Cautare
, Contributor

Partener Platypus Group

Opinii |
|

Despre Adi Despot, un mare lapsus și beneficiile voluntariatului

Am avut un mega lapsus luni seara, pe scena Ateneului Român, când am primit premiul IAA pentru Excelență în Voluntariat: mă uitam la Adi Despot, trebuia să-i mulțumesc pentru sprijinul în realizarea împreună cu Virgil Ianțu și echipa lor, a imnului handbalului românesc, și nu-mi aminteam numele lui Adi Despot.
Lorand_Balint.JPG

Doar că nimeni din sală, cu excepția lui și a lui Virgil Ianțu, nu s-a prins pentru că au intrat automat în funcțiune mecanismele de auto-apărare dobândite tocmai făcând voluntariat cu studenți și/sau profesori din toată țara: după sute de prezentări și discursuri publice, am decis într-o fracțiune de secundă să nu fac nicio pauză, să nu ezit nicio secundă. Să nu zic că mai este un om care a contribuit la imnul handbalului românesc, dar nu-mi amintesc cum îl cheamă – penibil, jenant, etc. Erau premiile de excelență și bâlbele de acest gen nu fac deloc bine nimănui. Puteam să mă fac simpatic cu o glumă, dar trebuia să transmit profesionalism, nu haioșenie. I-am mulțumit lui Virgil și am trecut la ceilalți cât de natural am putut.

În urmă cu mulți ani, când m-am prins că sunt praf la prezentat în fața unui grup de oameni, m-am voluntariat la ASE să țin cursuri facultative cu 20 de studenți. Doi ani am fost săptămânal în ASE și am exersat tehnici de prezentare. Citeam, mă uitam la filme pe internet și mergeam să aplic cu studenții.

Cum ziceam și ieri la Ateneu, voluntariat poate să însemne câștig de ambele părți și pentru mine întotdeauna a fost așa: am ieșit mult mai bogat din orice acțiune de voluntariat. De multe ori chiar cred că eu am câștigat mai mult decât cei pe care i-am ajutat într-un fel sau altul.

Mulți români sunt uimiți când declar cu transparență că nu am mers în Rio de Janeiro pentru a ajuta populația săracă a Braziliei, ci pentru a întâlni oameni noi, pentru a trăi experiențe diferite de cele de până acum – pentru a avea o viață mai bogată. Da, interesul meu a fost clar, dar am și lăsat ceva în urma mea, a beneficiat și Brazilia de perioada petrecută de mine acolo.

În fracțiunea de secundă pe care am avut-o la dispoziție, am știut că o să pot să mă revanșez față de Adi, că voi avea o mulțime de ocazii în viitor să-i mulțumesc public pentru sprijin. Dar am știut pentru că în trecut am mai fost în astfel de situații și am învățat din ele, nu pentru că m-aș fi născut cu o excepțională capacitatea de analiză, ci pentru că am făcut voluntariat și nu am stat deoparte contemplând lumea din jurul meu.

PS Foarte mulți oameni din sală au venit după eveniment și mi-au zis că le-a plăcut discursul meu care a fost foarte bine închegat, clar și la obiect.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii