FacebookTwitterLinkedIn

Oamenii bogați care, de regulă, au personal extins care se ocupă de îngrijirea caselor în care locuiesc – menajere, bucătari, bone și grădinari – au fost nevoiți să ia o decizie. Pentru a se feri de pandemie, fie se carantinează împreună cu personalul pe o perioadă nedeterminată, fie își trimit angajații acasă și încearcă să se descurce pe cont propriu.

Pentru cei care aleg varianta de a se gospodări singuri, această perioadă este una în care învață lucruri noi. „Unii dintre ei fac acum treburi casnice pe care nu le-au făcut decenii întregi”, a spus Peter Mahler, fondatorul agenției Mahler Private Staffing, citat de Wall Street Journal.

Domnul Mahler a spus că aproximativ 40% dintre clienții săi au luat decizia de a se izola cu câțiva dintre membrii personalului cărora le acordă stimulente financiare, chiar și până la 30% din salariu, pentru a compensa o perioadă în care vor trăi exclusiv împreună. În unele cazuri, familiile înstărite au ales să-și petreacă carantina în reședințele principale, în timp ce altele s-au îndreptat către casele de vacanță din zone mai deschise precum Connecticut, Hamptons sau Palm Beach.

În unele cazuri, atunci când membrii personalului nu au fost de acord să se mute într-o reședință secundară, familiile au încercat să angajeze personal din zonă, intervievând candidații prin Zoom și solicitând ca noii angajați să stea în carantină timp de două săptămâni înainte de a veni în gospodărie, a spus David Youdovin, proprietarul agenției Hire Society. În majoritatea cazurilor, clienții au optat pentru a continua să-și plătească personalul, chiar dacă nu lucrează în prezent, a spus el.

Printre proprietarii înstăriți care au ales să petreacă carantina alături de personal se numără mogulul de presă Martha Stewart, care a spus că s-a izolat împreună cu șoferul, menajera și grădinarul la moșia sa din zona Bedford, N.Y.

„Am trei deținuți, așa îi numesc”, a spus doamna Stewart în timpul unei videoconferințe în cadrul talk-show-ului lui Seth Meyers. „Luăm cina împreună în fiecare seară. Bem un cocktail. Jucăm cărți după masă.”

Miliardarul și investitorul imobiliar Jeff Greene, aflat în carantină cu soția sa, Mei Sze Greene, și cu cei trei copii la moșia din Palm Beach, a spus că le permite bucătarului său privat și menajerei să vină și să plece din casă. Le-a cerut să ia măsuri de precauție, cum ar fi purtarea mănușilor și a măștilor și păstrarea unei distanțe sigure față de familie. Menajera a locuit inițial cu familia timp de câteva săptămâni la începutul epidemiei, dar ulterior a vrut să meargă acasă, a spus Greene.

Bucătarul spune că pentru el munca este mult mai simplă decât a fost înainte de pandemie, când domnul Greene avea oaspeți și petreceri tot timpul. „Acum avem trei băieți de șase, opt și zece ani. Nu mănâncă la cină cinci feluri”, a spus bucătarul.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă măsuri stricte de distanțare socială la nivel național, dar ele variază de la un stat la altul. În New York, bonele și menajerele trebuie să rămână acasă, dacă nu furnizează servicii esențiale.

Pentru cei care sunt în carantină cu personalul, „se vor cunoaște unii pe alții într-un mod cu totul diferit”, a spus domnul Mahler.

Dar asta nu funcționează în toate cazurile. Cliff Greenhouse, managerul Agenția Pavillion, a declarat că o bonă din New York a acceptat inițial să se izoleze cu familia pentru care lucrează. Familia avea încredere în ea și dacă mergea acasă, dar își făcea griji în ceea ce privește naveta, chiar dacă folosea Uber, a spus domnul Greenhouse.

Inițial a fost multumiță de banii în plus si s-a înțeles bine cu familia. Dar, acum, după aproape o lună, are și alte gânduri. „Oricât de confortabil devii de-a lungul anilor, acum ești în situația de a fi efectiv familia celuilalt. E nevoie de adaptare de ambele părți , a mai spus domnul Greenhouse.