Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor, with a focus on covering important IT& C and Energy news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @georgiana1costea or drop me an email at georgiana.costea@forbes.ro

Industrie |
|

Distribuitorul de energie din grupul Electrica SA a cerut falimentul Combinatului de Oțeluri Speciale Târgoviște

Compania Distribuție Energie Electrică România (DEER), operatorul de distribuție de electricitate din grupul listat la Bursă Electrica SA, a depus o cerere de intrare în faliment a Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște.  
faliment

Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște, aflat de aproape 8 ani în insolvență, este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România. Compania Distribuție Energie Electrică România, a cărui cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei (48%), a cerut falimentul Combinatului pentru o datorie restantă curentă, acumulată după intrarea în insolvență a combinatului, de peste 3 milioane de lei.

DEER a cerut “deschiderea procedurii falimentului față de COS Târgoviște SA ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor de plată privind creanța curentă în sumă de 3.255.350,39 lei“, potrivit unui document al administratorului judiciar al combinatului.

În întâmpinarea la cererea de faliment depusă de DEER, Combinatul arată că a început negocierile cu distribuitorul în vederea încheierii unei convenții de plată a datoriei și menționează că “întârzierile (la plată – n.r.) s-au datorat plăților către șomajul tehnic al foștilor salariați, acesta fiind motivul obiectiv comunicat de către reprezentanții COS Târgoviște în toate negocierile purtate cu reclamanta”.

Cu toate acestea, COS Târgoviște arată că cererea de intrare în faliment formulată de DEER este neîntemeiată, căci combinatul a intrat în insolvență în 2013, înainte de intrarea în vigoare a Legii actuale a insolvenței (85/2014). Concret, companiei i se aplică legea veche (85/2006), care nu stipulează dreptul deținătorilor de creanțe curente de a cere falimentul debitorului. 

Rămâne de văzut care va fi decizia judecătorilor.

Cel mai mare creditor al combinatului este offshore-ul Alphard Financial Corp din Insulele Virgine Britanice, care deține creanțe totale de aproape 254 de milioane de lei.

COS Târgoviște a terminat anul trecut cu pierderi de peste 62 de milioane de lei, față de profitul net de 140,4 milioane de lei din 2019. De asemenea, compania a înregistrat o cifră de afaceri de numai 44,6 milioane de lei, în scădere cu peste 92% comparativ cu anul anterior (590,8 milioane de lei). Numărul mediu de salariați a scăzut de la 1.311 la 921.

Falimentul COS Târgoviște a mai fost cerut anterior și de către furnizorul de materie primă Uni Steel Impex SRL din București, distribuitor de feroaliaje și metale neferoase, arată datele termene.ro. 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii