FacebookTwitterLinkedIn

Provenind dintr-o familie care avea o afacere în domeniul vestimentar, Frédéric Boucheron și-a folosit cunoștințele din modă pentru designul de bijuterii. În 1858 a deschis primul magazin sub arcadele de la Palais Royal din Paris. Zece ani mai târziu, creațiile sale inovatoare au fost recompensate cu o medalie de aur la Expoziția Universală de la Paris, iar în 1893 a fost primul giuvaergiu care a descins în Place Vendôme. Membrii familiei imperiale a Rusiei, Contesa di Castiglione, amanta italiană a lui Napoleon al III-lea, sau artiști precum Edith Piaf s-au numărat printre clienții timpurii ai casei.

Pasionat de pietrele prețioase, Frédéric Boucheron străbătea lumea în lung și-n lat pentru a alege cele mai valoroase nestemate: safire din Kașmir, rubine din Birmania sau smaralde din Columbia. Una dintre pietrele excepționale care i-au trecut prin mâini este Steaua Polară, un diamant Golconda de 41 de carate, care a fost în proprietatea fratelui lui Napoleon, Joseph și a prințului rus Felix Iusupov, soțul nepoatei țarului Nicolae al II-lea. Steaua Polară a fost cel mai scump diamant din lume în 1980, când a fost vândut la licitație cu 4,6 milioane de dolari – și de atunci i s-a pierdut urma.
În 2006, a fost pictat de artistul britanic Damien Hirst într-un tablou care a fost adjudecat cu 362.500 de dolari în 2011, la o licitație de artă din New York.

Damien Hirst, Polar Star

O istorie și mai spectaculoasă are diamantul cunoscut sub denumirea de Le Grand Mazarin. Frédéric Boucheron a cumpărat diamantul pentru soția lui, Gabrielle, în 1887, când a fost singurul giuvaergiu parizian invitat la Luvru la o licitație al cărei obiect îl făceau bijuteriile Coroanei franceze. Printre achizițiile făcute atunci s-a numărat și Le Grand Mazarin, un diamant care a străbătut veacurile în compania celor mai de seamă personalități ale Europei, din secolul XVII până în zorii secolului al XX-lea: nestemata i-a aparținut cardinalului Jules Mazarin (1602 – 1661) și apoi i-a avut printre proprietari pe regii Franței Louis al XIV-lea, Louis al XV-lea și Louis XVI-lea, pe împăratul Napoleon și soția lui, împărăteasa Marie-Louise.
În 2017, Le Grand Mazarin a fost vândut la o licitație a casei Christie’s care a avut loc în Geneva pentru 14.375.000 de franci elvețieni.

Le Grand Mazarin

Bijuteriile Coroanei franceze aveau să-l inspire pe Frédéric să lanseze o colecție de bijuterii foarte delicate care aveau să simbolizeze stilul Belle Epoque. Cu creațiile sale colorate din email și pietre semiprețioase, inspirate de natură, Frédéric a fost reprezentantul Art Nouveau în breasla bijutierilor. Foarte apreciate au fost și creațiile sale Art Deco, cu linii drepte și forme geometrice.

Boucheron a fost multă vreme inspirat de plante și de animale pe care a încercat să le reproducă în bijuterii, salamandra și șarpele fiind laitmotive ale creației sale. Una dintre cele mai faimoase piese Boucheron este Point d’interrrogation, un colier cu rubine și diamante creat de Frédéric în 1883 și inspirat de penajul păunului. Colierul avea să-i aducă o altă medalie de aur la Expoziția Universală de la Paris din 1889. Piesa a fost achiziționată de Marele Duce Alexei Alexandrovici al Rusiei și este emblematică pentru stilul casei Boucheron, care și astăzi realizează bijuterii asimetrice.

Colier Point d’interrogation din colecția Boucheron 2018

Casa Boucheron a reușit să se reinventeze de fiecare dată când a fost nevoie și să țină pasul cu curentele artistice. În 1893, Boucheron a deschis un magazin la Moscova, iar după decesul lui Frédéric, în 1902, brandul și-a continuat expansiunea, cu magazinele deschise în 1903 la Londra și New York.
Familia Boucheron a rămas la cârma afacerii până în 1994. În anul 2000, brandul a fost cumpărat de Gucci Group, la rândul său achiziționat de conglomeratul Pinault Printemps Redoute în 2004.

Foto Boucheron, Christie’s