FacebookTwitterLinkedIn

Primele estimări arată că ar putea fi vorba despre al patrulea diamant ca mărime din lume, după diamantele Cullinan (3.106 carate), descoperit în America de Sud, în 1905, Sewelô (1.759 carate) și Lesedi La Rona (1.109 carate), ambele scoase la lumină din mina Karowe din Botswana.

Dacă Sewelô a fost achiziționat, în ianuarie 2020, pentru o sumă necunoscută, de casa Louis Vuitton, diamantul Lesedi La Rona (1.109 carate) a fost cumpărat în 2017 de producătorul de bijuterii Graff Diamonds, cu 53 de milioane de dolari.

Nestemata nou-venită pe lume are 1.098 carate și i-a fost prezentată președintelui Republicii Botswana, Mokgweetsi Masisi, de d-na Lynette Armstrong, directorul companiei miniere Debswana Diamond, ale cărei venituri merg, în proporție de 80%, sub formă de taxe, dividende sau drepturi de exploatare, în vistieria statului.

 „Cu 73 mm lungime, 62 mm lățime și 27 mm grosime, este cel mai mare diamant descoperit de Debswana în cei 50 de ani de activitate”, a spus d-na Armstrong, care a precizat că vânzarea pietrei urmează să se facă prin rețeaua De Beers sau prin Okavango Diamond Company, firmă deținută de statul botswanez.