Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

Din anii de glorie Art Decó – Reverso

Toți iubitorii de orologerie au admirat și au probat măcar o dată un ceas Reverso, realizat de prestigioasa Casă elvețiană Jaeger-LeCoultre. Chiar dacă nu ești un fan al ceasurilor rectangulare, nu poți nega faptul că Reverso este una dintre emblemele cele mai pregnante ale orologeriei de lux. 
 aboneaza-te

Posesorii de Reverso nu sunt deloc puțini, ceasul fiind de decenii popular pe toate meridianele. De altfel, modelul și-a anunțat încă de la început vocația cosmopolită: ideea creării lui s-a născut în India colonială, conceptul purtând semnătura a doi elvețieni – un orologer și un om de afaceri – și a unui inginer francez.

Cu luni în urmă, în elegantul stand Jaeger-LeCoultre de la Salon International de la Haute Horlogerie, admiram Reverso Tribute Small Seconds alături de celelalte modele de-abia lansate ale Casei. Noul Reverso m-a fascinat; probându-l, am avut, ca de obicei, acea senzație rară că fusese creat pentru a sta la încheietura mea. E drept, am o slăbiciune pentru ceasurile dreptunghiulare, pentru designul clar și mecanismele „de casă”, iar Reverso s-a aflat printre preferințele mele încă de când l-am văzut prima oară, cu mulți ani în urmă.

Dincolo de variațiunile estetice din anii de început sau de reinterpretările ulterioare, conceptul lui a rămas fidel unor caracteristici care îl fac ușor de recunoscut: carcasa tonneau cubistă, după cum o numesc unii cunoscători, cu proporții studiate, godroanele care încadrează cadranul și, desigur, sistemul care-i permite ceasului să culiseze și să-și „adăpostească” fața.

Nașterea unei legende

Reverso va trece peste aproximativ un deceniu pragul centenarului. Destinul său de până acum reprezintă una dintre poveștile de succes ale manufacturii elvețiene Jaeger-LeCoultre.

Legenda lui Reverso este bine-cunoscută; merită însă să o reamintesc. Ideea ceasului s-a născut în 1931, într-o lume a privilegiaților, a elitei Indiei coloniale, acolo unde pasiunea pentru polo călare era o adevărată religie.

După un meci intens disputat, César de Trey, un bogat om de afaceri elvețian, care făcea comerț cu piese orologere, a observat că geamul ceasului purtat de unul dintre jucători se spărsese. Sportivul, un ofiţer britanic, îi lansează lui de Trey provocarea de a crea un ceas care să reziste șocurilor de pe terenul de sport. Afaceristul a luat provocarea în serios: la întoarcerea în Europa, i-a încredințat lui Jacques-David LeCoultre misiunea de a construi noul mecanism, și inginerului francez Alfred Chauvot sarcina de a gândi o carcasă robustă. De Trey a cumpărat de la Chauvot drepturile asupra carcasei inovatoare înainte ca aceasta să fie patentată.

Împreună cu LeCoultre, de Trey pune bazele companiei Spécialités Horlogères, primește patentul pentru Reverso, schimbă apoi numele întreprinderii în Société de vente des produits Jaeger-LeCoultre. Ceasurile Reverso ajung în India pentru a se testa reacția jucătorilor de polo, iar ele devin rapid apreciate de mulți iubitori de orologerie.

Estetică perenă și mecanisme de înaltă clasă

Fiind o creație a începutului de secol XX, Reverso poartă marca stilistică a acelui timp; și totuși, deși au trecut mai bine de opt decenii de la perioada de glorie a curentului Art Decó, nici piesele istorice Reverso și cu atât mai puțin creațiile de azi ce poartă acest nume nu posedă nimic vetust. Dimpotrivă, designul lui Reverso a avut încă de la început un aer deopotrivă proaspăt și peren, ceea ce i-a permis nu doar să reziste timpului, ci să se și reinventeze permanent.

Reverso nu mai este de mult socotit un ceas sport. Estetica lui născută într-o epocă marcată de hedonism și apetit pentru inventivitate l-a propulsat printre emblemele rafinamentului în orologerie. Evoluția lui este foarte strâns legată de cea a mecanismelor create de Jaeger-LeCoultre in-house – nu mai puțin de unsprezece până în pragul celui de-Al Doilea Război Mondial, între care minusculul 404 pentru versiunile de damă și calibrele masculine 410 (cu secundar separat în dreptul orei 6) și 411 (cu secundar central).

După război, într-o lume profund alienată de chestiuni mai importante decât cele pur estetice, va trece o vreme până când Reverso să fie redescoperit și să-și revendice poziția de reper al orologeriei de lux.

În anii ʼ70, el a fost pentru prima oară împodobit cu diamante, iar în anii ʼ80 au fost regândite unele aspecte tehnice ce țineau de carcasă. Apoi, la șase decenii de la apariția sa, Reverso a început un nou drum; în anii ʼ90, Casa Jaeger-LeCoultre decide să utilizeze ambele fețe ale ceasului pentru afișarea funcțiilor. Ideea ceasului cu două fețe a impus construirea unor mecanisme capabile să afișeze funcții pe cadranele opuse, premieră marcată de calibrul 854 (Reverso Duo) care, pe revers, indica timpul pentru un al doilea fus orar. Imediat după el avea să apară și versiunea similară, adaptată ceasurilor feminine, calibrul 844 (Reverso Duetto).

Colecția de modele Reverso a continuat să sporească în complexitate, adăugând complicații mecanismelor sale. Azi, ea oferă modele extrem de spectaculoase datorită acestor rafinamente tehnice (de exemplu, Reverso Tribute Tourbillon, Reverso Grande Complication à Triptyque, Reverso Tribute Gyrotourbillon) sau designului extrem de rafinat care mizează pe reinterpretarea caracteristicilor clasice ale modelului și pe culoare (între care superbele Reverso Tribute Small Seconds și Reverso Tribute Duoface Fagliano Limited).

 aboneaza-te
În această manufactură s-a scris unul dintre cele mai importante capitole ale orologeriei elvețiene.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii