Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

ForbesForward |
|

 Dimitris Raptis, Co-CEO & Chief Investment Officer Globalworth: Prin Fundația Globalworth, am decis să donăm 200.000 de euro organizației Crucea Roșie Română pentru necesare medicale și oferirea sprijinului logistic, uman și material

„Forbes România” invită antreprenori, manageri și companii să vorbească cum își desfășoară activitatea în această perioada dificilă, cum gestionează situația foarte fluidă, cum își tratează personalul, ce speranțe au, ce temeri și multe alte aspecte vitale.
Dimitris Raptis_Globalworth

 

 1. Ce decizii de business a luat compania dvs de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Siguranța și binele angajaților și clienților noștri, precum și continuitatea business-ului sunt cele mai importante pentru noi. Am implementat toate măsurile adecvate cerute de lege și de autoritățile avizate și considerăm că fiecare companie trebuie să realizeze propria evaluare în ceea ce privește măsurile pe care le aplică în această situație excepțională.

 

 1. Care sunt măsurile pe care compania dvs le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Măsurile luate privesc atât cele 700 de companii chiriașe , cât și pe cei câțiva zeci de mii de angajați care lucrează zilnic în clădirile noastre din România și Polonia. Cu toate că mulți dintre aceștia lucrează de acasă acum, unora, natura jobului nu le-a permis asta. Respectăm toate normele de sănătate și de siguranță și am luat toate măsurile necesare și adecvate pentru portofoliul nostru – mai ales în spațiile comune, unde riscurile sunt mai ridicate.

Am sporit măsurile la nivelul clădirilor de birouri și am implementat un program zilnic de curățenie foarte strict și la finalul programului de lucru, după plecarea chiriașilor din clădiri. Toate suprafețele cu trafic intens, cum ar fi recepțiile, scările, lobby-urile, lifturile și toaletele sunt dezinfectate cu un produs special extrem de puternic, care distruge virusurile, fiind în același timp sigur pentru sănătatea oamenilor. Aceste spații sunt, de asemenea, curățate cel mult la fiecare două ore. Produsele de curățare și dezinfectanții sunt avizate de autorități. În plus, Globalworth a amplasat în fiecare lobby dispensere cu dezinfectant pe bază de alcool.

Avem pe toate ecranele video-uri informative cu sfaturi legate de igienă și măsuri pe care fiecare dintre chiriașii noștri trebuie să le ia: cum ar fi spălatul cât mai des pe mâini, utilizarea dispenserelor din lobby care au dezinfectant pe bază de alcool, modul în care e recomandabil să utilizeze măștile sau să strănute/ tușească. Sunt regulile legate de apelul la 112 în cazul primelor simptome și/ sau dacă au călătorit în țări cu cazuri confirmate.

 

 1. Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioada de timp pentru atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați?

 

Dată fiind situația actuală din România, am realizat împreună cu membrii AREI (Asociația Investitorilor Străini în Real Estate) o listă de măsuri urgente ce ar trebui luate în perioada următoare pentru a proteja și ajuta industria real-estare. Lista cuprinde măsuri fiscale și non-fiscale, dintre care amintesc doar câteva:

 • -Reducerea impozitului pe salarii și a contribuțiilor aferente la nivelul celor pentru societățile care au CAEN de construcții pe o perioda de 3 până la 6 luni

 

 • -Prorogarea termenului de plată pentru impozitul pe veniturile salariale, CAS, CASS și CAM pentru o perioadă de trei luni cu acordarea unei bonificații de 5% – 10% pentru companiile care decid să plătească

 

 • -Amânarea termenului de plată a impozitului pe profit, respectiv a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferente anului fiscal 2019 si trimestrului I 2020 până la data de 25.07.2020

 

 • -Amânarea unor termene de depunere a unor declarații fiscale / situații financiare

 

 • -Simplificarea aplicării cotei de TVA 5 % pentru locuințe (apartamente) pentru pragul de 100.000 de Euro

 

 • -Digitalizarea completă ANAF și a direcțiilor teritoariale de stat, care să permită continuarea activității contribuabililor fără necesitatea deplasarii către aceste direcții

 

 • -Prelungirea în mod automat a autorizațiilor/ certificatelor/ aprobărilor al căror termen de valabilitate expiră în perioada stării de urgență, cu posibilitatea extinderii acestui termen cu încă 2 luni

 

 • -Asigurarea unui regim de funcționare continuă la nivelul autorităților administrației publice centrale și locale responsabile cu procedurile de autorizare a executării lucrărilor de construcții.

 

Lista întocmită cu măsuri propuse și solicitate a fost depusă la Cancelaria Primului-Ministru, la Ministerul Finanțelor și la Ministerul Lucrărilor, Dezvoltării și Administrației. Alte autorități centrale și locale relevante vor fi abordate în funcție de cum evoluează lucrurile. Astfel, sperăm cu toții că vom limita maximum posibil impactul negativ al acestei crize și vom restabiliza piața cât mai repede posibil.

 

 1. Care sunt scenariile posibile pe care le vedeti pentru business-ul dvs daca epidemia continua si/sau ia amploare? Dar pentru intreaga economie romaneasca?

Ne vom confrunta cu un impact semnificativ asupra economiei globale, care se va simți, evident, și în România. Întrucât situația este încă foarte instabilă, nu putem estima amploarea crizei. Prin urmare, suntem pregătiți pentru mai multe scenarii și la momentul oportun vom putea interveni în funcție de cum evoluează lucrurile. Trăim într-un mediu în care schimbările și posibilități se schimbă extrem de rapid. Cu siguranță, va exista un impact semnificativ asupra economiei globale, dar vom putea evalua amploarea efectului abia în lunile următoare. În acest context, siguranța și binele oamenilor noștri, clienților și comunităților noastre continuă să fie prioritare, în timp ce încercăm să protejăm afacerea și să limităm datoriile și consecințele acestei crize care evoluează zi de zi.

 

 1. Cum credeti ca ati putea ajuta comunitatea – sociala si/sau de business?

Noi, prin Fundația Globalworth, am decis să donăm 200.000 de euro organizației Crucea Roșie Română pentru necesare medicale și oferirea sprijinului logistic, uman și material pentru consolidarea răspunsului țării noastre la amenințarea cu noul coronavirus (COVID-19). Asta deoarece, înainte de toate, sistemul medical este cel mai important în contextul dat și suma oferită permite achiziționarea de ventilatoare medicale destinate terapiei intensive, flacoane cu dezinfectant, costume de protecție, ochelari de protecție, măști sanitare de unică folosință sau mănuși de protecție. Toate acestea vor ajunge la Institutul Național „Prof. Matei Balș”, cea mai mare instituție medicală pentru boli infecțioase. Avem un mare respect pentru personalul medical și oamenii care mențin serviciile de care avem atâta nevoie în această perioadă. Ajutorul nostru financiar vine ca un suport vital pentru cei care stau în prima linie.

 

Pe lângă acest ajutor, îi încurajăm pe partenerii de business și chiriașii noștri să adopte și ei toate măsurile posibile de prevenție. Iar noi toți, ca societate, avem nevoie mai mult ca oricând să fim solidari. Să ajutăm financiar, să facem voluntariat, să îi sunăm pe cei în nevoie în perioada aceasta. Să respectăm fiecare regulă recomandată sau impusă de autorități. Orice mic gest duce acum la schimbări mari. Să fim umani!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii