Detroit, simbol al industriei automobilului la începutul secolului XX, a devenit pe 18 iulie cel mai mare oraş american declarat în faliment. Oraşul a acumulat o datorie de 18,5 miliarde de dolari, iar guvernatorul a luat această decizie pentru ca locuitorii să aibă acces la serviciile publice de bază, se arată într-un articol al ziarului francez Le Monde.
Cauzele au fost, conform experţilor, o gestiune deficitară, scăderea populaţiei şi eroziunea bazei fiscale din ultimii 45 de ani. Un judecător va decide dacă oraşul se poate plasa sub protecţia legii falimentului care permite renegocierea datoriilor. Oraşul datora 9 miliarde de dolari fondurilor de pensii, iar acestea au lansat o procedură judiciară pentru a împiedica tăierea de fonduri din conturile clienţilor.
Falimentul oraşului Detroit reflectă şi căderea industriei auto, numele său fiind legat de cele trei mari mărci americane: Ford, Chrysler şi General Motors. În plus, Detroit a pierdut jumătate din populaţie în ultimii 60 de ani.
Acum iluminatul public nu poate fi asigurat în anumite cartiere, iar gradul de criminalitate nu a fost niciodată atât de ridicat, după cum scriu ziarele din SUA, poate şi fiindcă poliţia are acum nevoie de aproape o oră pentru a ajunge la locul unde este chemată.