Cautare
, Contributor

Telecom |
|

Distribuția TV a ajuns la 7,33 milioane de abonați în România, cu o penetrare de 98%

„Distribuția TV a ajuns la 7,33 milioane de abonați în România la jumătatea anului 2017”, a spus Bogdan Iana, unul dintre cei doi vicepreședinți ANCOM, în deschiderea Convenției de Comunicații Electronice 2017, organizată de asociația ACeR la București.
 aboneaza-te
Bogdan Iana_ ACeR

Numărul de abonați reflectă o creștere anuală cu 2,5%, dintre aceștia 4,8 milioane fiind la cablu – creștere de 5%, la satelit numărul este de 2,2 milioane, a scăzut cu 3%, și 110.000 de abonați la IPTV, reprezentând o creștere anuală de 20%.

Penetrarea serviciilor de retransmisie TV a ajuns la 98% din totalul gospodăriilor.

Formatul de distribuție TV digitală este în creștere, cu 4,6 milioane de abonați, aproape 3% anual, dintre care 2,4 milioane la servicii DTH, 2,2 milioane la cablu digital și 110.000 la IPTV.

Veniturile din servicii de distribuție TV au crescut la finalul 2016 cu 3%, până la 1,842 miliarde lei, a mai spus Bogdan Iana.

Reprezentantul autorității a mai vorbit în fața cabliștilor prezenți la Convenția ACeR 2017 despre legea infrastrucurii – autoritatea inventariază în prezent rețelele cu termen de finalizare 18 luni. „Identificăm zonele cu rețele mai puțin dezvoltate unde se vor stimula investițiile, dar identificarea și zonele unde trebuie să impulsionăm folosirea în comun a infrastructurii”.

Iana a mai spus că, în cazul NetCity, ANCOM „are o întârziere, acum am avut o întâlnire cu ei, au termen de două săptămâni să ne trimită informațiile necesare pentru emiterea avizului. Acesta va fi dat anul viitor, cu rezerva ca PMB să ne sprijine și să ne dea datele necesare”.

ANCOM calculează tarifele maxime de acces pe proprietatea publică, a semnat cu KPMG un contract pentru schițarea unui act normativ și în primul semestru al anului viitor vom reglementa tarifele, a mai spus oficialul ANCOM.

ANCOM va mai realiza anul viitor, printre altele, două consultări publice, una privind viitorul multiplexelor de televiziune digitală terestră care au rămas nealocate, „să vedem dacă le mai scoatem la concurs sau nu”, și alta pentru sistemul TDAB (radio digital terestru).

Situația actuală a alternativei cablului și satelitului la distribuția TV – televiziunea digitală terestră – a fost prezentată de Bogdan Iana pe scurt: „Radiocomunicațiile au implementat primul multiplex cu programele televiziunii publice, și ANCOM a autorizat primul emițător privat pentru compania TV Sat 2002, și altele două emițătoare private la Iași și Baia Mare.

ACeR este o asociație a cabliștilor independenți de marile grupuri de comunicații cu sediul în București, condusă de Adrian Neagu (TV Sat 2002) – președinte și de Constantin Buzoi (Canal S) – vicepreședinte.

Convenția de Comunicații Electronice 2017 se desfășoară pe 16 noiembrie, la Hotel Marriott din București, fiind sponsorizată, printre alții, de Eurosport, MX1, E! Entertainment, HBO GO, TVSat, Epic Drama, SES, UPC, AXN, Cartoon Network, ID, Diva, AMC, Boomerang și companiile de tehnologie Teleste și Peruvision. Media Expres este partener media al evenimentului.

Mihai Pavelescu este editor Media Expres.

Explicație foto: Bogdan Iana, vicepreședinte ANCOM, în deschiderea Convenției de Comunicații Electronice 2017, Hotel Marriott, București. Foto: Media Expres.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii