FacebookTwitterLinkedIn

Compania Sodexo Soluţii pentru Motivare, unul din jucătorii de top pe piaţa românească a tichetelor, a identificat, în urma unei analize derulate în intervalul decembrie 2011 – decembrie 2012, principalele tendinţe în acordarea şi utilizarea tichetelor de vacanţă. 

Valoarea medie oferită sub forma tichetelor de vacanţă de către angajatorii care au participat la cercetare a fost, în intervalul menţionat,  de 1.000 de lei pe angajat. „Tichetele de vacanţă rămân un instrument important de motivare a angajaţilor din companiile private”, declară Jean Istasse, Director General Sodexo Soluţii pentru Motivare.

Cercetarea Sodexo reflectă faptul că beneficiarii tichetelor de vacanţă preferă să îşi aleagă vacanţa direct de la unităţile turistice. În ultimul an, 78% dintre aceştia au ales să folosească tichetele direct la unităţile de cazare (hoteluri, pensiuni turistice şi agroturistice, camping-uri, moteluri), şi numai 22% dintre beneficiari le-au utilizat în agenţiile de turism.

„Am identificat şi un nou trend în utilizarea tichetelor de vacanţă pentru achiziţionarea de vacanţe de weekend”, spune Jean Istasse. Tichetele de vacanţă au fost cel mai utilizate în lunile de vară, urmate de perioade precum Paştele, Crăciunul, Revelionul, Minivacanţele de 1 Mai, Rusalii şi Sf. Maria. 

În România există, conform statisticilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, 3.080 de agenţii de turism şi 7.736 de unităţi de cazare autorizate.

Aproximativ 67% dintre angajatorii care au acordat tichete de vacanţă în perioada menţionată au declarat că motivul pentru care au optat pentru acordarea tichetelor de vacanţă în locul primelor în bani  este dat de facilităţile fiscale asociate acestui beneficiu. 18% dintre angajatorii care acordă tichete de vacanţă au oferit acest beneficiu în funcţie de performanţa angajaţilor, şi 72% au ales să îl ofere tuturor angajaţilor.

Tichetele de vacanţă reprezintă un beneficiu extrasalarial pe care angajatorii îl pot acorda propriilor angajaţi, încadraţi cu contract de muncă, pentru a merge în vacanţă şi pentru a-şi recupera capacitatea de muncă. Tichetul de vacanţă beneficiaza în prezent de cea mai importanta facilitate fiscală din categoria beneficiilor extrasalariale, de 4.200 de lei/an/angajat, şi a fost conceput atât ca o măsură de a sprijini angajatorii în procesul de motivare a angajaţilor, cât şi ca o modalitate de stimulare a turismului local, acestea putând fi folosite pentru achiziţionarea de pachete turistice exclusiv pe teritoriul României. „Pentru sumele acordate sub forma tichetelor de vacanţă, angajatorii sunt integral scutiţi de plata contributiilor sociale, ajutându-i să realizeze economii importante. De exemplu, pentru acordarea tichetelor de vacanţă în cuantum de 4.200 de lei, cheltuielile totale ale angajatorului sunt mai mici cu 2.261 lei decât dacă ar opta pentru acordarea aceluiaşi venit net în bani”, declară Jean Istasse, Director General Sodexo Soluţii pentru Motivare.

Pentru sumele primite în tichete de vacanţă in limitele stabilite prin lege, angajatul plăteşte numai impozitul pe venit de 16%, beneficiind, în acest fel, de o putere de cumpărare mai mare cu 54% decât dacă ar primi echivalentul valoric al acestora în bani.

Tichetele de vacanţă sunt acordate numai de către companiile private, în prezent instituţiilor din domeniul public fiindu-le interzisă acordatea acestui tip de beneficiu.

Compania Sodexo a fost înfiinţată de către omul de afaceri francez Pierre Bellon, în anul 1966, cu credinţa că o bună calitate a vieţii contribuie la progresul indivizilor şi la performanţa organizaţiilor. În momentul de faţă, Sodexo este lider mondial în Soluţii pentru Calitatea Vieţii de Zi cu Zi, fiind totodată al 20-lea angajator la nivel mondial. Aproximativ 413.000 de angajaţi în 80 de ţări din întreaga lume oferă, zilnic, soluţii pentru 50 de milioane de consumatori.

Din 1998, Sodexo Solutii pentru Motivare România, care număra astăzi 200 de angajaţi, pune la dispoziţie Soluţii cuprinzătoare pentru Motivare: Beneficii pentru Angajaţi; Programe de Stimulare şi Recunoaştere; Beneficii Publice. Începând din 2010, Grupul Sodexo a introdus pe piaţa românească şi “Soluţii pentru Servicii la Sediu” (soluţii pentru catering, mentenanţa clădirilor, servicii de curăţenie, precum şi alte soluţii care îmbunătăţesc calitatea vieţii de zi cu zi).