FacebookTwitterLinkedIn

Serghei Bulgac, director general al RCS&RDS, este urmărit penal pentru spălare de bani

DNA anunțat, în data de 17 mai, că Serghei Bulgac, directorul general al companiei de comunicații prin cablu RCS&RDS, a fost a fost pus sub învinuire de procurorii instituției pentru spălare de bani, în dosarul în care se cercetează modul în care s-a făcut cesiunea drepturilor TV a meciurilor de fotbal din Liga I.

„În legătură cu investigația desfășurată de Direcția Națională Anticorupție din România („DNA”), cu privire la care am informat piața și investitorii în cadrul prospectului de ofertă publică inițială din data de 26 aprilie 2017, în cadrul amendamentului la prospect din data de 8 mai 2017 (împreună, în cele ce urmează, „Prospectul”), cât și în cadrul raportărilor publice ulterioare, aducem la cunoștință faptul că, în data de 31 iulie 2017, cu privire la Dl. Serghei Bulgac (Director General al Societății și Director General și Președinte al Consiliului de Administrație al RCS & RDS S.A. – filiala Societății), DNA a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani.

Reiterăm că vom continua să cooperăm deplin în cadrul anchetei și credem că RCS & RDS S.A., INTEGRASOFT S.R.L. (filiala RCS & RDS S.A.) și foștii sau actualii membri ai conducerii acestora au acționat corect și în conformitate cu legea. Nu ne așteptăm ca acțiunea precizată mai sus să afecteze în mod semnificativ activitatea RCS & RDS S.A., a Societății sau a oricăreia dintre filialele acestora”, se scrie într-un anunț al Digi Communications, publicat pe Bursa de Valori București (BVB), în cursul acestei zile.

Digi s-a listat pe BVB. BERD printre acționari. Anghel: Capitalizarea bursei de la București depășește 20 de miliarde de euro

Acțiunile Digi Communication, acționarul majoritar al operatorului telecom RCS & RDS, au început să fie tranzacționate pe BVB, din data de 16 mai 2017, după ce a reușit cea mai mare vânzare de acțiuni a unei companii private de pe bursa locală, valoarea ridicându-se la aproximativ 945 de milioane de lei.

În amendamentul din 8 mai, Digi Communications scria că:

O plângere pe care am depus-o la DNA în 2013, întemeiată pe faptul că a fost comisă o infracţiune împotriva unuia dintre administratorii RCS & RDS, a determinat DNA să analizeze un contract de asociere în participațiune încheiat în 2009 între RCS&RDS şi Bodu S.R.L., având drept obiect un ansamblu pentru evenimente de dimensiuni mari aflată în București şi să îşi pună problema dacă acordul a respectat legile anticorupţie din România.

Bodu este controlată de Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), entitate care organizează și conduce competiția Liga 1.

În 2016, am achiziționat ansamblul pentru evenimente de dimensiuni mari, pe care o exploatăm în vederea furnizării de servicii angajaților noștri și dării în folosință către terți. La data de 5 mai 2017, anumite persoane fizice, inclusiv două persoane care dețin în acest moment poziții de conducere în principala filială a Societății, RCS & RDS, Ioan Bendei și Mihai Dinei, precum și fostul Director General al RCS & RDS, Alexandru Oprea, au fost înștiințate în mod oficial de către DNA ca sunt anchetate în legatură cu săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și spălare de bani. La data de 8 mai 2017, RCS & RDS a fost înștiințată oficial de către DNA că are calitatea de suspect în cadrul anchetei în curs cu privire la aceleași fapte”, mai spuneau reprezentanții Digi Communcations.

În cadrul aceleiași anchete, Dragomir a fost inculpat, fiind acuzat că prin contractul de asociere în participațiune ar fi primit mită pentru contracte încheiate între RCS & RDS și LPF pentru drepturile de televizare pentru meciuri de fotbal din Liga 1 și că ar fi fost complice la spălarea de bani care se suspectează a fi fost realizată prin achiziția de către RCS & RDS a ansamblului pentru evenimente.

În amendamentul din 8 mai, reprezentanții Digi preciza că „nu poate anticipa dacă și când ar putea să apară alte acte de inculpare, respectiv dacă orice astfel de inculpare va rezulta în adoptarea de măsuri preventive sau într-o condamnare”. În plus, aceștia precizau că:

„Nu este exclus ca alți administratori ai Societății sau ai RCS & RDS să dobândească calitatea de suspecți în cadrul anchetei care este în desfășurare. Societatea nu poate anticipa dacă și când aceste persoane ar putea dobândi calitatea de suspecți, când se va finaliza ancheta sau care va fi întinderea eventualei răspunderi a Societății sau a RCS & RDS ca urmare a celor rezultate în cadrul anchetei. Sancțiunile posibile pot include, printre altele, amenzi penale aplicate RCS & RDS și persoanelor fizice, sechestru de bunuri, excluderea RCS & RDS din anumite licitații publice sau private sau pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele fizice anchetate. Amenzile sau confiscările de bunuri pot fi semnificative.”

DNA a pus sechestru pe bunuri ale RCS & RDS în valoare de peste 13,7 milioane de lei

În data de 7 iunie, Digi anunța că procurorii anticorupţie au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri ale RCS & RDS, pentru suma de 13,714 milioane de lei, și au luat măsura controlului judiciar pentru Ioan Bendei, fost administrator al RCS & RDS, în dosarul privind mituirea președintelui LPF.

De asemenea, în amendamentul la Prospect, amendament din data de 8 mai, separat, DNA a investigat anumite plăți de comisioane pe care LPF le-ar fi făcut la instrucțiunea lui Dragomir către un anumit intermediar, folosind fonduri pe care le-au primit anterior de la noi în schimbul dreptului exclusiv de a difuza meciurile din Liga 1. Acea investigaţie a condus la punerea sub acuzare a lui Dragomir pentru delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală. În iunie 2016, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat (cu drept de apel) pe Dragomir la o pedeapsă cu închisoarea de șapte ani. Contractul dintre RCS & RDS de difuzare încheiat cu LPF nu era investigat.

De asemenea, noi nu am avut şi nu avem nicio relaţie comercială cu intermediarul despre care se pretinde că a fost implicat în presupusa schemă de spălare a banilor. DNA nu a avansat nicio acuzaţie împotriva noastră în legătură cu problema de mai sus. Dacă vom fi acuzaţi sau dacă se va dovedi că am săvârșit fapte de corupție sau de spălare de bani, inclusiv ca rezultat al anchetelor sus-menționate, orice astfel de acuzaţii sau de încălcări ne pot determina prejudicii financiare, comerciale și reputaționale, oricare dintre acestea putând avea efecte negative semnificative asupra activității, situației financiare și rezultatele operațiunilor noastre. A se vedea «Partea 1 —Factori de risc— Nerespectarea legilor anticorupţie sau acuzaţii cu privire la nerespectarea acestora ar putea avea un efect negativ semnificativ asupra reputaţiei şi activităţii noastre»”, se mai scrie în amendamentul din 8 mai 2017.