinit misiunea: scăderea drastică a tăierilor ilegale de arbori din pădurile României”, se scrie în „Raportul de activitate al ministrului Apelor și Pădurilor, Adriana Doina Pană, mandat 30 iunie 2017 – 3 ianuarie 2018”, publicat astăzi, după ce aceasta și-a anunțat demisia din motive de sănătate.

Mai exact, ea afirmă că datorită Radarului Pădurilor și a sistemului 112 pentru transportul de lemn, instrument pe care l-a implementat în 2014, și a măsurilor legislative la care a fost co-inițiator, un nou Cod Silvic și o nouă Lege a contravențiilor silvice, de la 8,8 milioane metri cubi/an lemn tăiat ilegal (conform raportului Curtii de Conturi a României din anul 2014) s-a ajuns la aproximativ 0,4 milioane metri cubi/an.

Tot datorită Radarului Pădurilor, care nu permite achiziția de lemn tăiat ilegal, s-a ajuns la situația că România a devenit din exportator de buștean, importator de buștean. Exportăm pe an circa 0,3 milioane metri cubi și importăm pe an peste 2 milioane metri cubi”, se punctează în raportul citat.

Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor, a demisionat din funcţie

Sistemul informatic SUMAL funcționează din 2014, fără întrerupere, a menționat în raport fostul ministru:

El a fost dezvoltat în plus, în 2014, față de cerințele Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, încât drumul lemnului de când pleacă din pădure până la destinatarul final (mobilă sau ieșire din țară) este urmărit în timp real prin intermediul Radarului Pădurilor. Este un sistem unic în Europa, posibil în lume, foarte eficient.

Ea mai susține că acesta este un exemplu de foarte bună practică, apreciat public și de Comisia Europeană.

Colaborarea cu Serviciul de Telecomunicații Speciale creează premisele dezvoltării eficiente a întregului sistem informatic integrat. Toate acestea, coroborate cu dezvoltarea informatică a SUMAL și a Radarului Pădurilor, completate de promulgarea noului Statut al personalului silvic, vor conduce, în scurt timp, la diminuarea spre 0 a tăierilor ilegale în România”, estimează Pană.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii