FacebookTwitterLinkedIn

George Nicolae, Managing Partner la Bridge Communication

Forbes: În viziunea dvs., care este profilul moral și profesional al Guvernului României?

George Nicolae: Orice prim-ministru trebuie, în primul rând, să-și asume rolul de funcționar public, așa cum este el definit în civilizația occidentală. În tot ceea ce face, trebuie să se simtă obligat să fie cinstit, corect și să servească interesul public și nu diverse interese de grup sau familie. Astfel, dacă interesul public cere unele sacrificii, la un moment dat, el trebuie să le facă cu sentimentul datoriei împlinite.

Odată îndeplinită această cerință, prim-ministrul trebuie să aibă capacitatea de a forma o echipă competentă, cu care să-și atingă obiectivele majore, cum ar fi o creștere economică în ritm înalt și susținut, curățenie morală etc.

Apoi, trebuie să elibereze energiile creatoare ale societății, eliminând cât mai multe piedici și constrângeri (reglementări, impozite, comportamente abuzive).

În plus, trebuie să creeze condițiile pentru a aduce în țară maximum de resurse: fonduri europene, investiții străine, oameni competenți. Pentru toate astea, are nevoie de integritate, voință, inteligență și mult, foarte mult curaj. Trebuie să aibă deja o perspectivă politică bine conturată (chiar dacă ar fi un „tehnocrat”), preferabil una de dreapta, astfel încât să fie în stare să miște țara din punctul A în punctul B, în direcția potrivită.

Forbes: Dar al unui Guvern al României?

George Nicolae: Miniștrii săi ar trebui să dovedească aceleași calități (de mai sus). În cazul lor, viziunea politică de ansamblu e mai puțin importantă. În schimb, ei trebuie să demonstreze o excelentă capacitate de a duce lucrurile la bun sfârșit în domeniul lor aplicat, mai restrâns.

Forbes: Care ar fi cele trei caracteristici principale ale leadership-ul politic ce ar putea să relanseze România?

George Nicolae: – Asumarea integrală a rolului de funcționar public.

– O viziune politică bine conturată, preferabil de dreapta.

– Capacitatea de a mișca lucrurile din puctul A în punctul B.

Forbes: Este în stare societatea civilă din România să impună adevărata agendă a României? Este suficient de coagulată?

George Nicolae: Orice societate civilă, privită în sens larg – oamenii obișnuiți, instituțiile din afara puterii (familii, firme, biserici, ONG-uri etc.) – oricât de armonioasă ar fi ea, este prea complexă pentru a-și putea impune agenda altfel decât parțial, din când în când, indirect, imperfect.

Societatea civilă din România, în mod particular, este mai degrabă dezagregată, dacă o comparăm cu cele din Vest. Prin urmare, ea are în mod normal șanse mici să-și impună agenda, care o fi fiind ea. Numai că, în condițiile de acum, s-a creat o fereastră de oportunitate, ca urmare a slăbirii zonei politicului și a întăririi unor grupuri profesionale de români din tara și, foarte important, din afara ei.

În consecință, cred că vom avea surpriza placută să vedem puse în pagină nesperat de repede, neașteptat de multe puncte ale acestei agende. Ca bonus, am avea șansa să obținem o societate civilă mult mai funcțională.

VEZI TOATE OPINIILE LA DEZBATEREA FORBES!