FacebookTwitterLinkedIn

Divan Film Festival a început în 2010 cu o ediție dedicată filmului, gastronomiei și muzicii din Balcani, fiind organizat de Fundația „Mircea Dinescu”. De atunci și până astăzi, festivalul a devenit o tradiție, propunându-și să dezvăluie potențialului zonei Balcani.

„Pentru că prea adesea mireasma Balcanilor s-a asociat cu mireasma prafului de puşcă, ne-am gîndit că oarece poduri culturale arcuite peste Dunăre ar mai îmblînzi memoria noastră rănită de imaginea podurilor de piatră şi oţel bombardate la început de secol XXI. Şi fiindcă tot se spune că în Portul Cetate cocoşii cîntă în trei limbi – româneşte, bulgăreşte şi sîrbeşte – ne-am contaminat şi noi de multiculturalitatea galinaceelor şi am purces la punerea pietrei de temelie a „Festivalului degustătorilor de Film, Vin şi Artă culinară”. Redescoperirea Balcanilor prin film, prin vin şi prin mireasma bucatelor tradiţionale ne va ajuta să ne redescoperim pe noi înşine.” declară Mircea Dinescu.

Tema de anul acesta aduce dragostea în prim plan, organizatorii dorind astfel să contribuie la schimbarea modului în care lumea percepe această zonă mai puțin favorizată de istorie. În acest context, Cătălin Olaru, critic de film, membru al Uniunii Cineaștilor din România și al FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) și câștigător al primei burse „Alex Leo Şerban” pentru critică de film mărturisește că atunci când zici Balcani „te gândești automat la război și moarte, la familii dezrădăcinate și plâns cu sughițuri. Anul acesta, Divan Film Festival își propune să demonstreze că, în Balcani, lumea se mai și iubește, nu doar se sfârtecă și se dușmănește. Am ales să omagiem dragostea cu filme noi, majoritatea urmând a fi proiectate în premieră națională.”

Filmul care va deschide ediția dedicată amorului balcanic vineri, 18 august, este Bourek, o comedie dulce-amăruie în care protagoniștii călătoresc, mănâncă și se iubesc în insula ficțională Chronos, semn că dragostea balcanică e cu dor de ducă și rezistă probei timpului. În lungmetrajul regizorului Vladan Nikolic, bourek-ul e o specialitate culinară a cărei apartenență e disputată aprig de greci, turci, albanezi sau bulgari și, totodată, pretext pentru discuții care continuă până târziu în noapte, unind sau dezbinând cupluri, creând noi povești de dragoste sau punându-le capăt, filmul putând fi vizionat de la ora 21.30, în Centrul Vechi.

Tot în programul festivalului intră și proiecția filmului care a lansat-o pe Rona Hartner şi care a câştigat un premiu César pentru cea mai bună muzică. Gadjo Dilo va rula la Divan Film Festival, în Port Cultural Cetate, miercuri, 23 august, proiecția având loc în prezența actriței Rona Hartner.

Concertele care vor asigura energia festivalului vor include trupele Mahala Rai Banda – pe 18 august, Trio Solaar – pe 21 august și Impex – pe 23 august.

În timpul desfășurării festivalului, camparea este gratuită în Portul Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival. Mai multe informații despre program și invitați găsiți pe: divanfilmfestival.ro