Cautare
, Contributor

Gastronomie |
|

Desertul viitorului

Doar dulce nu atestă neapărat o prăjitură bună. Dinara Kasko este din Ucraina, a lucrat ca arhitect și designer de interior, iar acum folosește aceste calități pentru a desena, cu ajutorul tehnologiei 3D, deserturi cu gust de viitor. Geometria, culorile și armonia exterior-interior sunt cele dintâi reguli pe care le respectă în bucătăria sa.
dinara

Arhitectură, design interior și apoi patiserie. Spune-mi, te rog, ce a declanșat această schimbare?

Nu a existat o tranziție de la arhitectură către design, le-am făcut în același timp. Făceam fotografii, desene, selectam mobila, lucram cu obiecte mari și mici. Când am început să gătesc, a fost o mare schimbare pentru mine.

Nu a fost ușor să renunț la jobul meu și să lucrez într-o bucătărie. Însă decizia a fost luată în momentul în care s-a născut fiica mea, atunci am hotărât să dedic mai mult timp cofetăriei. Acum, sunt pe punctul de a-mi deschide propriul atelier. Nu mi-am abandonat complet profesia mea și mă refer la faptul că petrec mult timp modelând digital forme pentru prăjiturile mele, pe care apoi le printez. Ceea ce înseamnă că o parte din munca de arhitect-designer încă există în viața mea.

Ce s-a întâmplat după ce ai hotărât să te dedici deserturilor?

Nu a existat un moment clar. Toate s-au întâmplat pas cu pas. Deseori, glumesc că nu a fost alegerea mea, ci că soarta m-a ales pe mine. După ce am intrat în lumea cofetarilor, toate s-au schimbat. Am început să călătoresc foarte mult, să învăț, să cunosc oameni noi, dar în același timp, fiindcă am o familie, am încercat să țin pasul și cu ea.

Ai amintit despre crearea propriilor forme pentru prăjituri. Cum ai ajuns la această idee?

Prima mea formă pentru prăjituri a fost creată în 2015. Am realizat-o din lemn și silicon. A fost un adevărat succes. Iar ceea ce m-a convins să creez propriile modele a fost faptul că, pe atunci, existau multe forme din silicon pe piață, însă aveau aceeași formă, toate semănau între ele. Fiind pasionată de geometrie încă din copilărie, am vrut să creez o formă cu linii ascuțite, accentuate, ceva care să nu fie tradițional și care să impresioneze. Iar 3D-ul m-a ajutat enorm în aducerea ideilor mele la viață.

Cum te-a ajutat arhitectura în această ecuație delicioasă?

Vorbind la general, arhitectura mi-a influențat stilul și gustul. Apoi m-a învățat să respect proporțiile, să creez un design și un obiect frumos. Ceea ce reprezintă și un mare avantaj aici este că lucrez cu diferite programe de software, care mă ajută să creez forme 3D, cu propria mea imprimantă 3D. Pot să creez un model digital, să văd cum arată în realitate și să îi schimb eventual culoarea, dimensiunea.

Care sunt cele mai importante obiecte pe care le folosești?

Cuptorul, mixerul și frigiderul. Sigur, mai sunt și alte obiecte, dar este imposibil să faci ceva fără acestea trei.

Arta ta poartă două semnături mari: formele geometrice și culorile, în special roșu, alb, negru. Există vreun motiv special pentru care faci asta?

Toate produsele învelite cu roșu sunt atractive, apetisante, luminoase, de aceea cred că această culoare are un dublu câștig. Acum lucrez la o nouă selecție de prăjituri, care vor fi colorate foarte diferit: galben, roz, portocaliu. De obicei, încerc să aleg culoarea care se potrivește cel mai bine cu forma, dar și cu interiorul prăjiturii.

Ce înseamnă să lucrezi la o nouă prăjitură în bucătăria ta?

O nouă prăjitură este combinația dintre gust și formă. Când lucrez la un nou model, în același timp creez și rețeta. Este important pentru mine ca prăjiturile să arate bine, dar să fie și gustoase. La fel de mult am grijă ca exteriorul să fie în armonie cu interiorul desertului.

Care a fost cea mai recentă inspirație care ți-a declanșat pofta de a prepara un desert?

A fost un origami. Am lucrat mai multe luni cu el și m-a inspirat să modelez câteva forme.

Care erau aromele tale preferate în copilărie?

Dintotdeauna mi-au plăcut dulciurile. În copilărie, îmi plăceau foarte mult prăjiturile mamei, dar și să o ajut în vacanțe să le coacă. Iubeam vacanțele și mereu îi ceream mamei să mai pregătească o prăjitură, pentru că adoram să particip la proces.

Fiindcă vara este deja instalată, spune-mi, te rog, care ar fi cea mai potrivită prăjitură pentru a celebra acest sezon?

Cred că deja am făcut o astfel de prăjitură. Este rotundă, cu foarte multe linii și este inspirată din stilul origami, fiind acoperită cu galben și roșu. Interiorul conține umplutură din fructe de pădure și bezea, ceea ce îi oferă un gust fresh, dulce și acrișor. Cred că este o combinație potrivită pentru vară!

Ce înseamnă pentru tine o prăjitură bună?

Ar trebui să arate foarte bine, să fie gustoasă (dar nu doar dulce, ci delicioasă) și pe cât posibil de sănătoasă, în sensul în care să conțină ingrediente naturale.

Cum s-ar descrie programul tău zilnic în ceea ce privește munca, timpul liber, bucuriile?

În primul rând, sunt mamă. Am o fetiță și un soț, ceea ce înseamnă că cel mai mult timp mi-l petrec cu familia mea și cu treburile casnice. Apoi mai există și tot volumul de muncă, pe care dacă nu îl termin, lucrez și în timpul nopții. De obicei, zilele mele se desfășoară în fața computerului sau în bucătărie, dând foarte multe telefoane, ieșind la plimbare cu fiica mea, la cumpărături sau la întâlniri cu prietenii. Momentan, suntem în curs de deschidere a atelierului, ceea ce îmi cere foarte mult timp și atenție.

Care sunt următorii pași pentru businessul tău?

Povesteam despre atelierul pe care vreau să îl deschid în Kharkiv, unde îmi doresc să țin cursuri on-line. De asemenea, vrem să scoatem la vânzare, sub numele meu, forme pentru prăjituri.

CITEȘTE ȘI Deconstrucţia gastronomiei

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii