FacebookTwitterLinkedIn

Picturi, sculpturi, porțelanuri, obiecte de mobilier și piese de artă decorativă adunate de Jasper Conran pe parcursul a 40 de ani, își vor schimba proprietarul în cadrul a două licitații, una live și cealaltă online.

„The definitive voice of style and taste”, așa cum este descris de comunicatul prin care Christie’s anunță licitația, Jasper Conran este o personalitate influentă atât în domeniul modei cât și al designului de interior, casele în care a locuit și felul cum le-a amenajat fiind un reper pentru cei interesați de domeniu.

Conran a locuit în ultimii ani în New Wardour Castle, în Wiltshire, un castel pe care l-a decorat cu obiecte de artă și mobilier a căror frumusețe este concurată doar de măiestria cu care sunt lucrate și de modul în care fiecare piesă se integrează în ansamblul altfel eclectic. Nimic nu este lăsat la întâmplare, niciun detaliu nu este trecut cu vederea, nu există obiect în tot castelul Wardour care să nu aibă un trecut strălucit și o poveste pe măsură.„Nu seamănă cu nicio altă casă pe care am văzut-o”, spunea Conran în 2010, când a achiziționat proprietatea. Contruit în 1769 după planurile arhitectului James Paine, castelul New Wardour este faimos pentru rotonda sa, cu superba scară în consolă dublă, dar și pentru camerele în anfiladă.

În vârstă de 61 de ani, Jasper Conran este al doilea dintre cei cinci copii ai lui Sir Terence Conran, om de afaceri, designer și fondatorul lanțului de magazine de decorațiuni Habitat. Mama sa a fost romanciera Shirley Conran, a doua dintre cele patru soții ale lui Sir Terence, iar fratele său, Sebastian și sora sa, Sophie, sunt de asemenea designeri.

Conran a demonstrat un talent și un simț precoce al modei, fiind admis la 15 ani la Parsons School of Art and Design. A debutat ca designer de modă în 1978, la 19 ani, cu o colecție concepută pentru Henri Bendel, unul dintre cele mai vechi lanțuri de magazine de accesorii din SUA, care a activat din 1895 până în 2019.La 26 de ani Conran și-a lansat propria linie vestimentară pentru bărbați și s-a aventurat în designul de veselă, lucrând pentru Stuart Crystal, Waterford Crystal și Wedgwood.

A creat rochia de mireasă a fiicei prințesei Margaret și s-a ocupat de garderoba prințesei Diana, iar din 1996 a început o colaborare prolifică cu lanțul de magazine Debenhams, pentru care a realizat accesorii și vestimentație pentru bărbați și femei, haine pentru copii, lenjerie și obiecte de uz casnic.

Din 2016 Jasper Conran a intrat în business-ul ospitalității, cumpărând și amenajând L’Hôtel Marrakech din Medina, Maroc, o destinație pe care Condé Nast Traveller o include an de an în prestigiosul său top al celor mai apreciate hoteluri.


Teatrul, opera și baletul sunt un alt domeniu în care Conran excelează, designerul proiectând decorurile și costumele pentru 14 spectacole considerate un reper al artelor performative din Regatul Unit.

În 1991, Jasper Conran a primit Premiul Lawrence Olivier pentru designul costumelor spectacolului The Rehearsal, regizat de Jean Anouilh și pus în scenă la Almeida Theatre din Londra.

Conran s-a retras recent într-o reședință de dimensiuni mai modeste, în Southwest England, care nu are capacitatea de a adăposti impresionanta colecție de artă și mobilier a designerului.

Prin urmare, cu toată părerea de rău,acesta se vede nevoit să despartă de ea: „Dacă sunt trist? Sigur că sunt, printre obiectele pe care le vând sunt unele foarte rare, cu o proveniență excepțională care le face, practic, de neprețuit”, spune Conran care preferă totuși ca aceste piese să-și găsească un nou proprietar decât să zacă în vreun depozit, ascunse de ochii lumii.

Foto Christie’s

Jasper Conran