Cautare
, Contributor

Parfumuri |
|

Doamna parfumurilor

S-a născut la Constanța, dar a cucerit New York-ul și lumea întreagă prin parfumurile ei ieșite din comun. Povestea lui Annie Buzantian este un amestec irezistibil de viziune, originalitate și curaj. Cu „note înalte“ de pasiune.
Pt site

Când am simțit pentru prima dată pe piele acordurile esenței „Antonia“, de la casa de parfumuri de nișă Puredistance, am știut că mă aflu în fața unei descoperiri. Nu era nici puternică, dar nici excesiv de blândă, nu-mi amintea de parfumurile de modă-veche, dar n-o găseam nici straniu de avangardistă. Nu era nici abstractă, dar nici banal-predictibilă. Era acel gen de parfum pe care nu știi de unde să-l apuci, o combinație caldă și soft de iasomie, trandafir, Ylang Ylang, Orris, vanilie și Vetiver, care pe pielea mea devenise un vârtej de forță și feminitate. Se întâmpla cu cinci ani în urmă, la începutul parcursului meu în lumea parfumurilor de nișă, poate și de aceea mirosul mi-a conservat atât de bine momentul în memorie.

Nu știu de ce, dar m-am gândit că „Antonia“ a fost creată de un parfumier de gen masculin, ca un tribut adus unui tip de feminitate care l-a inspirat dincolo de limite. Când am aflat că a ieșit din imaginația unei femei, ba chiar al uneia care a fost laureată pentru întreaga activitate în domeniu de către Societatea Americană a Parfumierilor, am fost intrigată. Iar când am descoperit că doamna „maître parfumeur“, pe numele său Annie Buzantian, s-a născut la Constanța, fascinația mea pentru creațiile Puredistance a crescut exponențial.

Stând de vorbă cu Annie, la mai bine de cinci ani de la momentul micii mele revelații, am aflat că „Antonia“ a intrat în portofoliul casei Puredistance dintr-o întâlnire providențială cu fondatorul brandului, olandezul Jan Ewoud Vos. Acesta își dorea o esență sofisticată și elegantă, ca un tribut adus mamei sale, iar Annie i-a spus că se întâmplă să aibă în colecția personală un parfum numit „Antonia“, pe care îl iubește foarte tare. „Aproape că s-a făcut alb la față și mi-a spus că pe mama lui chiar așa o cheamă, Antonia“, își amintește Annie. „A fost un moment suprarealist“. Jan i-a trimis fotografia ei, iar după câteva ajustări minore ale fragranței, noua „Antonia“ a luat ființă.

Până la episodul Puredistance însă, viața lui Annie a avut mai multe întâlniri providențiale, care au compus un parcurs surprinzător și palpitant. S-a născut la Constanța, într-o familie de armeni, și a emigrat în Statele Unite în 1970. Pe atunci, își amintește ea, New York-ul era cu adevărat tărâmul tuturor posibilităților: „Ideile noi, moda și oportunitățile pentru femei stăteau să explodeze pur și simplu“.

Studiase pianul în copilărie și era fascinată de amestecul culorilor. Deși fără legătură cu lumea parfumurilor, tocmai aceste abilități creative au adus-o în postura de a crea esențe celebre în toată lumea. Primul său job la New York a fost ca asistent de laborator la compania de parfumuri Universal Oil Products, iar capacitatea intuitivă în domeniul mirosurilor i-a adus rapid o promovare ca trainee în parfumerie. „Mi-am folosit abilitățile cu muzica și culorile în creațiile mele, fiindcă un parfum este pentru un parfumier ca o linie melodică pentru un compozitor“, mărturisește ea. Până în ziua de azi, multe dintre esențele lui Annie se inspiră dintr-o pictură, dintr-o fotografie sau din poveștile istorisite de un client. După doi ani de lucru ca trainee în parfumerie, compania elvețiană Firmenich o recruta, în anii ’70, ca prima femeie care să lucreze alături de celebrul Master Perfumer Elie Roger.

Un an mai târziu, Annie crease deja primul său parfum, „Love’s Musky Jasmin“, o fragranță soft, după care pasionații de parfumuri încă mai suspină și în prezent. La o simplă căutare pe Google, primele rezultate sunt interogații pline de speranță: „Știe cineva unde mai pot găsi Musky Jasmin?“, ,,Mai există vreo sticlă pe eBay, știe cineva?“, ,,Am nevoie de ajutor, vreau neapărat Musky Jasmin“. Înțeleg de ce Annie îmi repetă că parfumeria chiar este o formă de artă. Să-i faci pe oameni să-și dorească în continuare ceva ce ai creat cu mai bine de trei decenii în urmă înseamnă să reușești să surprinzi o calitate atemporală a sufletului uman. „Nu-mi plac parfumurile stridente“, zâmbește ea. ,,Un parfum este ca un obiect de seducție, trebuie să te ademenească subtil“.

Printre parfumurile create de Annie se mai numără „Puredistance I“, creat tot pentru brandul olandez al lui Jan Ewoud Vos (adus în România de Elysee Perfumery), „Honey“ de la Marc Jacobs, „Acqua di Gio“ de la Armani, diferite parfumuri pentru Tommy Hilfiger, Marchesa, Victoria’s Secret și Ralph Lauren, dar și iconicele „Pleasures“ și „Sensuous“ de la Estée Lauder. Întâlnirea cu Estée însăși, în 1984, rămâne, de altfel, unul dintre momentele de cotitură în cariera ei: la un târg de parfumerie din Italia, doamna Lauder a mirosit un parfum „Gianfranco Ferré“, iar la întoarcerea la New York a cerut să i se aranjeze o întâlnire cu parfumierul care l-a creat. Acela era chiar Annie, iar întâlnirea dintre cele două i-a dat tinerei o încredere în sine pentru care rămâne și acum recunoscătoare.

Lumea parfumurilor de azi nu mai seamănă aproape deloc cu cea din anii ‘70, când New York-ul era plin de oportunități, iar parfumurile cu adevărat bune dăinuiau decenii. Aflu de la Annie că, în prezent, newyorkezii iubesc parfumurile florale și floral-fructate, dar că poți găsi un pic din toate tipologiile. Din urmă vin puternic aromele de cyphre, bogat-orientale, pe care tot mai mulți oameni le agreează. Totuși, într-o lume în care sute de noi parfumuri se lansează anual, cea mai grea sarcină a unui parfumier este să ofere o perspectivă diferită. O semnătură unică și, cum îi place lui Annie să spună, ceva frumos, elegant și atemporal. „Da, chiar cred că un parfum atemporal poate să meargă dincolo de toate trendurile posibile“, zâmbește ea.

Mi-am folosit abilitățile cu muzica și culorile, fiindcă un parfum este pentru un parfumier ca o linie melodică pentru un compozitor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii