Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Lideri |
|

Dezbatere Forbes – Adrian Țuluca: „Binele va învinge și poate la un moment dat România va fi un model de urmat”

Pe fondul ultimelor frământări din societatea românească, „Forbes România” își propune să afle din mediul de business autohton ce fel de lideri ar avea nevoie România pentru a depășit situația din prezent. Altfel spus, ce fel de oameni ar fi nevoie în fruntea țării? Să-i căutăm!
 aboneaza-te
Tuluca300.jpg

Adrian Țuluca, Managing Director Propaganda Advertising

Forbes: În viziunea dvs., care este profilul moral și profesional al unui prim-ministru al României, în situația actuală?

Adrian Țuluca: Este momentul ca valorile morale trebuie să pună laolaltă respectul față de muncă, față de educație, binele comun, dreptatea, transparența, decența, recunoașterea valorii și orientarea către ea, respectul față de țară, de istorie și față de locurile natale.

Ar fi bine ca bunul simț și decența să ia locul tupeului și cultului personalității. Zona profesională este balansul realist al economicului.

Ideal ar fi să vină din mediul privat, să înțeleagă măcar o industrie, o zonă economică, să știe de la mic la mare cum merg lucrurile. Astfel, aberațiile și anomaliile legislative care generează sincope în mediul antreprenorial ar fi evitate. Cred că ar fi un avantaj ca primul ministru să înțeleagă istoria și specificul românilor din România și din afara României.

Să înțelegă ce este de făcut pentru a te chema „cel mare” sau „cel viteaz” și, de asemenea, cum poți să ieși pe ușa din spate a istoriei purtând povara nevolniciei și a gândirii de om mic și meschin.

Mai pe scurt – un om cu conștiință, cu frica de Dumnezeu și cu modestie, care să creadă deplin și necondiționat în România.

VEZI PE TOTI PARTICIPANȚII LA DEZBATEREA FORBES!

Forbes: Dar al unui Guvern al României?

Adrian Țuluca: Cred că ar trebui să fie niște mini-premieri din punct de vedere moral și niște maxi-profesioniști din punct de vedere al competențelor.

Ar trebui să vadă fiecare șurub al țării, al modulelor statale și administrative și să fie în stare să le descompună și să le simplifice dramatic cu vederea spre viitor nu cu fața la trecut. Să recompună fiecare birou, cabinet, administrație la minimul necesar, să folosească din plin sistemele informatice, automatizând procesele de administrare ale țării.

Ar fi bine să dam o direcție țării, care până una alta, după părerea mea, face doi pași înainte – unul înapoi și alții în lateral-stânga-dreapta. Cred că ar trebui să formăm mugurii dezvoltării cincinale (da, sună bine!), bazându-ne pe cicluri economice și nu pe cicluri electorale de patru ani.

Ne place sau nu, dar suntem în zona războaielor economice – fie ele valutare sau ale resurselor. Fără o strategie economică și fără valorificarea avantajelor competitive – suntem prizonierii corporațiilor, ai valutelor celor puternici sau ai vecinilor. Sau, și mai rău, ai conjuncturilor.

Forbes: Care ar fi cele trei caracteristici principale ale leadership-ul politic ce ar putea să relanseze România?

Adrian Țuluca: Viziune de țară (sumarizând aici, înțelegerea poporului și a istoriei, a greografiei și a particularităților zonale, direcții concrete de dezvoltare); valori morale solide, credință și tenacitate. Ne trebuie oameni care să creadă pe bune în șansa acestei țării, o țară a evoluțiilor distonante.

Forbes: Este în stare societatea civilă din România să impună adevărata agendă a României? Este suficient de coagulată?

Adrian Țuluca: NU. Nu este. Nu încă. Datorită permanenței pervertiri politice, datorită disensiunilor pe lucruri mici și nu pe principii.

Mai avem de ieșit în stradă, mai avem de suferit, de pătimit. Probabil, va mai trebui să curgă sânge și lacrimi până vom fi pe deplin vindecați de metehnele nevindecate din ‘89 încoace.

Cred că spasmele vor continua și e bine să fie așa. Cu cât mai profund cu atât mai bine să se curețe sistemul.

Lupta e grea dar trebuie dusă cu speranță și credință. Binele va învinge și poate la un moment dat România va fi un model de urmat.

VEZI OPINIA LUI ȘERBAN ALEXANDRESCU (HEADVERTISING)

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii