FacebookTwitterLinkedIn

Conform Trend Micro Security Roundup Report, numărul aplicațiilor malware cu risc înalt care vizează dispozitivele cu Android a crescut la 718.000 în al doilea trimestru al acestui an. Până la finalul primului trimestru al acestui an Trend Micro identificase 509.000 de aplicații cu risc mare. Numărul va depăși un milion până la finalul acestui an, după cum anticipează specialiștii Trend Micro. Ca și comparație, amenințările care au vizat computerele personale au ajuns la un număr comparabil în aproximativ 10 ani.

Vulnerabilitățile sistemului de operare Android, amenințările în creștere la adresa serviciilor de online banking și tot mai disponibilitatea online a unor unelte deloc scumpe pentru producerea de pagube prin intermediul programelor malware sunt printre cele mai îngrijorătoare amenințări informatice, relevate de ultimul raport trimestrial de securitate emis de Trend Micro.

Potrivit companiei de cercetare NDP Group, aproximativ 30% dintre toate telefoanele și tabletele inteligente cu sistem de operare Android din Statele Unite au instalate o aplicație de securitate. Acest fapt, dar și problemele sistemice ale rețelei Android determină Trend Micro să avertizeze că un număr foarte mare de dispozitive sunt expuse riscului de infectare.

“Din cauza naturii foarte fracționate a rețelei Android este foarte greu ca toți utilizatorii să fie protejați în timp util cu ajutorul patch-urilor de securitate. În unele cazuri, utilizatorii nu vor fi niciodată protejați de acele patch-uri. Până când producătorii de telefoane nu vor aborda unitar urgența protecției telefoanelor mobile și tabletelor, așa cum a fost cazul PC-urilor, această amenințare reală va continua să crească exponențial. Pentru a lupta împotriva acestei tendințe, utilizatorii de dispozitive cu Android  trebuie să fie foarte  atenți cu ceea ce descarcă pe telefoane și trebuie să instaleze o aplicație de securitate”, explică JD Sherry, Vicepresident Technology & Solutions la Trend Micro.

Raportul Trend Micro subliniază totodată și faptul că în trimestrul al doilea al acestui an a crescut și numărul amenințărilor la adresa serviciilor de online banking cu 29% față de trimestrul întâi al acestui an, ajungând de la 113.000 la 146.000 de cazuri (infectări). În Statele Unite s-au înregistrat cele mai multe atentate, cu peste un milion de încercări, adică 28% din numărul total înregistrat la nivel global, urmând în clasament Brazilia cu 22% și Australia cu 5%. Măsurile de prevenire a acestor atacuri, precum atenta monitorizare a activității contului bancar și utilizarea de soluții de securitate ar putea ajuta la limitarea impactului acestor amenințări.

Același raport arată totodată că modalitățile de vânzare a instrumentelor de fabricare a acestor aplicații malware au evoluat, acum fiind disponibile la prețuri absolut nesemnificative, uneori gratuit sau grupate în pachete de genul “2 la pret de 1”. Facilitarea accesului la aceste instrumente face ca utilizatorii să se confrunte cu un număr în continuă creștere de amenințări informatice pe tot parcursul anului 2013 și după.