Cautare
, Forbes Staff

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important tech and business news. Graduated from University of Bucharest with an MA in Political Journalism. Worked as a journal...

CORONAVIRUS |
|

Despre mitul „super-răspândirii” virusului la plajă și transmiterea comunitară Covid-19 în aer liber

Au fost imagini care păreau să descrie o vară toridă și periculoasă - unde zeci de turiști umpleau zilnic plajele din Marea Britanie, după luni întregi de restrcții - cu titluri din presă ce sugerau un risc iminent de infectare.  
Bournemouth,,Dorset,/,Uk,-,May,30,2020:,Sunbathers,Flock

Opt luni mai târziu, aceleași titluri spun o altă poveste: nu există – deloc – un pericol real. Profesorul Mark Woolhouse, epidemiolog la Universitatea din Edinburgh, spune că șansele unei răspândiri masive a virusului printre mulțimile de turiști britanici aflați la plajă erau minime, în teorie, și inexistente, în practică.

„Nu au existat focare legate de plajele publice. Nu a existat un focar Covid-19 pe o plajă, niciodată, nicăieri în lume. Nu din câte știu eu”, a declarat epidemiologul britanic, potrivit The Guardian.

Această versiune a evenimentelor, care pare să fie în contradicție cu avertismentele secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Matt Hancock, este absolut în concordanță cu dovezile științifice, afirmă și alți experți.

„Știm de ceva timp că aproximativ 10% din cazurile de transmitere Covid-19 sunt legate de activitățile în aer liber”, spune dr. Müge Çevik, lector în boli infecțioase și virologie medicală la Universitatea din St. Andews.

„Chiar și în acest procentaj intră, în general, persoane care au fost în contact cu bolnavi Covid-19 atât în exterior, cât și în interior. Aveam informații de la începutul pandemiei despre virusurile respiratorii și despre modul în care acestea se transmit în general, iar totul ne indică condițiile de igienă și protecție de la locul de muncă și de acasă al oamenilor”.

Totuși, realitatea nu a fost niciodată la fel de apocaliptică precum în imaginile văzute prin obiectivul camerei de fotografiat sau de filmat.

Epidemiologul Woolhouse a fost luat prin surprindere de reacțiile la comentariile sale „Studiile publicate erau deja clare la vremea respectivă, dar după reacția în urma comentariului meu sunt îngrijorată că acest lucru nu este pe deplin înțeles și poate că este ceva pe care politicienii  ar trebui să îl ia în considerare pe măsură ce fac planuri pentru a ne scoate din această criză sanitară.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii