FacebookTwitterLinkedIn

Principalul obiectiv al Discovery a fost sintetizat de producătorul executv Discovery Networks International, Charlotte Reid, prezentă la premiera de la București. Ea a spus că dorința companiei este să informeze publicul larg din România dar și la nivel internațional și să explice în cel mai detaliat mod cu putință șirul de evenimente și condițiile care au declanșat tragedia.

Charlotte Reid: „Oamenii vor vedea mărturii și gesturi care unora le-au salvat viața și va servi fără îndoială ca o lecție pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete”.

Documentarul nu caută nici vinovații tragediei, nici nu judecă promptitudinea sau calitatea efortului de salvare care a urmat imediat după producerea incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, în urma căruia au murit 63 de persoane.

Documentarul folosește o reconstituire a scenei din Colectiv și a aprinderii buretelui de izolație fonică de pe un stâlp de susținere a tavanului, la scară reală, realizată într-un studio din București.

Documentarul mai folosește reconstituirea prin grafică pe calculator a locației în care s-a petrecut tragedia, de asemenea, folosește scene de figurație cu amatori pentru refacerea unor scene din timpul spectacolului, totul spre a ilustra mărturiile unora dintre supraviețuitori, ale primilor polițiști, pompieri și asistente medicale care au sosit la locul tragediei.

Filmul mai utilizează și imagini reale din noaptea tragediei filmate și difuzate de Pro TV sau filmări de amatori realizate cu telefonul mobil. Documentarul este narat în limba engleză, cu subtitrare în limba română, în vreme ce mărturiile supraviețuitorilor și ale persoanelor intervievate sunt realizate și difuzate în limba română.

Documentarul a fost comisionat de către Discovery Networks unei echipe românești condusă de producătorul Mihai Predescu care a fost și el prezent în sală, la proiecția pentru ziariști desfășurată la Grand Cinema din Băneasa, la 3 martie 2016.

Deși documentarul este cât se poate de neutru și relatează doar faptele și înregistrează declarațiile celor care au supraviețuit, care au fost martori sau au salvat viețile victimelor, impactul emoțional al filmului este unul extrem de puternic.

Mihai Predescu a spus printre altele că o bună parte din filmările realizate din noiembrie 2015 și până în februarie 2016, fie ele simple mărturii, nu au putut fi folosite din cauza reglementărilor legale în domeniul audiovizualului din România, dar și din Marea Britanie (Discovery România este licențiat în Anglia sub OFCOM).

Un detaliu semnificativ din timpul reconstituirii s-a întâmplat exact ca în realitate: stâlpul cu buretele izolator fonic s-a aprins la a doua pornire a artificiilor, din cauza unei scântei care a continuat să ardă agățată de materialul inflamabil, a relatat Predescu. De data aceasta însă, un simplu jet de stingător a stins flacăra care atinsese în câteva secunde lungimea de un metru. Scena se poate vedea în documentar și, dacă s-ar fi petrecut și în realitate, tragedia ar fi putut fi evitată.

Documentarul va fi difuzat de Discovery și la nivel internațional, anunțul urmând să fie făcut până la 13 martie, au spus printre altele reprezentanții companiei în cadrul conferinței de presă. De asemenea, documentarul va putea fi văzut și de publicul care nu are în pachetul de cablu sau satelit televiziunea Discovery.

Producătorul Mihai Predescu a mai spus că bugetul filmului este confindențial, dar toate mărturiile supraviețuitorilor și alte salvatorilor care apar în documentar au fost realizate pe bază de voluntariat.

La producție au contribuit și autoritățile (ISU) cât și o serie de specialiști din domeniul medical și în chimie, dintre care unii au optat să nu apară în produsul final.

Mihai Pavelescu este editor MEDIA EXPRES