FacebookTwitterLinkedIn

Didier Balcaen, General Manager Speedwell

Oportunitatea pentru România

Didier Balcaen: Situațiile de criză scot întotdeauna lacunele la suprafață, un sistem de sănătate adecvat fiind subiectul principal în acest caz. Pentru a relansa economia, Guvernul ar trebui să profite de oportunitatea de a investi preponderent în sănătate şi infrastructură, pentru a aduce beneficii economiei şi a crea o societate mai stabilă, mai puţin vulnerabilă pentru a depăşi ceea ce deocamdată reprezintă un blocaj pe termen scurt.

Domenii ce trebuie reformate

Didier Balcaen: În completarea răspunsului de mai sus, reglementările trebuie să fie stabilite pentru alimentarea economiei și în timpul crizelor. În primul rând, fără a aplica măsuri generale, care costă mult, dar care nu ajută în afară de obținerea unui câștig politic și crearea unui cadru legal care este pregătit să sprijine financiar pe cei care chiar au nevoie. În plus, Guvernul și UE iau măsuri pentru a sprijini băncile și a le oferi bani ieftini, dar atunci băncile însele îşi iau măsuri pentru a evita riscul, alimentând spirala descendentă. Când băncile centrale furnizează numerar ieftin, băncile operatoare ar trebui să fie obligate să le pună la dispoziție imediat.

Măsuri urgente pentru relansare

Didier Balcaen: Completând menţiunile de la întrebarea anterioară, economia românească depinde în mare măsură de investițiile străine. Reglementările cu privire la acei CEO și investitori străini care călătoresc în și dinspre România în siguranță nu sunt luate în considerare deloc. Carantina de două săptămâni nu funcționează cu claritate dacă zbori săptămânal…

Revenirea domeniului

Didier Balcaen: Băncile joacă din nou un rol esențial în cât de repede ne revenim, astfel că fără uleiul care alimentează economia nu funcționează nimic, iar acestea dețin cheia. Specific pieței, vom vedea clauze „pandemice” apărute în contracte și unele elemente precum lucrul de acasă și digitalizarea, care erau deja acolo şi care au câştigat încredere în faţa celor care se îndoiau de acest lucru, aşa încât această tendință va continua. În general, deși oamenii au amintiri scurte și nevoile nu s-au schimbat, nu văd schimbări substanțiale pe termen lung, în afară de tendințele care vin și pleacă, aşa cum a fost dintotdeauna.