FacebookTwitterLinkedIn

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că procurorii din cadrul Secției de Combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 7 iunie 2017, a lui Ioan Bendei, care, la data faptelor, era administrator al RCS & RDS. Acesta este acuzat de săvârşirii infracţiunilor de dare de mită și complicitate la spălare de bani. 

„În vederea confiscării speciale, procurorii anticorupţie au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor ce aparţin societăţilor comerciale BODU SRL (până la concurenţa sumei de 16.771.659 lei) şi RCS & RDS SA (până la concurenţa sumei de 13.714.414 lei)”, se scrie într-un comunicat de presă al DNA.

Bendei este acuzat că în perioada aprilie 2009 – mai 2011 i-a plătit 3,1 milioane de euro (echivalentul a 13 milioane de lei) lui Dumitru Dragomir, care deținea funcția de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF). Procurorii susțin că Dragomir a primit această sumă pentru a favoriza televiziunile controlate de RCS & RDS la acordarea drepturilor de televizare a meciurilor din campionatul național de fotbal.

Serghei Bulgac, director general al RCS&RDS, este urmărit penal pentru spălare de bani

În același dosar, actualul CEO al RCS&RDS, Serghei Bulgac, este urmărit penal.

La data de 16 mai 2017, Dl. Serghei Bulgac, Directorul General (Chief Executive Officer) al Societății și al RCS & RDS S.A., a fost înștiințat în mod oficial cu privire la efectuarea urmăririi penale față de acesta în calitate de suspect, în legatură cu săvârșirea infracțiunii de spălare de bani. Posibilitate întâmplării acestui lucru pe parcursul desfășurării anchetei DNA a fost anticipată și adusă la cunoștința investitorilor în cadrul Prospectului”, se scrie într-un comunicat de presă al Digi Communications, publicat în data de 17 mai, pe Bursa de Valori București.

În data de 16 mai, Digi Communications, al cărui pachet majoritar este deținut de RCS & RDS, s-a listat pe BVB, după ce a reușit cea mai mare ofertă publică inițială de pe piața locală. Compania a obținut aproape 950 de milioane de lei din vânzarea a 25,6% din companie. Veniturile Digi Communications din primul trimestru au fost cu 13,5% mai mari decât în aceeași perioadă de anul trecut, cifrându-se la 226,7 milioane de euro.

Cât timpul se află sub control judiciar, Bendei trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat și să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței. De asemenea, acesta trebuie să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, și să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului. În plus, îi este interzis să comunice direct sau indirect cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpatului Bendei Ioan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, se detaliază în comunicatul DNA.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.