Cautare
, Contributor

Gastronomie |
|

Destinație gastronomică din noul val – Georgia

Situată de cealaltă parte a Mării Negre, între Rusia și Turcia, Georgia este o destinație cu adevărat fascinantă. După ce ne-am aventurat timp de o săptămână printre frumusețile sălbatice ale diferitelor regiuni și gusturile lor greu de uitat, înțelegem de ce lumea întreagă își îndreaptă tot mai mult privirea înspre „comoara din munții Caucaz”.
 aboneaza-te
Sighnaghi_view

Cultura Georgiei este antică, multifațetată și marcată de multe schimbări puternice de-a lungul timpului. Aici au fost descoperite cele mai vechi rămășițe ale primilor homo sapiens în afara Africii și în același timp există dovezi care atestă preocuparea oamenilor locului de a produce vin încă de acum 8.000 de ani. Dacă adăugăm tradiția de „a fi gazdă”, toasturi structurate, biserici medievale parte din patrimoniul UNESCO, plaje liniștite pentru vară, pârtii interesante pentru iarnă și o gastronomie care îți va transforma fiecare masă într-un adevărat răsfăț, știm deja cum ar trebui să arate următoarea ta vacanță.

O nouă apariție pe harta culinară a lumii

Pentru călătorii experimentați, care au străbătut în lung și în lat drumurile bătătorite ale destinațiilor gastronomice cu tradiție, Georgia este o prezență proaspătă, autentică, bine-venită pe harta culinară a lumii. Pentru noi, venind dintr-o țară în care comunismul și-a pus amprenta puternic asupra gusturilor, aromelor și libertăților culinare locale, este impresionant să descoperim o cultură gastronomică atât de vibrantă într-o țară parte a vechiului bloc sovietic.

Bucătăria Georgiei este diversă, cuprinde multe mirodenii și ierburi, adaptându-se fiecărui climat în parte. De la est la vest și de la nord la sud, vei simți în farfurie relieful și temperatura specifică fiecărei zone. Însă un lucru este clar, aromele sunt intense oriunde te-ai afla. Georgia este una dintre cele mai vechi regiuni agricole ale lumii. Așa că, odată cu integrarea în URSS, sovieticii au decis să o păstreze drept sursă agricolă. Calitatea legumelor produse aici este în topul experiențelor noastre de până acum. Chiar și micul dejun la hotelul din Tbilisi ne-a oferit roșii cu gust intens.

Așadar, gastronomia Georgiei este o extensie a generozității solului și a disponibilității oamenilor de a se bucura de aceste daruri. De aici importanța pe care locuitorii o oferă rolului de gazdă și meselor extinse compuse din multe feluri de împărțit între prieteni și familie.

Dintre preparatele de neratat:

Khachapuri, cunoscut și sub numele de „Pizza Georgiană”, este un aluat cu brânză ce îmbracă diferite forme și stiluri de-a lungul diferitelor regiuni ale țării. Le vei descoperi pe toate în Tbilisi, iar dacă te aventurezi să iei cina într-o familie în sat, s-ar putea să fii la fel de norocos ca noi, să deguști o versiune direct din jar.

Khinkali este preparatul național al Georgiei, o gălușcă umplută cu carne tocată și mirodenii, însoțită de o tehnică specială de a fi savurată.

Ajika este un sos pe care îți recomandăm să îl lași să te însoțească acasă în cât de multe borcane îți permite bagajul. Este un mix intens de ierburi, mirodenii și ardei iute, care te va convinge rapid că merită integrat în mai toate mesele nostalgice post-vacanță.

Churchkhela. Un desert fără zahăr, obținut prin scufundarea unui șirag de alune și nuci în mixtură fierbinte din suc de struguri. Rezultatul este uscat și savurat în forme stranii, alungite, dar gustoase.

Tradiția vinurilor în Georgia

Mulți istorici susțin că aici s-a născut metoda fermentării boabelor de struguri în vin. Există atât vase antice din lut, cupe din aur și argint marcate de această moleculă, cât și semințe de viță-de-vie descoperite în morminte din Epoca Bronzului.

