FacebookTwitterLinkedIn

Programul face o incursiune în culisele următoarei etape din evoluția telescoapelor: construirea Telescopului spațial James Webb al NASA, de 100 de ori mai puternic decât Telescopul Spatial Hubble și care va deveni o adevarată mașină a timpului, capabilă să privească spre originile Universului și să identifice potențiale semne de viață, pe planete aflate cu mult  în afara sistemului nostru solar.

Documentarul a avut acces la oamenii și tehnologiile care au permis crearea acestui instrument performant, prezintă astrofizicieni și ingineri de la Northrop Grumman și personalul de la Centrul de Zbor Spatial Goddard al NASA.

De asemenea, de la Institutul pentru știința Telescoapelor Spațiale, care e centrul operațional pentru telescoapele Hubble si Webb.

Documentarul trece în revistă 400 de ani de istorie a telescoapelor, începând cu Galileo, în 1609. De asemenea, documentarul urmărește îndeaproape construcția noului dispozitiv, de dimensiuni impresionante.

La telescopul Webb au lucrat 1.000 de oameni din 14 țări și a avut un buget de peste 8 miliarde de dolari din fonduri federale pentru cercetare.

Spre deosebire de Hubble, Webb nu va mai putea fi reparat dacă ceva nu merge bine după lansare. Telescopul va fi trimis spre punctul „L2”, situat la 1,6 milioane kilometri de Pământ. Telescopul va fi pus în funcțiune în octombrie 2018.