FacebookTwitterLinkedIn

Fie că este vorba de energia electrică (atât din surse convenționale cât și regenerabile) fie că vorbim de sectorul gazelor naturale, autoritațile române nu au reușit sa creioneze un program (până la strategie e cale lungă) național de dezvoltare, modernizare, surse alternative de alimentare, sau de încurajare a consumului. O exploatare eficientă a resurselor, un consum eficient, pot dezvolta atât producția (ce nu se consumă intern poate merge la export), iar prețurile pot fi fie ținute pe loc, sau chiar scădea. Însa se pare că nimeni nu a ințeles că veniturile la buget pot fi mărite tocmai prin încurajarea producției și a consumului și nu prin suprataxarea unuia dintre puținele sectoare relativ profitabile din România.

Mult trâmbițata listare la bursă a Romgazului se pare că nu a avut succesul contat. Suma încasată prin vânzarea unui pachet de acțiuni poate părea mare omului de rând însă raportată la nevoile sistemului este infimă. Iar cumpărătorii de actiuni nici ei nu au dat chiar buzna, nici la București dar nici la Londra.

Retragerea Enel și ArcelorMittal din proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă trebuie să fie un semnal de alarmă pentru autoritați. Deși acestea au dat o serie de mesaje “liniștitoare”, finalizarea celor 2 reactoare tinde să devină o fata morgana pentru toate guvernele. În plus, să nu uitam că în momentul în care un posibil “client” știe că a ramas singur – cazul presupus salvator chinezesc – el va negocia mai puternic căci știe că statul român are nevoie de el.  

În ceea ce privește greul suprataxării, din nefericire nu va fi suportat numai de către companiile din piața, ci se va reflecta și în buzunarul consumatorului de rând, fie direct în valoarea facturii la consumul casnic, fie prin creșterea prețului la produsele de consum.

Noile taxe și impozite coroborat cu calendarul liberalizării prețurilor la energie stabilit de către ANRE, mărirea tarifului la distribuția de energie electrică anunțat de Transelectrica, creșterea ponderii gazelor naturale importate vor face ca facturile la utilitați să fie de nesuportat pentru mulți dintre români. Și este doar luna ianuarie iar condițiile meteo au fost favorabile.

După ce va trece euforia sărbătorilor, realitatea crudă a tradiționalului val de scumpiri de la 1 ianuarie va lovi in plin. Dramatic este însa că la orizont nu se prefigurează nicio soluție fezabilă de dezvoltare a pieței. Consumul va scădea, costurile vor crește, însă fără doar și poate că acestea vor fi acoperite prin noi majorări de tarife.

La mulți ani 2014.

Citiți mai multe articole despre energie