Cautare
, Contributor

Sandra Gătejeanu Gheorghe este lectorul școlii Ecolage și directorul de protocol al Casei Regale a României din anul 2008.

Lifestyle |
|

Despre etichetă și importanţa ei

Nu cred că există persoană care, la un moment dat, să nu se fi confruntat cu o situaţie în urma căreia să se întrebe ,,Eu ce fac acum?“ sau ,,Cum trebuie să mă comport acum?“.  Începând cu cele mai private momente și continuând cu evenimentele publice, de la ocaziile de familie la slujbă, la poveștile de dragoste, la masă, atunci când vrem să scriem o scrisoare sau să adresăm o invitaţie, atunci când vrem să știm ce ţinută trebuie să purtăm, cum să ne prezentăm sau cum să facem conversaţie – ne ghidăm după regulile de etichetă și după bunele maniere.
Sandra_life_contibutors

Apariţia și evoluţia conceptului de etichetă este strict legată de Franţa, aceasta fiind ţara în care sunt elaborate pentru prima dată normele de protocol. Regele Ludovic al XIV-lea, cunoscut și sub numele de Regele Soare, a fost cel care a creat conceptul de etichetă și a dezvoltat protocolul regal. Pentru că regele găzduia frecvent recepţii în grădina Palatului Versailles, iar invitaţii obișnuiau să calce în picioare peluzele, rupând florile și plantele decorative, acesta a decis să pună, din loc în loc, mici avertismente ce cuprindeau diverse texte: ,,Nu călcaţi iarba!; Atenţie la flori!; Utilizaţi aleile!“. În limba franceză, avertismentele purtau numele de ,,etiquette“ adică ,,etichetă“. Astfel, prin acest concept, au fost, ulterior, definite toate regulile de comportare politicoasă pe care trebuie să le respectăm în viaţa de zi cu zi în contexul vieţii publice. Tot Ludovic al XIV-lea este cel care iniţiază adoptarea ,,Ceremonialul francez“, o lucrare de peste 2.000 de pagini care conţine prezentarea activităţilor de la Curtea Regală şi instituie norme riguroase în organizarea acestora.

Chiar și precedenţii suverani, din perioada 1500-1600, au sprijinit dezvoltarea normelor de protocol. În timpul regelui Francisc I au fost realizate primele coduri ale normelor de protocol și etichetă, prin care s-a stabilit ordinea de precădere a nobililor, onorurile și privilegiile de care aceștia beneficiau. Mai târziu, regele Henric al II-lea a dat un edict prin care statornicea regulile de protocol, edict considerat cel mai vechi document în materie de pe continent și care s-a păstrat până în zilele noastre.

În România, protocolul modern a fost introdus în timpul regelui Carol I, avându-se în vedere atât reguli și obiceiuri utilizate la Curţile Domnești ale Principatelor, dar și uzanţe din ţările monarhice cu tradiţie în acest domeniu.

Bunele maniere și eticheta evoluează constant în raport cu transformările sociale și politice ce au loc, de-a lungul timpului, în fiecare ţară. Este foarte adevărat că ceea ce, cu secole în urmă, era un gest protocolar firesc, astăzi, poate să pară desuet. Spre exemplu, dacă în urmă cu zeci de ani, glezna unei doamne trebuia să fie întotdeauna acoperită pentru că era considerată o parte intimă a corpului, astăzi, vederea gleznei nu mai surprinde pe nimeni. La fel, în urmă cu zeci de ani, bărbaţilor le era interzis să fumeze în faţa unei femei sau să iasă în oraş fără să poarte costum şi pălărie. În prezent, nu mai este obligatoriu ca aceste reguli să fie respectate. În zilele noastre, pe fondul ritmului accelerat de viaţă, asistăm la o simplificare și raţionalizare a normelor de etichetă, dar și la o adaptare la realităţile sociale. Un exemplu concret al evoluţiei etichetei monarhiilor europene contemporane este ţinuta folosită de reginele și principesele lumii pentru vizitele la Vatican. Regula aplicabilă la începutul anilor 1900 se păstrează și astăzi. Reginele și principesele, domnitoare sau consoarte, de religie ortodoxă sau protestantă vor purta întotdeauna o rochie lungă neagră, cu mâneci lungi și un voal negru care să le acopere capul.

În schimb, pentru membrii familiilor regale din state catolice se face o distincţie. Monarhiile în care suveranii se bucură de ,,rex catholicissimus“ beneficiează și de privilegiul albului, ,,privilège du blanc“. În prezent, titlul de ,,rex catholicissimus“ și, prin urmare, beneficiul privilegiului albului este deţinut doar de suveranii din Belgia, Luxemburg și Spania. În concluzie, pot purta alb (rochie lungă albă cu mâneci lungi și voal alb pe cap) la întâlnirile cu suveranul pontif reginele Spaniei, Belgiei și marea ducesă de Luxemburg. Se spune că este cel mai exclusivist club din lume. Plecând de la acest exemplu, vorbim și despre evoluţie pentru că, dacă în urmă cu zeci de ani, domnii trebuiau să poarte morning coat sau white tie (frac) la întâlnirea cu suveranul pontif, astăzi vedem foarte frecvent șefi de stat care se îmbracă în costum de culoare închisă cu cravată. În ceea ce le privește pe doamne, acestea nu mai poartă rochii până în pământ, ci aleg o lungime medie.

Citește și Eticheta, limbaj universal

Am întâlnit multe persoane care consideră eticheta și bunele maniere inutile, perimate sau aparţinând altor vremuri și lipsite de sens în societatea modernă. Nimic mai greșit. Eticheta este un cod comportamental bazat pe onestitate, respect și consideraţie. Eticheta nu este un set de reguli rigide, ci este fluidă, schimbându-se odată cu vremea. Eticheta ne ghidează să acţionăm în așa fel încât să îi facem pe ceilalţi oameni să se simtă confortabil.

Pentru că accesul la informaţiile legate de etichetă nu este întotdeauna accesibil, iar publicaţiile pe această temă sunt puţine, un curs de bune maniere poate fi cea mai eficientă soluţie atunci când dorim să fim la curent cu normele de conduită actuale. Școala de bune maniere Écolage este singura de acest gen din România, ce oferă cursuri de etichetă pentru toate vârstele – copii, adolescenţi și adulţi. Un start bun în viaţă pornește, în primul rând, de la bun-simţ și un comportament elegant, creând, astfel, un avantaj în dezvoltarea abilităţilor sociale și a încrederii în sine.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii