FacebookTwitterLinkedIn

Principiile de bază ale „detoxifierii“ în designul interior
Design-Detox este un complex de tehnici aplicate în proiectarea interioarelor care contribuie la reînnoirea lor, atât din punct de vedere vizual, cât și funcțional. Cu ajutorul detoxificării, puteți crea un spațiu aerisit și luminos, în care este plăcut să locuiți, să lucrați și să vă relaxați, deoarece la acest lucru contribuie un design echilibrat, gândit până în cele mai mici detalii.

Curățarea spațiului
Primul aspect pentru a detoxifica locuința voastră este reorganizarea ei prin debarasarea de obiecte grele și inutile. Puteți începe acest proces de la analiza mobilierului existent. Dacă interiorul transmite senzația de încărcat, aglomerat și monoton, a venit timpul să regândiți mobilarea. Încercați să renunțați la obiecte masive și să le înlocuiți cu piese mai „ușoare”. De exemplu: bibliotecile vechi masive din lemn închis de nuc sau wenge, să fie înlocuite cu biblioteci sau rafturi din MDF vopsite în alb, cu polițe deschise sau cu uși de sticlă.

Următorul pas ar fi să revizuiți obiectele pe care nu le folosiți, dar le aveți pentru că „nu se știe niciodată”. Trebuie să depășim conceptul comunismului în care lucrurile se adunau pentru că nu se găseau, iar zestrea chiar era importantă 🙂 Noroc că trăim într-o perioadă în care există chiar mai mult decât avem nevoie, de aceea putem stabili rațional ce să avem în casă și de ce ne putem lipsi. De aceea, vă recomand să faceți o curățenie generală prin lucruri și să păstrați doar lucrurile esențiale, iar restul să fie, de exemplu, donat. Nu recomand să le aruncați, mai bine faceți o faptă bună și le dați celor nevoiași. Excepție fac obiectele cu valoare sentimentală, doar că aveți grijă să nu ajungă să devină o obsesie de a strânge prea multe bibelouri.

Organizarea lucrurilor
Eu recomand organizarea lucrurilor pe categorii, iar aceasta urmând să se facă cu toți membrii familiei din două motive: este mult mai sănătos și chiar poate deveni vesel să implicați pe toată lumea în acest proces, inclusiv pe copii; iar în al doilea rând, fiecare membru să știe ce și unde este depozitat, ca să nu deveniți baza de date care mereu va fi nevoită să explice poziția obictelor prin casă.

În general, este mai bine să definiți zone separate prin casă, de exemplu: pentru articolele de uz casnic, folosiți debaraua sau dulapul din baie; hainele de sezon – pe rafturile superioare din dulap, lenjeria de pat – în lada de depozitare a patului, cărțile sau albumele părinților pe rafturile superioare din bibliotecă, iar cărțile și jocurile copiilor –  în cutii, pe rafturile inferioare etc.

Folosiți tonuri naturale
Tehnicile Design-Detox pot fi aplicate atât într-un interior deja amenajat, cât și la etapa de planificare a unui spațiu nou. Astfel, atunci când alegeți un finisaj pentru pardoseală, optați pentru nuanțe și materiale naturale: parchet din lemn deschis, plută sau covoare din lână sau pâslă.

Dacă apreciați importanța confortului emoțional și vizual în locuința voastră, nu ar trebui să utilizați culori saturate sau intense. Mai bine alegeți nuanțe neutre și pastelate de crem, gri, bej, roz etc. Acestea sunt liniștitoare, conferă încredere și arată foarte elegant într-o încăpere mare sau chiar într-una mică.

Introduceți materiale naturale
Apropierea naturii i-a inspirat întotdeauna pe oameni, le-a insuflat gânduri bune și i-a făcut să uite de probleme. Prin urmare, pentru ca spațiul să contribuie la „renaștere”, utilizați materiale naturale în proiectarea acestuia.

Lemnul ecologic, ceramica glazurată realizată manual, pături din lână fină, lenjerii din in organic, abajururi din răchită – toate aceste obiecte adaugă valoare spațiului și îi inspiră pe cei care locuiesc aici.

Experimentați
Uneori, subconștientul nostru are nevoie de un „impuls”, de o doză de inspirație, iar acest lucru este posibil dacă folosiți tehnici sau materiale neașteptate: de exemplu: în loc de un brâu plictisitor de bucătărie, alegeți un mozaic metalic sau din scticlă.

Participați la cursuri sau master-class-uri specializate în DIY din materiale reciclate care vă vor inspira să meșteriți singuri un obiect decorativ în casă: o veioză, un decor pe perete etc.

Combinați diferite texturi, cum ar fi: catifeaua și satinul, pielea și dantela, lemnul și piatra. Folosiți modele geometrice în tapițerii, lenjerii de pat, covoare sau fețe de mese. Adăugați un accent colorat în spațiul vostru de lucru sau creație: un scaun, un covor, o vază cu flori sau un tablou abstract.

Nu uitați: pe un fundal neutru, astfel de obiecte arată uimitor și adaugă interiorului puțină varietate.

Ajutați-vă să vă inspirați
Un Design-Detox aplicat corect poate crea o stare de meditație sau, din contra, poate genera idei și creativitate. Pentru ca efectul să fie realizabil, este nevoie să folosiți obiecte speciale în decorarea spațiului.

De exemplu, agățați o imagine sau un mesaj pe peretele din fața biroului, care vă va inspira sau motiva. Lipiți un fototapet cu imagini din natură în sufragerie sau dormitor și deconectați-vă de grijile cotidiene. Iar pentru o integrare și mai reală cu natura, folosiți ca decor crengi adevărate sau plante naturale în ghivece.

Sper că am reușit să vă inspir să faceți o mică schimbare atât în stilul vostru de viață, cât și în designul locuinței, pentru că îmi doresc ca fiecare dintre voi să vă puteți relaxa, să vă creșteți nivelul de creativitate și să vă debarasați de energia negativă. Folosiți cu încredere tehnicile Design-Detox și lăsați energia pozitivă să vă intre în casă.

Vă doresc mult succes și inspirație!