
Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?
Întrucât am venit în România de facto abia în luna octombrie, nu ar fi corect din partea mea să comentez situația din România în 2021, mai ales dacă ar fi să fac o comparație cu anul precedent. Totuși, dacă ar fi să vorbim despre 2021 la scară globală, atunci cele mai bune cuvinte ar fi acceptare treptată. Pe de o parte, a existat o revigorare economică în comparație cu 2020, iar pe de alta, noi, ca umanitate, am acceptat treptat că 2021 nu va fi anul victoriilor glorioase. Virusul nu a dispărut. Impactul măsurilor masive de combatere a pandemiei din 2020 a început să se manifeste prin inflație, “poticneli” logistice, criză de producție și creșterea prețurilor la energie. În 2020, lupta împotriva pandemiei părea a fi un efort foarte intensiv, dar de scurtă durată. 2021 a devenit anul în care trebuia să învățăm cum să jucăm acest joc fără un orizont previzibil. Este un joc complet diferit. Trebuie să fim mult mai flexibili, din toate punctele de vedere. Ne-am adaptat treptat și am acceptat acest lucru pe parcursul anului.
Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
A trebuit să gestionăm toate preocupările pe care toți furnizorii de telecomunicații le-au avut în 2021, de la penuria de semiconductori la criza lanțului de aprovizionare; de la efectele noilor vârfuri de coronavirus la potențiala creștere a prețurilor la energie și materii prime. Industria de telecomunicații este foarte sensibilă la toate cele de mai sus. O parte semnificativă a veniturilor noastre provine din smartphone-uri și alte dispozitive care suportă SIM; toate includ semiconductori și toate sunt importate. Limitările legate de coronovavirus au un impact asupra veniturilor noastre din roaming, care sunt determinate atât de fluxurile de turiști care sosesc, cât și de cele care pleacă. Suntem unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din țară. Costurile cu energia electrică sunt foarte vizibile în contul nostru de profit și pierdere și nu trebuie ignorate. Prețurile materiilor prime au un impact direct asupra costurilor noastre de construcție și de desfășurare a rețelei, în special a turnurilor de telefonie mobilă. A trebuit să fim foarte eficienți și rapizi în atenuarea tuturor acestor riscuri semnificative. Un alt factor, pe care toți furnizorii de servicii de telecomunicații trebuie să îl gestioneze, este noua reglementare a prețurilor care se aplică doar industriei de telecomunicații, așa-numita taxă de terminare a apelurilor între rețele. Vestea bună este că ne-am dovedit rezistența în fața tuturor provocatorilor și am reușit să demonstrăm că suntem în creștere.
Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?
Au fost două majore. Prima este nivelul de reziliență pe care compania l-a creat în ultimii ani, care a asigurat o tranziție de succes prin toate provocările descrise mai sus. Am înregistrat o creștere organică consolidată a EBITDA de la an la an de 2,6% pentru primele nouă luni din 2021. De asemenea, am înregistrat o creștere de 7,1% an/an a numărului de abonați. Ceea ce este și mai important este faptul că T3 2021 a fost al șaselea trimestru consecutiv de creștere a bazei de abonați, ceea ce reprezintă încă o dovadă a rezilienței durabile. Dincolo de rezultatele financiare robuste, suntem mândri de progresul nostru în ceea ce privește testele tehnice 5G, utilizând spectrul nostru existent.
Al doilea motiv pentru a fi foarte mulțumită de performanța companiei, dacă nu chiar mândră, este faptul că am reușit separarea cu succes de operațiunile fixe Telekom. Doar oamenii din interiorul companiei știu cât de uriaș și complicat a fost acest proiect. Și totuși, l-am realizat la sfârșitul lunii septembrie 2021. Mai mult, în trimestrul al patrulea, nu ne-am oprit aici și am relansat imediat compania de telefonie mobilă, fără nicio pauză. Sunt extrem de mândră să mă alătur unei echipe care este capabilă să facă astfel de lucruri incredibile cu un efort și o concentrare atât de uimitoare.
Acum, începând din noiembrie, am început să ne concentrăm pe experiența și satisfacția clienților. Observăm deja un răspuns mai mult decât pozitiv al pieței la această ofertă și vom continua să ne bazăm pe acest succes în 2022.
Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.
Am observat piața și afacerile din România mai mult din exterior anul trecut. Cu toate acestea, cred că ar fi corect dacă aș spune că mediul de afaceri privat din România s-a dovedit a fi mai bun decât părea la începutul pandemiei. Cred că a existat o combinație bună de pregătire generată de criza financiară anterioară din 2008-2009 (adică majoritatea companiilor se bucurau de un nivel mai ridicat de lichidități care le-a permis să supraviețuiască câteva luni până la reorganizarea modelelor de afaceri), de pachete de sprijin guvernamental mai coerente și de un sentiment de solidaritate pe întregul lanț valoric. Companiile, atât clienții, cât și furnizorii lor, au înțeles că această criză îi afectează pe toți, cu toții am manifestat mai multă empatie unii față de alții și am fost dispuși să avem mai multă răbdare.
Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021? Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?
Din nou, va fi în mare parte un punct de vedere din exterior, dar aș dori să subliniez sprijinul guvernamental acordat companiilor mici și mijlocii și dorința de a se consulta mai mult cu sectorul privat. România este o țară în care IMM-urile sunt motorul economiei și au existat multe măsuri, atât la nivel public, cât și privat, care au vizat acest sector.
Privind din unghiul industriei de telecomunicații în mod specific, aș sublinia rolul autorităților în conectivitatea și digitalizarea țării. Vom continua să fim un partener de încredere pentru astfel de proiecte. Reducerea decalajului digital este rezultatul unei colaborări puternice între operatori și autorități. De exemplu, pentru domeniile care sunt mai degrabă dificile din punct de vedere investițional, dar cruciale din perspectiva nivelului de trai. Pentru a acoperi întreaga țară trebuie să avem un parteneriat puternic, altfel vom avea infrastructuri multiplicate în zonele foarte populate și infrastructuri reduse în zonele în care densitatea populației nu este atât de mare.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?
Aș spune flexibilitatea. Pe de o parte, suntem afectați de factorii de risc la nivel global, cum ar fi regrese ale contextului pandemic și implicațiile sanitare aferente, evoluția climatului financiar internațional (volatilitatea crescută) și tensiunile geopolitice. Pe de altă parte, impulsionând creșterea Telekom Romania Mobile ca o companie nou creată, câștigându-ne locul proeminent pe piață și cucerind inimile și mințile clienților noștri, devenind cel mai bun furnizor de servicii de telecomunicații prin cea mai bună experiență oferită clienților.