Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

Despre trecut, la viitor

Oricât aș încerca să nu glorific excesiv trecutul, nu mă pot opri să remarc faptul că, în urmă cu o sută sau două de ani, multe lucruri erau, pur și simplu, mai frumoase. Pe lângă funcționalitate și utilitate, creatorii se străduiau să bucure proprietarii sau utilizatorii de obiecte printr-o latură estetică foarte dezvoltată. De la banalele mașini de cusut sau cheițele de ceasuri până la primele apartamente sau umilele burlane ale clădirilor, totul era realizat astfel încât, evident, să funcționeze, dar și să arate frumos. Pentru o perioadă cât mai lungă de timp, după cum se poate vedea și astăzi, după atâtea secole.
 aboneaza-te
jaeger-lecoultrewatchmakerchristianlaurent

Prin urmare, nu e de mirare că m-am simțit foarte bine în Heritage Gallery, muzeul amenajat de Jaeger-LeCoultre în manufactura din Le Sentier. Având bucuria și onoarea de a face turul galeriei alături de însuși Stephane Belmont, Director of Heritage & Rare Pieces la Jaeger-LeCoultre, am înțeles și mai bine rădăcinile, valorile și istoria unui brand cu o istorie neîntreruptă de 186 de ani, brand pe care îl admir de circa 20 de ani.

„Pentru Jaeger-LeCoultre, Heritage Gallery este modalitatea de a atrage atenția asupra celor mai importante inovații care trasează dezvoltarea brandului și care au condus la apariția unor produse precum Atmos, Reverso, 101 și Gyroturbillon. În același timp, este și o mărturie a modului minunat în care o familie poate contribui enorm la dezvoltarea uneia dintre cele mai extraordinare manufacturi, într-o regiune atât de ruptă de lume. De fiecare dată când vizitez Heritage Gallery, eu, unul, mă minunez cum artizanii și ceasornicarii reușeau să creeze acele ceasuri și mecanisme excepționale doar cu uneltele pe care le aveau la dispoziție în acele vremuri”, mi-a spus Stephane Belmont.

Pentru iubitorii de frumos și de înaltă orologerie, Heritage Gallery este un loc în care poți pierde orice noțiune a timpului (cumva ironic, având în vedere că ne aflăm într-un spațiu care onorează modalități inovatoare de marcare a scurgerii timpului). Aici sunt expuse, pentru prima dată, arhivele Jaeger-LeCoultre, care urmăresc dezvoltarea brandului – de exemplu, încă din secolul 19, marca furniza mecanisme altor branduri de renume, după cum arată și ceasul de buzunar Patek Philippe cu un calibru LeCoultre. Dacă vă interesează, există și o aplicație în care puteți selecta un an (poate chiar anul nașterii) pentru a vedea ce modele sau mecanisme a lansat brandul în acel an.

„Îmi place foarte mult să folosesc patrimoniul – nu doar în calitate de departament care păstrează tot ce trebuie păstrat și unde oamenii mai vin din când în când să ceară informații, dar mult mai mult decât atât –, să ofer informații pentru toată lumea, să pun informațiile la dispoziția celorlalți: istoric, originile produsului, astfel încât oamenii să poată înțelege cu adevărat de unde venim, care este explicația pentru ceasurile dreptunghiulare, care era starea de spirit în anii ʼ60, atunci când am creat modelul Polaris etc. Este important ca oamenii să înțeleagă contextul și filosofia companiei. Scopul este mai degrabă să asigurăm accesul la informații, să digitalizăm arhivele, să facem niște motoare de căutare, pentru ca oamenii să găsească informații rapid, cu ajutorul unor cuvinte-cheie. De asemenea, vrem să organizăm expoziții. Avem muzeul, dar am dori să facem și niște expoziții importante, așa cum obișnuiam în trecut, să aducem brandul Jaeger-LeCoultre pe piață. De asemenea, ne dorim să scriem cărți, să putem spune povestea…”, spune Stephane Belmont.

Spațiul pune în valoare toată istoria și marile invenții semnate Jaeger-LeCoultre, de la milionometrul din 1844 (un instrument revoluționar de măsurare a unui micron) până la cel mai mic calibru din lume – 1010 sau celebrele deja Gyrotourbillon și Atmos. Ajută și faptul că modelele sunt expuse în ordine cronologică, într-un context care să explice acele vremuri.

Printre preferatele mele se numără instalația cu calibre – 340 de calibre care parcă plutesc în aer și care arată câtă migală și cât geniu decorativ se investește în mecanisme, pe lângă know-how-ul tehnologic.

„În prezent, lucrăm la îmbogățirea colecției istorice, dar, în același timp, încercăm să dezvoltăm un ghid pentru colecționari, să le sugerăm colecționarilor care sunt piesele cele mai rare, modelele care trebuie colecționate, dat fiind că ele au fost produse, probabil, în cantități mai mici, pentru a răspunde unei anumite nevoi. Prin urmare, cred că trebuie să putem împărtăși cu colecționarii noștri ceea ce este cu adevărat relevant, ceea ce merită colecționat. Și acest aspect este destul de important, iar în cele din urmă trebuie să lucrăm la arhivele recente, să păstrăm arhivele companiei, deoarece astăzi totul este digital. Există această idee larg răspândită potrivit căreia dacă sunt în format digital și le punem pe un server, documentele sunt în siguranță. Nu e deloc așa. În zilele noastre, se depun eforturi uriașe pentru a încerca să aduni toate arhivele din ultimii 20-30 de ani, să păstrezi într-un fel sau altul acele arhive, să încerci să le folosești pentru a spune povestea brandului, pentru a scrie istoria brandului. Noi am făcut asta până prin anii ʼ70-ʼ80, dar de atunci niciun istoric nu a lucrat la rescrierea poveștii. Și nu mă refer aici la povestea de marketing, desigur, ci la povestea brandului. După cum se poate vedea, mai sunt încă multe de făcut”, arată domnul Belmont, care, la rândul său, numără peste 20 de ani de carieră în cadrul Jaeger-LeCoultre.

Sunt peste 500 de metri pătrați în care Jaeger-LeCoultre condensează o istorie fabuloasă de aproape 200 de ani de inovație neîntreruptă și de căutare neîncetată a perfecțiunii și a frumosului. Iar momentul în care te apropii și vezi în detaliu bancul de lucru al marilor ceasornicari de secol 19, când vezi cât de minuscule și simple erau uneltele și cât de frumos era totul, de la masa de artizan până la cel mai umil instrument, înțelegi și simți măcar o parte din pasiunea care i-a mânat și care încă animă brandul. Vă invit să descoperiți și dumneavoastră, în Le Sentier.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii