FacebookTwitterLinkedIn

Acest procent este în scădere de la 40% anul trecut, respectiv de la 48% în 2011, însă se menţine în continuare peste valorile scăzute  înregistrate în 2010 (31%) şi în 2009 (21%).

Top 10 ţări în funcţie de încrederea directorilor generali în companiile lor

  1. Rusia: 66%
  2. India: 63%
  3. Mexic: 62%
  4. Brazilia: 44%
  5. China: 40%
  6. Germania: 31%
  7. SUA: 30%
  8. Marea Britanie: 22%
  9. Japonia: 18%
  10. Franţa: 13%

La nivel general, 28% dintre respondenţi consideră că economia globală îşi va continua declinul în 2013, doar 18% prognozând o redresare economică, iar 52% consideră că situaţia va rămâne neschimbată. În timp ce previziunile directorilor generali rămân pesimiste, prognoza curentă indică o îmbunătăţire faţă de anul trecut, când 48% dintre aceştia prognozau un declin al economiei globale în 2012.

13 pentru 2013: Iulian Dascălu și proiectele gigant

Directorii generali din Europa de Vest s-au dovedit a fi cel mai puţin încrezători în creşterea veniturilor companiilor lor pe termen scurt. Confruntaţi cu o   recesiune în plină desfăşurare, doar 22% dintre directorii generali din această regiune s-au declarat încrezători în creşterea economică, procent aflat în scădere faţă de nivelul de 27% înregistrat anul trecut şi de 39% în 2011.

O tendinţă similară este prezentă în America de Nord, unde încrederea în creşterea economică pe termen scurt este de 33%, faţă de 42% în 2012; în regiunea Asia-Pacific procentul înregistrat este de 36%, în scădere faţă de 42% în 2012. Chiar şi în Africa, considerată de mulţi drept o regiune economică cu perspective  foarte bune de creştere, încrederea directorilor generali în creşterea companiilor lor a scăzut la 44%, de la 57% anul trecut.

13 pentru 2013: Frații Pavăl și extinderea strategică

Pe de altă parte, directorii generali din America Latină contrazic aceste  tendinţe globale. Încrederea acestora faţă de creşterea veniturilor pe termen scurt s-a apreciat uşor faţă de anul trecut, ajungând anul acesta la 53%.

Pe termen lung, încrederea directorilor generali se menţine la un nivel stabil, 46% dintre aceştia arătându-se încrezători în perspectivele de creştere din următorii trei ani, date similare celor de anul trecut. Directorii generali din Africa şi Orientul Mijlociu sunt cei mai încrezători cu privire la creşterea veniturilor pe termen lung, procentele înregistrate fiind de 62%, respectiv de 56%. În America de Nord, 51% dintre respondenţi se declară „foarte încrezători”, în timp ce în regiunea Asia-Pacific procentul este de 52%. Cea mai scăzută rată de încredere pe termen lung a fost înregistrată în Europa (34%).

Topul țărilor în preferințele românilor pentru ofertele de muncă

Lansarea raportului a avut loc în prima zi a Forumului Economic Mondial de la Davos,  în cadrul căruia Dennis M. Nally, Preşedinte, PricewaterhouseCoopers International, a declarat: “Directorii generali continuă să fie precauţi cu privire la perspectivele pe termen scurt şi la redresarea economiei globale. Cu toate acestea, dat fiind nivelul accentuat de îngrijorare a directorilor generali faţă de aspecte precum  supra-reglementarea, datoriile guvernamentale sau instabilitatea pieţelor de capital – nu constituie o surpriză faptul că încrederea acestora a scăzut în ultimele 12 luni.”