Dacă, într-adevăr, Georgia este sau nu „leagănul vinurilor”, este mai puțin important. Ceea ce contează este autenticitatea lor păstrată până astăzi. Pe suprafața relativ mică a Georgiei, însă atât de diversificată geografic, cresc peste 500 de varietăți de struguri indigene. Iar condițiile sunt excelente pentru ca boabele să poarte mai departe, în sticlă, mesajul locului. Metoda de vinificare aplicată de foarte mulți producători este cea a strămoșilor lor. Viile sunt literalmente neatinse până la momentul recoltei, iar strugurii culeși sunt presați și lăsați să fermenteze în vase de lut îngropate în pământ. Astfel, strugurii continuă o viață similară celei din vie. S-au format din bunătatea pământului și se întorc în mijlocul lui, transformându-se sub influența acelorași factori. Vinul rezultat vorbește despre locurile în care s-a format. Are personalitate, este autentic, prietenos, încărcat de tradiție și de generozitatea solului. Multe dintre cele mai bune restaurante ale lumii au fost fermecate de vinurile naturale ale Georgiei. Astfel, poți regăsi etichete reprezentative în meniul de la Noma, restaurantul din Copenhaga desemnat de patru ori cel mai bun din lume, la Lyle’s în Londra, poziția 38 în același top sau în restaurantele chef-ului superstar Yotam Ottolenghi, care a revoluționat ceea ce înseamnă gătitul legumelor acasă cu ale sale cărți „Plenty”.

Ce nu ar trebui să ratezi la o primă vizită în Georgia

Georgia este diversă și bogată. Este foarte mult de explorat pe teritoriul ei. Pentru o primă vizită îți recomandăm însă să adaugi în agendă Tbilisi și Kakheti, regiunea care oferă 90% din vinurile țării.

Prima oprire. Tbilisi

Unde stai?

Hotelurile surori Rooms și Stamba sunt parte din rețeaua Design Hotels. Arată excelent, au atât o poziție bună față de obiective importante și zone de străbătut la pas, cât și un interes special pentru gastronomie. Restaurantele lor primesc consultanță din partea unor nume mari ale industriei globale.

Unde mănânci?

Cafe Littera, restaurantul celui mai apreciat chef din Georgia, Tekuna Gachechiladze, este poziționat în vechea casă a scriitorilor. Abordarea de aici este fină și reprezentativă pentru Noua Bucătărie Georgiană.

Sub aceeași baghetă creativă a Tekunei, însă într-o versiune mai tradițională, îți recomandăm restaurantul Culinarium Khasheria.

Azarphesha și Poliphonia sunt două restaurante care își propun să aducă în meniu cât mai multe dintre preparatele meselor în familie de pe tot teritoriul Georgiei. Ambele sunt conturate de John Wurdeman, unul dintre cei mai importanți producători de vinuri naturale din Georgia. Așa că așteaptă-te la un meniu de băuturi care să completeze și complimenteze perfect mâncarea.

Zala este un restaurant născut din pasiune. Lucru pe care îl vei simți din momentul în care vei face primul pas înspre masă. Misiunea echipei este de a conserva tradițiile Georgiei, adaugându-le în același timp o notă personală.

A doua oprire. Kakheti

Kakheti se află la aproximativ două ore de condus din Tbilisi. Poți închiria o mașină sau poți apela la transferuri organizate.

Unde stai?

Hotel Ambasadori Kachreti.

Unde mănânci?

Nimic nu se compară cu o experiență autentică în sânul unei familii. În excursia noastră în Kakheti, am avut ocazia să o vizităm pe Lamara Bezhashvili la mica ei fermă din satul Magaro. Lamara este unul dintre puținii crescători de viermi de mătase din regiune. În același timp, o gazdă excelentă. Pentru cina noastră aici, a început să gătească la 5 dimineața. De-a lungul timpului, au mâncat aici Yottam Ottolenghi sau fiul lui Harrison Ford, chef Ben Ford.

OKRO‘S Natural Wine Restaurant din satul Sighnaghi. Vinuri superbe cu priveliște deasupra frumuseților regiunii și mâncare simplă, autentică.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii