Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

DIGI4K se va lansa în prima decadă a lunii noiembrie

În prima decadă a lunii noiembrie, Digi va lansa DIGI4K, prima televizune 4K din România, destinată clienților RCS & RDS, după ce a obținut licența cu un votat în unanimitate în ședința CNA din 30 octombrie, informează Media Expres.
DIGI 4K

Investiția anunțată de companie în ședința publică a autorității în audiovizual este de 220.000 de euro din resurse proprii, televiziunea având o arie de difuzare națională și internațională, cu programe de divertisment, sport, muzică, documentare și filme, cu emisie de 24h din care aproximativ 8 ore reluări, notează Media Expres.

“Calitatea programelor crește și prin impactul tehnologiei, de o lună s-a lansat în Serbia prima televiziune 4K și dorim să le oferim în acest context și abonaților noștri experimental, un canal pay tv premium, accesibil, cu tehnologie, Dolby Surround 5.1”, a declarat Bogdan Chirițoiu, reprezentantul televiziunii și managerul de proiect, în fața CNA.

Bogdan Chirițoiu a explicat faptul că sportul, transmisiile live și muzica este conținut din surse interne, restul de programe de documentare, programele factuale și muzic sunt licențiate. Telespectatorii DIGI4K vor putea urmări live evenimentele deja achiziționate, UEFA Champ Leag, Campionatul Franței și Spaniei. Programele factuale conțin un mix de programe despre natură și faună, tehnologie, arhitectură și travel.

“Rațiunea este de a oferi o actualizare tehnologică și un conținut pur 4K, în proporție de 80% conținut nou și 20% programe încă în licență pe canalele de documentare”, a mai explicat Chirițoiu.

Reprezentații Digi au explicat în fața CNA că deocamdată televiziunea va rămâne în România, cel puțin în primul an, nu va fi oferită altor cabliști, se va distribui în regim Pay-TV, accesibil a la carte, (ca HBO sau FilmNow) și va costa probabil similar cu cele televiziuni de filme, politica de prețuri nefiind încă stabilită.

Prezentăm în continuare un extras din proiectul tehnic al televiziunii:

LISTA DE ECHIPAMENTE

1. Server de playout de tip CIAB (channel-in-a-box) cu storage intern – 2 sisteme de tip MAIN & BACK-up pentru asigurarea redundanței.
2. Stocare externă pentru materialele de tip UHD/4K.
3. Matrice de comutare semnale video 40×40 pentru semnale video 3G/6G/12G.
4. Echipamente de interconectare semnale video și audio: distribuții video, embedder-e, de-embedder-e, frame synchronizer-e, convertoare fibră optică pentru transport semnale 12G.
5. Masa de MCR pentru monitorizare emisie TV UHD/4K.
6. Decoder pentru recepția semnalelor UHD/4K transmise pe satelit.
7. Encoder pentru distribuție în rețeaua de cablu TV, satelit, IPTV.

Canalul de tip UHD/4K va asigura transmisiunea și comentariul evenimentelor sportive de tip LIVE, playout-ul materialelor nativ UHD/4K, înregistrarea evenimentelor cu comentariu și apoi retransmiterea acestora, producție proprie UHD/4K.

Platforma tehnică va putea fi folosită și pentru upconversia materialelor în format HD către UHD/4K.

Subtitrarea filmelor va fi facută cu ajutorul tehnicii burn-in.

Potrivit CNA, RCS & RDS SA deţine 4 licenţe audiovizuale pentru radiodifuziune: 2 pentru Pro FM (satelit şi reţea naţională) şi 2 pentru Digi FM (satelit şi reţea naţională), 6 licenţe audiovizuale pentru televiziune difuzată pe satelit: DIGI 24, Digi Film, Digi Sport 1 (canale seundare Digi Sport 2, Digi Sport 3, Digi Sport 4), Digi World (canal secundar World Channel), Digi Animal World (canal secundar Animal World Channel), Digi Life (canal secundar Life Channel), 8 licenţe pentru difuzarea regională prin reţele de comunicaţii electronice a programelor Digi 24 Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea şi Timişoara și 2 servicii media audiovizuale la cerere: Digi Online şi Digi Play.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii