FacebookTwitterLinkedIn

Cred că George Becali și echipa din jurul lui au ratat o mare oportunitate interzicând coregrafia fanilor adverși la meciul cu Dinamo pentru că steliștii sunt anti-dinamoviști prin definiție și, cu un minim de efort, s-ar aduna chiar și în jurul clubului actual contra dușmanului etern.

De câțiva ani de zile, pentru a exemplifica ce înseamnă rebrandingul și reframingul, fac următorul exercițiu cu participanții la trainingurile mele de strategie: împărțiți în echipe, fiecare primește un bilețel pe care scrie fie „Steaua anului 2000”, fie „Steaua anului 2016, fie „Steaua anului 2016 vs Dinamo anului 2016”, cu rugămintea să discute între ei și să scrie pe o coală de hârtie primele cuvinte care le vin în minte când se gândesc la lucrurile menționate pe bilet.

În general, răspunsurile se învârt în jurul:

Steaua anului 2000: Campionii, fotbal, Europa, numărul 1, Armata, militarii, Lăcătuș, glorie;

FCSB: Becali, pușcărie, scandaluri, fotbal, cioban, cluburi de noapte;

FCSB vs. Dinamo: Steaua, România, Europa, Champions League, numărul 1, Becali, pușcărie;

Dinamo potențează brandul FCSB, îl întărește – îi oferă șansa unui reframing: Iliescu vs Vadim. Hilary Clinton vs Donald Trump. Votezi Hilary (chiar dacă încă nu te-a convins) = susții FCSB (chiar dacă nu știi sigur că este Steaua).

Cadoul senzațional oferit FCSB-ului de fanii lui Dinamo (i-au păcălit pe anti-dinamoviști să promoveze culorile și mesajul dușmanului la super meciul cu Manchester City) ar fi reprezentat o senzațională oportunitate de a coagula fanii în jurul echipei.

Coagularea este cheia, nu limitarea prin orice mijloace a pasiunii fanilor adverși.

Focusul ar fi trebuit să fie pe ceea ce putem face noi, și mai puțin pe ce piedici să punem fanilor adverși. Hai să răspundem cu ceva și mai deștept (noi, împreună) ar fi însemnat capitalizarea momentului și un mare pas înainte în direcția apropierii de suporteri.

Suporterii unei echipe nu se bucură când noi restricții sunt impuse pe stadioane, chiar dacă le sunt impuse adversarilor. Ei știu că răspunsurile în reciprocitate fac ca nici ei să nu se mai poată bucura cum trebuie la următorul meci.

Deloc surprinzător, s-a decis interzicerea – dublată de declarația domnului Becali, patronul clubului:

„Eu zic că au și fanii Stelei orgoliu. Au văzut ce s-a întâmplat. Că ei au fost umiliți, nu eu. Lupta mea nu e cu galeria, eu nu am treabă cu ei. Galeriile între ele se luptă.”

Perspectiva din care a fost făcută declarația este extrem de nefericită: chiar și când vine vorba despre susținerea echipei, există tabere: eu vs. fani. Pe mine nu mă regăsiți între fanii Stelei așa că nu am treabă cu asta.

Ce diferență ar fi fost dacă declarația ar fi fost formulată astfel:

„Și noi, steliștii, avem orgoliu. Am văzut ce s-a întâmplat și am trăit-o fiecare dintre noi, am simțit-o până în adâncul sufletului. Dinamoviștii nu au realizat însă ce înseamnă răspunsul celei mai iubite echipe din România, al echipei care ar suporteri pe viață în fiecare colț al României. Au văzut ce înseamnă tribunele pline pe peste tot pe unde joacă Steaua în țară, o să vadă și răspunsul steliștilor.”