Cautare
, Contributor

Beauty Contributor

Lifestyle |
|

Diete în realitatea virtuală

După ani de restricții alimentare chinuitoare și promisiuni deșarte, speranța înflorește din nou, grație tehnologiei imersive.  
shutterstock_1229623447

Imediat ce Adele și-a afișat noua siluetă, meritul ambiției proprii și a dietei Sirtfood, Internetul a luat din nou foc și oricine avea de dat jos chiar și câteva kilograme și-a setat, cel puțin la nivel teoretic, un nou plan pe termen lung, uitând parcă de experiențele anterioare. Oricine a trecut prin asta de câteva ori știe că aceste diete includ în „meniu” porții generoase de frustrări, tentații chinuitoare și chiar atacuri onirice cu burgeri și cartofi prăjiți și așa mai departe. Iar efectul „yo-yo” e cireașa de pe tort (scuze dacă-ți fac poftă)!

Mai e și efortul fizic care, practicat în condiții de nutriție săracă, se poate dovedi o reală tortură. Doar experiențele virtuale mai salvează situația, putând transforma o oră de mers pe bandă într-o plimbare prin Central Park sau de-a lungul plajelor din Miami. Efectele pozitive pe care mișcarea și realitatea virtuală le-au dovedit în ultimii ani au inspirat și alte soluții imersive pentru numeroase activități, altele decât jocurile: călătorii virtuale și explorarea mediului subacvatic, evenimente și lansări de produs, lecții de gătit, aplicații de realitate augmentată pentru alegerea mobilierului sau obiectelor vestimentare/accesoriilor, testări de automobile, antrenamente de simulator pentru piloți, traininguri de securitate sau simulări ale unor intervenții chirurgicale.

Acestea fiind spuse, nici n-ar trebui să ne mai mire faptul că industria tehnologiei a intrat mai nou și în jocul pierderii în greutate. Pentru cine n-a încercat până acum, tehnologia VR se bazează pe gadgeturi din categoria wearables, de dimensiuni reduse, precum ochelarii și accesorii manuale pe bază de senzori care permit imersiunea în scenarii generate digital, apropiate de realitate. Fix ultima parte poate stârni nedumerirea, dacă ne raportăm la diete: oare vederea unor preparate apetisante, fie ele și virtuale, nu ne-ar adânci și mai tare frustarea?

Mai întâi, să lămurim atracția irezistibilă a mâncărurilor nesănătoase. Pe scurt, e vorba de o dependență a creierului nostru, care primește un „bonus” de dopamină de fiecare dată când consumăm o anumită categorie de alimente, precum produsele de tip „junk-food”. Iar acest proces are o mare legătură cu văzul. Și cu imaginația. În timp ce pentru unii a fost suficientă rațiunea și voința proprie, alții au apelat la psihoterapie. Au apărut aplicații de slăbit precum ciupercile după ploaie, multe și-au diversificat meniurile cu secțiuni motivaționale, s-au înmulțit și podcast-urile. Și chiar când ne pregăteam (din nou) să ne resemnăm, auzim despre mâncarea virtuală.

Smartfood
Cea mai populară aplicație pentru slăbit, Noom, a adunat în scurt timp aproape 45 de milioane de adepți (în ciuda faptului că nu este gratuită, tariful lunar pornind de la 49 de dolari americani) dornici să se înroleze într-un program cu bătaie lungă. Este o platformă complexă, dezvoltată împreună cu nutriționiști și psihologi, ce oferă sfaturi personalizate în funcție de necesarul caloric, permite urmărirea alimentației accesând baze de date sau pe baza scanării unor coduri, ține un jurnal de mișcare și susține motivația prin diferite exerciții interactive.

O pereche de ochelari VR performanți, controllere… în principiu, nimic nu te duce cu gândul la mâncare. Până ce-ți apare în fața ochilor o farfurie aburindă cu un preparat irezistibil. Aproape că-l poți atinge, ceea ce-ar putea fi chiar posibil, dacă în fața ta se află, fizic, o porție generoasă de morcovi la abur! Exact așa s-a întâmplat în cadrul unui experiment la care a fost supusă o persoană dornică să-și optimizeze nutriția. În ciuda faptului că gustul nu poate fi păcălit atât de ușor, creierul acesteia a fost relativ satisfăcut, subiectul ajungând să simtă o plăcere similară cu cea prilejuită de consumul de cartofi prăjiți. S-a ajuns astfel la concluzia că imersiunea în VR poate avea efecte semnificative asupra semnalelor creierului și răspunsului emoțional, lucru confirmat și de alte teste similare.

Deși pare de domeniul SF-ului, e posibil ca în viitorul apropiat să putem simți chiar și gustul preparatelor virtuale cu ajutorul unor electrozi pe care îi atingi cu limba. Mai mult decât atât, tehnologia – testată deja de câțiva ani – ne va permite să simțim textura alimentelor între dinți, atunci când mestecăm, chiar dacă nu avem nimic în gură, datorită altor senzori montați pe mușchiul maseter. Alte tehnici presupun manipularea temperaturii de la vârful limbii unei persoane pentru a crea senzația de gust dulce. Mai multe experimente de acest gen au fost prezentate de către cercetători din Japonia (Acadeaua Virtuală) și Singapore, considerându-se că acestea vor putea fi de un real folos în lupta cu kilogramele, dar și cu anumite afecțiuni medicale care impun restricții alimentare. Se consideră astfel că degustările de vinuri și experiențele de fine-dining – chiar și în cele mai îndepărtate destinații – vor putea fi în curând savurate de la distanță, din confortul propriei case.

Și pentru că intuiesc o întrebare care-ți stă pe limbă – referitoare la mirosul alimentelor –, se va rezolva și asta, sau cel puțin așa susține o echipă de cercetători din Malaezia, care ne asigură că vom putea simți mirosul îmbietor al pâinii proaspăt scoase din cuptor, al zahărului ars – sau orice-ți stârnește apetitul – tot cu ajutorul unor electrozi plasați la nivelul nărilor, care transmit curenți de joasă intensitate celulelor nervoase aflate în căile respiratorii superioare, astfel încât acestea să transmită impulsurile către creier și să ne creeze senzația că mirosul este real.

Aceste tehnologii sunt încă în faza de testare, dar implementarea lor e doar o chestiune de timp. Până ce vor fi disponibile publicului larg, putem folosi eficient tehnologia în slăbire urmând sfaturile de nutriție digitală și rețete personalizate via aplicații mobile, prin folosirea dispozitivelor VR în activitățile sportive sau, de ce nu, prin „evadarea” în scenarii virtuale care ar putea spori nivelul de atracție al alimentelor sănătoase. Dar, în final, tot noi suntem cei care deținem, sau așa ar trebui, controlul.

Antrenor personal
Câștigător al titlului „Best VR Headset of the Year” în cadrul VR Fitness Awards 2019, setul Oculus Quest (de la 3.600 de lei) cu ochelari și controllere, primul sistem all-in-one de gaming (nu necesită conectarea la o consolă), poate fi folosit cu succes în lupta cu kilogramele, prin jocuri sportive, dans sau chestii pe care poate nu le-ai încercat în lumea reală, precum boxul.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii