Cautare
, Contributor

Media şi entertainment |
|

Despre oameni și câini

Pelicula ”Câinele, adevăratul meu prieten” dezvăluie o față mai puțin cunoscută a amicilor noști patrupezi.
cainele adevaratul meu prieten

Îmi iubesc foarte mult câinele, o femelă de labrador retriever, a cărei activitate preferată este să răstoarne tomberonul și să răspândească gunoiul prin toată curtea. Cu toate acestea, știu că va veni și momentul în care va trebui să mă despart de ea. Nu este primul meu câine și știu cât de dureros poate fi acest moment. După ce am vizionat filmul ”Câinele, adevăratul meu prieten”, care are premiera pe marile ecrane din România astăzi, 27 ianuarie, fiind distribuit de Freeman Entertainment, m-am mai liniștit întrucâtva, pentru că sper să se reîncarneze, asemenea lui Bailey, red retriever-ul care este unul dintre personajele principale din pelicula menționată, în următorul meu câine. În treacăt fie spus, sunt șanse destul de mari ca acest următor câine al meu să fie chiar un red retriever.

Ada Solomon este primul producător român care intră în lupta pentru premiul Oscar la categoria cel mai bun film străin

La scurt timp după lansarea sa în 2010, romanul „A Dog’s Purpose”, a cărui ecranizare rulează de azi și la cinematografele din România, a devenit extrem de popular, atingând coardele sensibile ale iubitorilor de animale din întreaga lume, care au fost fermecați de perspectiva delicată, pătrunzătoare și amuzantă referitoare la modul în care ne văd animalele de companie și motivul pentru care se află acestea pe pământ. Cartea, care s-a aflat pe prima treaptă în topul bestsellerurilor întocmit de New York Times, a rămas mai bine de un an pe acea poziție, fiind tradusă în 20 de limbi și publicată în 29 de țări din lumea întreagă. Romanul a avut chiar și un sequel, „A Dog’s Journey”, publicat în 2012, care s-a bucurat de un succes asemănător primei părți.

Autorul seriei, W. Bruce Cameron, este cunoscut mai ales pentru romanul „8 Simple Rules for Dating My Teenage Daughter”, volum umoristic devenit, de asemenea, bestseller. Cartea a fost adaptată într-un serial de comedie foarte popular difuzat de ABC, în care au jucat John Ritter, Katey Sagal și Kaley Cuoco („Teoria Big Bang”), acest rol fiind cel care a propulsat-o în atenția publicului.

Cameron a început să scrie romanul după ce partenera sa de-atunci și-a pierdut câinele, aceasta fiind foarte îndurerată și greu de consolat. El explică sursa de inspirație: „Mergeam cu mașina pe coasta Californiei, pe autostrada 101, și chiar mă simțeam prost pentru ea. Și deodată, de parcă aș fi descărcat subiectul de pe internet, mi-a răsărit în minte o poveste despre un cățel care nu moare în adevăratul sens al cuvântului, ci renaște din nou și din nou, începând să se întrebe dacă nu cumva există un scop pentru care asta continuă să se întâmple.”

Jackie Kennedy poartă iconicul ceas Piaget în noul film despre viața Primei Doamne

Pasagera pe care Cameron încerca să o consoleze avea să fie viitoarea sa nevastă – în prezent unul dintre scenariștii peliculei „Câinele, adevăratul meu prieten” – Cathryn Michon. Michon își amintește cu drag acea zi: „Ne îndreptam spre Bay Area și ne-am oprit să ne luăm câte o cafea, iar când m-am întors la mașină, Bruce mi-a zis că vrea să-mi spună o poveste… care urma să fie viitoarea lui carte. A vorbit timp de 90 de minute încontinuu, iar la final ochii îmi înotau pur și simplu în lacrimi.”

 Sfat util: dacă vă duceți să vedeți acest film și sunteți o fire mai sensibilă, fiți siguri că ați luat cu voi un pachet de batiste din hârtie. Luați chiar două, mai bine să fiți pregătiți. De asemenea, dacă sunteți femeie, este indicat să nu vă machiați sau, dacă o faceți, să folosiți machiaj rezistent la apă (a se citi lacrimi), dacă există așa ceva.

Cameron spune că cea mai utilă cercetare pe care a trebuit să o facă înainte de a-și începe romanul a fost să urmărească tot felul de câini interacționând unul cu celălalt, având astfel posibilitatea de a le analiza comportamentul. Autorul explică: „Cea mai importantă cercetare pe care am făcut-o pentru carte nu a fost răsfoirea unor cărți despre câini, ci mersul în parcul de câini, pentru a-i vedea cum se comportă. Câinii au o structură socială nebunească. Doi câini pot fi cei mai bun prieteni, dar când apare un al treilea, dinamica se schimbă instantaneu.” Râde. „E de zece ori mai rău decât în gimnaziu.”

Producătorul Gavin Polone a citit scenariul pentru „Câinele, adevăratul meu prieten” când nu era încă în forma finală, iar la cererea lui Cameron și Michon, i-a îndrumat pe durata procesului de dezvoltare. În acest timp, povestea a atras atenția celor de la Amblin Entertainment. „Am vrut să găsim un producător care să ducă romanul la nivelul următor, iar Gavin are o reputație incredibilă când vine vorba de protejat scriitorii, așa că i-am trimis lui cartea,” spune Cameron. În misiunea lor de a găsi persoana care să le ducă romanul la nivelul următor, ei aveau nevoie și de un regizor care să le împărtășească scopul.

Lungmetrajul „Fixeur”, regizat de Adrian Sitaru, va fi lansat în România pe 27 ianuarie

Ținând cont de palmaresul regizorului Lasse Hallström în materie de filme inventive, care avea deja la activ un film produs de Amblin Entertainment (pe atunci DreamWorks), „Război în bucătărie”, decizia de a-i acorda acestuia libertatea de a adapta romanul a fost una unanimă. Regizorul spune că nu a fost atras din întâmplare de acest material: „Am făcut deja două filme despre câini – „Viața mea de câine” și „Hachiko: Povestea unui câine” – acesta e al treilea. Dacă te interesează perspectivele celor lăsați pe dinafară sau emoțiile care par absurde în ochii oamenilor, poți cu siguranță să te raportezi la sentimentele unui câine și la viața acestuia.”

afis_CaineleFHallström s-a îndreptat către Dennis Quaid pentru rolul lui Ethan (la stadiul de adult), cu care a lucrat acum mai bine de 20 de ani pentru pelicula „Subiect de conversație”. Cunoscut pentru rolurile sale în comedii, dar și în drame, Quaid a reperezentat alegerea de bază.

Pentru a-i da viață tânărului Ethan a fost ales actorul KJ Apa, în vârstă de 18 ani. Originar din Noua Zeelandă, Apa a jucat în serialele locale „Riverdale” și „The Cul de Sac”.

Pentru rolul băiețelului Ethan a fost ales un alt debutant impresionant. Cunoscut pentru rolul din „Walk the Prank”, marca Disney, Bryce Gheisar a trimis o înregistrare cu el care i-a plăcut imediat lui Hallström. „Pe Bryce l-am găsit destul de devreme în tot procesul de selecție și mi-am dat seama din prima că el era omul potrivit,” spune Hallström.

Pentru rolul mamei lui Ethan a fost aleasă Juliet Raylance, Elizabeth fiind femeia care dă startul poveștii, eliberând cățelul suferind dintr-un camion. Rylance – pe care publicul o cunoaște mai ales datorită rolurilor din domeniul teatrului și pentru intepretarea din filmul de groază „Sinister” – a pășit astfel într-un nou gen de filme odată cu povestea din „Câinele, adevăratul meu prieten”.

După ce au fost aleși actorii pentru rolurile umane, dar și pentru cele canine, etapa de producție a început în august 2015, la Winnipeg, Manitoba. Etapa de producție a luat sfârșit la sfârșitul lunii octombrie 2015, dar procesul era departe de a fi încheiat de vreme ce adevăratul star – sufletul filmului – cel care urma să-i dea voce lui Bailey, nu fusese ales încă.

Regizorul Nae Caranfil revine pe marile ecrane cu o comedie „cutremurătoare”

Hallström și Amblin l-au contactat pe Josh Gad, laureat al premiului Tony, având mari speranțe că acesta va fi starul lor. Cunoscut de fanii din întreaga lume pentru că i-a dat voce lui Olaf în „Regatul de gheață”, Gad a ajuns în atenția publicului datorită rolului din „Book of Mormon”, piesă premiată de mai multe ori la galele Tony în care actorul i-a dat viață lui Elder Arnold Cunningham.

Adevăratele personaje principale ale peliculei „Câinele, adevăratul meu prieten” sunt cei patru căței care îi dau viață lui Bailey. Trip, din rasa Red Retriever, este originalul Bailey; Shadow, din rasa Ciobănesc german, este Ellie; Mailo, din rasa Corgi, este Tino, iar Bolt, o corcitură de St. Bernard și Ciobănesc Australian, este Buddy.

Având în vedere faptul că fiecare câine trebuia să facă anumite acțiuni conform scenariului, Hallström l-a însărcinat pe Mark Forbes, dresor de câini, să aleagă rasele. Găsirea celor patru câini – cât și a dublurilor și a cățelușilor de rase diferite – a fost o aventură interesantă. Forbes a început să caute pe internet centre și adăposturi pentru câini, dar și crescători, iar după o aproximativ o lună, a găsit suficienți candidați pentru fiecare rol.

Forbes a căutat în toată țara în încercarea de a găsi câinele perfect care să-l joace pe Bailey. Dresorul spune: „După ce ne-am hotărât ca Bailey să fie un Red Retriever, am căutat în toată țara unul care să aibă și un temperament pe care să-l putem dresa, dar și o expresie aparte care să sugereze că are un caracter grozav. Am avut noroc și l-am găsit pe Trip la un crescător de câini de vânătoare din Arkansas.”

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii