FacebookTwitterLinkedIn

Cătălina Rousseau, președinte&CEO BDR Associates România și Republica Moldova

Forbes: În viziunea dvs., care este profilul moral și profesional al unui prim-ministru al României, în situația actuală?

Cătălina Rousseau: Competență, integritate, onestitate, responsabilitate față de țară și față de cetățenii ei. Un om educat, care să trezească respect prin valorile pe care le promovează și prin fapte. Un vizionar, motivat să dezvolte România și să readucă bunăstarea în viața fiecărui român, capabil să formeze o echipă guvernamentală profesionistă, cinstită și incoruptibilă! Un Nicolae Iorga!

Forbes: Dar al unui Guvern al României?

Cătălina Rousseau: Un grup de miniștri și secretari de stat selectați pe competență, profesionalism, cinste și aceeași dorință de a face istorie în sensul progresului atât de așteptat al acestei țări, România.

O echipă guvernamentală alcatuită din persoane care impun respect prin ceea ce au realizat în viață până acum, fără să se fi folosit de conjuncturi favorabile, fără să apeleze la contracte cu statul și alte combinații nesănătoase, oameni cu reputație impecabilă care să tragă România în sus, prin puterea exemplui. Oameni admirați în categoria lor profesională, incontestabili.

De la  asemenea miniștri și secretari de stat așteptăm o curățire pe o verticală inversă în propriile instituții, în care să nu existe angajați pe care să-i recomande gradul de rudenie sau alt tip de relație personală cu superiorii, ci să-i recomande respectul pentru cetățean și răspunderea la locul de muncă.

O echipă guvernamentală a cărei deviză pragmatică să fie: totul pentru cetățean, nimic în dispreț față de acesta!

VEZI PE TOTI PARTICIPANȚII LA DEZBATEREA FORBES!

Forbes: Care ar fi cele 3 (trei) caracteristici principale ale leadership-ului politic ce ar putea să relanseze România?

Cătălina Rousseau: Integritate dovedită, viziune de dezvoltare pe termen lung și competență profesională.

Forbes: Este în stare societatea civilă din România să impună adevărata agendă a României?

Cătălina Rousseau: Societatea civilă își caută liderii, în efortul de coagulare. Aceasta înseamnă maturizare.

Nu cred că este suficient ca societatea civilă să impună o agendă (ea reușește deocamdată să impună valori). Cred că România are nevoie de o regândire radicală a sistemului politic și o altfel de guvernare de care încă nu am avut parte în 26 de ani de la schimbarea destinului nostru prin mișcări de stradă.

Maturizarea și coagularea societății civile va duce la înțelegerea de către fiecare cetățean că România îi aparține lui și nu unui grup politic sau altul. Această revelație a fiecărui om din țara asta va transforma societatea civilă în forța de care e nevoie pentru o schimbare adevărată, nu de fațadă. Și asta sperăm să se întâmple repede.