Cautare
, Contributor

Sfatul specialistului |
|

Despre dezvoltarea inteligenței emoționale prin joc și artă

Cheia echilibrului interior nu stă în negarea emoțiilor cum sunt frica sau furia, ci în felul în care reacționăm în fața lor. Cum îi putem ajuta pe copii să-și descopere logica interioară a emoțiilor și să se simtă confortabil cu propriile trăiri? de Ioana Olărașu, psiholog psihoterapeut
shutterstock_571021918_1

Inteligența emoțională este înțeleasă drept abilitatea de a recunoaște și gestiona atât propriile emoții, cât și pe ale celorlalți. Ușor de spus, greu de făcut! Mai ales când luăm în considerare natura suprinzătoare a emoțiilor. Din punct de vedere neurologic, autoreglarea emoțională este corelată cu dezvoltarea cortexului prefrontal, iar primele modele de gestionare a emoțiilor se regăsesc, desigur, în contextul familial…

Copilul tinde să internalizeze atitudinea părinților. Cu cât părinții se descurcă mai bine în controlul și exprimarea propriilor emoțiilor, cu atât copilul va prelua moduri sănătoase de a le gestiona pe ale sale, punând bazele inteligenței emoționale.

Ajutați-i pe copii să-și transpună emoțiile în cuvinte, oglindindu-le stările cu ajutorul cuvintelor într-o manieră caldă. Un exemplu de reacție în fața frustrării: „Te înțeleg. Acum ești dezamăgit pentru că turnul din cuburi s-a dărâmat. Hai să-l ridicăm din nou, împreună. Am încredere că va ieși cel puțin la fel de bine!” Astfel, opriți valul de emoție din a-l copleși. Cu timpul, va deprinde și el astfel de strategii de autoreglare emoțională.

Inteligența emoțională se construiește prin educație, fiind acea resursă care face diferența între a renunța în fața unei provocări și a persevera până la reușită, trecând printr-o suită de emoții negative. Oamenii de știință confirmă că experiența determină modul în care se formează conexiunile neuronale, ceea ce ne face să ne întrebăm: Ce experiențe e nevoie să le oferim copiilor pentru a-și dezvolta inteligența emoțională?

Unul din modurile în care îi puteți ajuta pe copii să se dezvolte în acest sens este să-i încurajăm să participe la cursuri de teatru. Un moment optim ar fi vârsta de 7-8 ani, dar și preșcolarii pot beneficia de o astfel de activitate, adaptată vârstei lor! Alegeți o grupă care să se potrivească nivelului de vârstă al copilului și… liber la explorat pe harta emoțiilor!

Știm că artiștii își adună seva inspirației din viața emoțională, dar care sunt modurile în care arta teatrală consolidează relația cu propriile emoții?

În primul rând, teatrul le oferă copiilor un mediu prielnic în care să-și exprime inclusiv emoțiile negative, ridicându-le chiar la rang de… artă! Ei învață că este acceptabil să trăiască întreg spectrul emoțiilor. La această conștientizare se adaugă consolidarea încrederii în sine și, bineînțeles, mai multă libertate interioară. Pe măsură ce-și vor înțelege mai bine emoțiile, copiii vor reuși să le comunice cu mai multă ușurință!

Cheia inteligenței emoționale este autoobservația. Fiind atenți la propriile stări în construcția unui rol, copiii își exersează controlul emoțional. Implicit, nu vor mai fi atât de surprinși de amploarea propriilor emoții, evitând să se lase copleșiți.

Exercițiul expresivității emoționale îi ajută să conștientizeze legătura dintre emoții și corp, pregătindu-i pentru momentele în care vor avea nevoie să își identifice emoțiile în viața de zi cu zi. De asemenea, eliberarea emoțională prin joc teatral vine cu un plus de vitalitate și voioșie! Copiii descoperă că își pot controla emoțiile cu ajutorul corpului.

Asumarea unui rol îi provoacă pe copii să devină empatici, să înțeleagă în ce măsură anumite comportamente declanșează emoții în forul interior al celor din jur. Cu timpul, vor învăța să descopere emoțiile celor din jur urmărind atât cuvintele, cât și limbajul nonverbal. Acest aspect al inteligenței emoționale este baza relațiilor sănătoase. Copilul va ști să creeze un liant de comunicare emoțională între sine și ceilalți, punându-se „în locul altora”.

În ceea ce privește relația cu ceilalți, un curs de teatru este și un prilej minunat de socializare. De asemenea, vine la pachet și cu înțelegerea faptului că emoțiile sunt profund umane și că, atunci când nu sunt exprimate nepotrivit, ele pot apropia persoanele.

Pentru orice copil, experiența scenei poate deveni o sursă de teamă. Participarea la primul spectacol de teatru este, cu siguranță, o provocare! Acceptați-i frica, dar încurajați-l să o depășească. Ajutați-l să-și conștientizeze eforturile (pregătirea, implicarea). Cu sprijinul potrivit, va reuși să-și „depășească” emoțiile și va mai doborî un obstacol în drumul către inteligența emoțională.

Exercițiul constant al exprimării emoționale îl face pe copil să fie mai sigur pe sine și mai deschis în viața de zi cu zi.

Sugestie pentru părinți

Pentru a fructifica experiența unui astfel de curs, discutați cu copilul despre ceea ce se întâmplă acolo. Observați felul în care percepe activitatea și adresați-i întrebări referitoare la felul în care se simte. Este important cum e pentru el. Încurajând autoobservația, îl ajutați să își dezvolte simțul introspectiv și să se cunoască mai bine. Inteligența emoțională presupune un bun contact cu propriile emoții și nevoi. De la conștientizarea acestora pornesc, spre realitate, comportamentele adaptative, necesare în consolidarea stimei de sine.

Dezvoltarea inteligenței emoționale este un proces continuu, ale cărui coordonate sunt relațiile cu adulții semnificativi și experiențele care-l provoacă să-și observe stările, acționând în consecință. Bucuria, tristețea, calmul, frica, furia, dezamăgirea – toate au rolul lor în viața copilului. Negarea emoțiilor nedorite nu face decât să îl lase nepregătit în fața inevitabilei întâlniri cu acestea. Fiți alături de el, înarmați-vă cu încredere în minunata sa capacitate de adaptare și observați cum îi cresc aripi! Fiecare copil are un ritm al său, pe care este nevoie să-l abordăm cu răbdare și respect.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii