FacebookTwitterLinkedIn

Această investigaţie a implicat şi „o inspecţie IT, de tip forensic”, potrivit Manuelei Guia, Partener la D&B David şi Baia, firma de avocatură care a reprezentat, pe parcursul investigației, șase dintre traderi, respectiv ADM Romania Trading, ADM Romania Logistics, Cargill Agricultura, Cargill Cereale, Glencore Protein Romania şi Nidera Romania.

Prin ordinul de închidere a investigaţiei, autoritatea de concurenţă a demonstrat înţelegerea mecanismelor de funcţionare a pieţei comercializării de cereale, care este una deschisă şi în care comerțul transfrontalier este liber, iar preţurile produselor agricole se stabilesc la nivel global, în funcție de bursele de mărfuri ale lumii. De asemenea, Consiliul a reţinut că la nivel național, preţurile de achiziție ale cerealelor sunt influențate de factori globali sau regionali şi nu depind exclusiv de nivelul producției la nivel național, ci şi de o multitudine de alte elemente, precum: cotațiile internaționale, costurile de transport, condițiile climaterice corelate cu existenţa sau inexistenţa capacităților de depozitare etc. Drept urmare, preţurile de achiziție sunt extrem de volatile şi se pot modifica zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi”, a subliniat Bianca Naghi, Managing Associate, D&B David şi Baias.

În plus, ordinul de închidere al investigaţiei arată că informațiile care circulă prin intermediul unui broker agricol se referă la prețul şi cantitatea produselor agricole disponibile spre tranzacționare la un anumit moment în piață şi ajută la creșterea transparentei pieței, susțin avocații.

De asemenea, mobilitatea personalului din industrie, de la o companie concurentă la alta, nu reprezintă în acest sector o modalitate de a facilita eventuale înțelegeri anticoncurențiale, având în vedere particularitățile industriei, respectiv existenţa unei volatilități extrem de ridicate în ceea ce privește condițiile de tranzacționare, expliă avocații D&B David şi Baias: „Prin urmare, în lipsa unui schimb deliberat de informații sensibile în scopuri anticoncurențiale, orice informații sensibile din punct de vedere concurențial deținute de anumiți angajați, la un moment dat, devin perimate, în scurt timp, ca urmare a dinamicii pronunțate a sectorului, fiind lipsite de relevanţă din perspectivă concurențială”.

Manuela Guia a mai spus că „apreciem această decizie a Consiliului Concurenţei de a închide investigaţia fără aplicarea de sancţiuni la adresa companiilor investigate, o decizie mai degrabă excepţională din perspectiva activităţii recente a Consiliului Concurenţei. Modul în care s-a derulat această investigaţie demonstrează încă o dată nivelul înalt de profesionalism al inspectorilor Consiliului Concurenţei”.

Potrivit raportărilor Consiliului Concurenţei, 35% dintre investigaţiile derulate în perioada 2010-2015 au fost închise fără să se constate încălcarea legii şi fără administrarea de amenzi.