Veniturile din România ale Digi Communications în trimestrul al doilea al acestui an au fost de 163,8 milioane de euro, o creștere de 10,3%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea veniturilor din țara noastră din cea mai recentă perioadă a fost determinată, în principal, de o creștere a ARPU (venitul mediu pe unitate) și a numărului de RGU (unitate generatoare de venituri) pentru serviciile noastre de telecomunicații mobile, a numărului de RGU pentru servicii de televiziune prin cablu și internet și date fixe.
Numărul de RGU din serviciile de telecomunicații mobile a crescut cu aproximativ 14,6%, de la aproximativ 2,95 milioane, la data de 30 iunie 2016, la aproximativ 3,38 milioane, la data de 30 iunie 2017. ARPU din serviciile de telecomunicații mobile a crescut la o medie de 4 euro/lunar pentru perioada de trei luni încheiată la data de 30 iunie 2017, comparativ cu media de 3,2 euro/lunar pentru perioada de trei luni încheiată la data de 30 iunie 2016, o creștere de aproximativ 25%, care a rezultat, din anumite modificări în mixul de pachete de abonament, clienți care au trecut la servicii de valoare mai mare și din creșterea generală a traficului.
Numărul de RGU din serviciile de televiziune prin cablu a crescut cu aproximativ 5,1%, de la aproximativ 2,78 milioane, la 30 iunie 2016, la aproximativ 2,924 milioane, la 30 iunie 2017.
Numărul de RGU din serviciile de internet și date fixe a crescut cu aproximativ 6,6%, de la aproximativ 1,93 milioane la 30 iunie 2016, la aproximativ 2,058 milioane, la 30 iunie 2017, datorate pachetelor de internet fix
si date.
„Creșterea serviciilor de telecomunicații mobile, televiziune prin cablu, internet fix și date și alte venituri au fost parțial compensate printr-o scădere a veniurilor generate de serviciile DTH și liniile de telefonie fixă, ca urmare a scăderii RGU în ambele linii de activitate. Numărul de RGU din serviciile DTH a scăzut de la aproximativ 657 mii la data de 30 iunie 2016 la 618 mii la data de 30 iunie 2017, o scădere de aproximativ 5,9%. Această scădere s-a datorat în principal faptului că un număr de abonați DTH au încetat contractele, s-au mutat la concurenți sau au migrat de la serviciile noastre de DTH la serviciile noastre de televiziune prin cablu”, se scrie în raportul Digi Communications, publicat pe BVB.
De asemenea, numărul RGU de clienți rezidențiali abonați la serviciile de telefonie fixă a scăzut de la 1,252 milioane, la data de 30 iunie 2016, la aproximativ 1,17 milioane, la data de 30 iunie 2017, o scădere de aproximativ 6,5%.
„Investigația penală desfășurată de Direcția Națională Anticorupție cu privire la pretinse fapte de dare de
mită și spălare de bani în legătură cu RCS&RDS, o filială a acesteia din România, cât și în legătură cu
anumiți administratori ai RCS&RDS ar putea să afecteze atenția și anumite resurse de management, ar
putea să afecteze reputația noastră și cea a managementului nostru și, în cazul în care se va finaliza printr-o
hotărâre judecătorească nefavorabilă, ar putea să afecteze anumite active ale noastre, să afecteze
operațiunile, situația financiară și perspectivele de dezvoltare. Investigația este în curs. Vom continua să
cooperăm deplin în cadrul anchetei și credem că RCS&RDS, filiala acesteia și foștii sau actualii membri ai
conducerii acestora au acționat corect și în conformitate cu legea”, se mai scrie în raportul Digi Communications.
Cheltuielile de exploatare din România pentru perioada de trei luni încheiată la data de 30 iunie 2017 au fost de
105,1 milioane de euro, o creștere de 6,3% în comparație cu aceeași prioadă a anului precedent. Acestea au fost direcționate spre interconectare ca rezultat al dezvoltării businessului de telefonie mobila, creșteri ale cheltuielilor cu salarii și legate de chiriile datorate unui număr mai mare de site-uri mobile și magazine comparativ cu perioada anterioară. Aceste creșteri au fost compensate, parțial, de scăderea costurile bunurilor vândute ca efect al modificării ofertelor la telefoane mobile în rate, începand cu sfârșitul primului trimestru.
Activitatea din România a generat aproximativ 72% din veniturile consolidate ale Digi Communications pentru cele trei luni încheiate la 30 iunie 2017, iar cea din Ungaria 16%. Grupul mai are activitate în Italia și Spania.
Pentru perioada de trei luni încheiată la 30 iunie 2017, Digi Communications a obținut am venituri de 227,3 milioane euro, profit net de 16 milioane de euro și EBITDA ajustată de 75 milioane de euro.
În primele șase luni, grupul a obținut venituri de 454 milioane de euro (creştere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut), profit net de 31,8 milioane de euro și EBITDA ajustată de 140 milioane de euro (creştere cu 8,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut).
La sfârşitul perioadei, grupul a obţinut un total de RGU de 12,9 milioane (creştere cu 7% comparativ cuperioada similară a anului trecut), cea mai mare creştere fiind obținută la serviciile mobile, în total de 4,3 milioane (creştere cu 18% comparativ cu aceeași prioadă a anului trecut).