FacebookTwitterLinkedIn

În fiecare an, un oraș din România primește titlul de Capitala Tineretului, este susținut în implementarea propunerilor și va avea vizibilitate la nivel național. Dar cele mai importante beneficii sunt îmbunătățirea relațiilor dintre municipalități și tineri și mobilizarea tinerilor pentru dezvoltarea orașului în care ei locuiesc.

Programul funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, titlu câștigat și purtat de Cluj-Napoca în anul 2015.

Procesul de înscriere

Depunerea candidaturilor pentru ediția 2019-2020 este deschisă până pe 16 iulie 2018. Dosarul de candidatură se depune online, pe platforma dedicată programului: http://aplica.capitalatineretului.ro. Se pot înscrie orașele românești de rangul 0, I, II și III, iar juriul care va analiza aplicațiile începând cu data de 17 iulie este format din reprezentanți ai sectorului neguvernamental, ai mediului privat, ai instituțiilor publice și ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare. Mai multe detalii despre procesul de înscriere sunt disponibile pe site-ul https://capitalatineretului.ro/.

Prima ediție a avut loc în anul 2016, titlul fiind deținut de orașul Timișoara. Ediția s-a derulat sub umbrela CHECK-OUTimișoara (Ce Caut: Timișoara) și a reprezentat atât un îndemn adresat tinerilor de a-și descoperi propriul oraș, cât și întrebarea pe care o adresează tinerii pentru a-și descoperi identitatea și pentru a se conecta cu orașul lor.

Următoarele ediții au avut loc în Bacău și Baia-Mare, actuala Capitală a Tineretului din România. Prin programul #Uturn, Baia-Mare își propune să creeze oportunități pentru tineri și să transforme orașul într-unul prietenos și deschis. Activitățile incluse în program sunt diverse și oferă tinerilor din Baia-Mare oportunitatea de a participa la organizarea evenimentelor strategice (Summitul Tinerilor, Gala Națională a Tineretului și predarea titlului către următoarea capitală), evenimente și cursuri de dezvoltare personală și profesională pentru tineri, evenimente culturale și artistice, evenimente sportive, evenimente de promovare a vieții sănătoase, evenimente non-formale sau evenimente civice.

Inițiatorii programului Capitala Tineretului din România

BCR este co-inițiator al programului Capitala Tineretului din România și susține financiar orașul câștigător cu un premiu în valoare de 50.000 de euro. Guvernanța programului mai include experți în programe de tineret, Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj și Grupul PONT, toate entitățile fiind organizații care au derulat în trecut programe ample de dezvoltare economică și socială. În calitate de lider al sistemului bancar românesc, Banca Comercială Română consideră că un context economic favorabil reprezintă premisa pentru o dezvoltare sustenabilă a comunităților regionale, iar fiecare oraș are propriul potențial care poate fi valorificat prin mobilizarea resurselor locale existente.