FacebookTwitterLinkedIn

Filmul este o cronică a pericolului tot mai serios pe care îl reprezintă această insectă, dezvăluind consecințele potenţial mortale ale fenomenului, în absenţa unui efort la nivel mondial.

Documentarul include interviuri cu experţi, printre care fostul director al CDC (Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA), Dr. Thomas Frieden şi Bill Gates, Co-Preşedinte al Bill & Melinda Gates Foundation, care arată că resursele necesare pentru lupta împotriva unei epidemii declanşate de țânțari transformă acest pericol într-o prioritate de sănătatea publică la nivel global.

„Mosquito” prezintă cazul unui bărbat care trăieşte împreună cu fiul lui într-un sat izolat din Kenya. Tatăl, care se întreabă de ce s-au îmbolnăvit amândoi de malarie, deşi au stat la adăpostul plaselor contra ţânţarilor, îşi duce fiul în spate ca să ajungă la spital, neglijând însă să aibă grijă de el însuşi.

Un alt caz prezentat este cel al lui Leslie Meiners, o mamă din Queens, New York, care a contractat virusul West Nile fără să plece din cartierul ei.

Documentarul aduce în prim-plan şi povestea unui cuplu din Miami, Florida, care are deja o fetiţă şi aşteaptă acum al doilea copil. Scott şi Lindsay Fuhrman au intrat de bunăvoie în carantină, în propria locuinţă, de teamă să nu contracteze virusul Zika.

Mult mai tristă este povestea unei tinere mamei din Brazilia, Ane Júliana Araújo, care îşi îngrijeşte acum copilaşul născut cu malformații produse de virusul Zika, dar e din nou însărcinată şi se teme ca boala să nu-i afecteze şi fătul.

Fostul director al CDC, Dr. Frieden, a declarat: „Există atât de multe boli care pot fi răspândite de ţânţari! Va trebui să inventăm modalităţi noi şi soluţii mai bune ca să putem stopa pericolul ţânţarilor şi să ne protejăm nu numai de Zika, ci şi de orice altă boală care ar putea să mai apară pe parcurs.”

Pe lângă premiera globală pe TV, Discovery colaborează cu CARE2 pentru o petiţie prin intermediul căreia încurajează cetăţenii de pe întreaga planetă să-și mobilizeze liderii să treacă la acțiune înainte să fie prea târziu.

CITEȘTE AICI CEVA CARE NU POATE FI GĂSIT ÎN ALTĂ PARTE!

Dr. Anca Sîrbu, responsabilul în supravegherea bolilor transmise prin vectori, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, a explicat care sunt riscurile asociate țânțarilor în România, oferind informații despre principalele metode de prevenție:

„Încălzirea globală a avut consecinţe și în România. Dacă în 1996 am înregistrat cazuri de meningoencefalită West Nile numai în București și în județele riverane Dunării, acum înregistrăm cazuri în aproape toate județele țării. Numai pentru câteva boli transmise prin țânțari există vaccinuri (pentru encefalita japoneză, febra galbenă) şi doar anumite medicamente pentru a preveni îmbolnăvirea. Principala măsură pentru a evita îmbolnăvirile este reducerea expunerii la înțepături de țânțari. Înainte de a pleca într-o călătorie este bine să consultăm un medic sau să ne adresăm unui cabinet specializat în medicină de călătorie și boli infecțioase și să ne informăm despre riscul potențial asociat itinerariului. În timpul acestei consultații, călătorii primesc informații privind principalele modalități de protejare împotriva înțepăturilor de țânțari precum și alte recomandări, în funcţie de zona în care călătoresc,” a declarat Dr. Anca Sîrbu.