Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

Deruta piețelor și a politicii ar putea atinge un maxim în 2015

Lumea este complet desincronizată, atât economic, cât și din punct de vedere al politicilor monetare, astfel că intrăm în 2015 cu riscuri geopolitice fără precedent. Putem să ne așteptăm ca piețele să atingă un punct maxim de haos, poate chiar din trimestrul întâi din 2015, arată o analiză a Saxo Bank.
global economy

Economia și politica globale sunt într-un periculos joc al desincronizării și ne confruntăm cu un risc geopolitic major care s-ar putea adânci și duce către un 60 de dolari barilul de petrol, potrivit celui mai recent raport Saxo Bank.

Inflația este la un record de cădere pe ultimele decenii, chiar dacă politicile monetare devin mai flexibile în economiile dezvoltate și restrictive în cele emergente. De altfel, Banca Federală a SUA este singura instituție din zona statelor dezvoltate care așteaptă o înăsprire a politicii – probabil pe la jumătatea anului. Între timp, spreadurile pe credite se tranzacționează sub valorile default, iar profiturile și volatilitatea au atins și ele praguri minime istorice.

Echilibrarea economiei globale în 2015 presupune contrabalansarea ritmului încetinit din piețele emergente, combaterea deflației și confruntarea datoriilor în creștere în raport cu PIB-urile.

Piețele valutare vor unoaște o volatilitate considerabilă în 2015. Trendul ne arată nu neapărat un dolar american puternic, cât unul în curs de depreciere, deși Saxo Bank se așteaptă la o apreciere temporară în trimestrul întâi.

Recomandările cheie de tranzacționare FX ale Saxo Bank converg către poziții lungi pe USD/CHF, pentru a contracara eventualele dobânzi negative ale Băncii Naționale a Elveției. Ne putem gândi, de asemenea, la o posibilă devalorizare a monedei chineze, yuanul, ceea ce ar însena că vom vedea China exportân deflație în restul lumii.

Saxo Bank se așteaptă ca economia globală să crească cu 3% în 2015, față de 2.2% în 2014, creștere alimentată de prețurile mici la energie, mai puțină austeritate în economiile dezvoltate și un volum mai mare de tranzacții, cu riscuri asupra creșterii pe 2015 venind din partea crizelor geopolitice.

Economia americană va continua să crească datorită consumului și prețurilor scăzute la energie. Saxo Bank se așteaptă ca economia americană să crească cu aproximativ 3% în 2015, mai arată sursa citată.

Prognoza pentru zona euro rămâne o provocare, cu reformele structurale aplicate sporadic, în timp ce sectorul privat cauta deleverage, sufocând atât creșterea, cât și inflația. Saxo Bank se așteaptă ca economia zonei euro să crească cu 1% în 2015.

Economia britanică va crește cu 2,5% în 2015, vectorii fiind sectorul privat foarte puternic și politicile guvernamentale de sprijin pentru economie. Singura încetinire se produce în sectorul imobiliar.

Saxo Bank rămâne sceptică în ceea ce privește impactul asupra economiei reale produs de eforturile băncii centrale a Chinei de a opri declinul creșterii prin politici mai laxe. Prognoza băncii pentru creșterea Chinei este sub cea consensuală, de 6,7%.

Saxo Bank prognozează o întărire a dolarului american în Q1, dar avertizează asupra unui drum cu peripeții, din moment ce traderi experimentați plasează deja poziții lungi pe dolarul SUA. Căutăm și noi teme importante ce pot apărea, mai ales în Asia, unde tensiunea enormă a ratei de schimb între cele două cele mai mari economii ale Asiei, China și Japonia, s-a dezvoltat pe parcursul ultimei jumătăți a lui 2014 și cer un fel de rezolvare în 2015.

Instituția banară se așteaptă ca acțiunile spaniole să depășească performanța generală a pieței în T1 2015, purtate pe umeri de politicile relaxate ale BCE, pe măsură ce inflația scade, iar creșterea economică e lentă. Pe de altă parte, acțiunile chineze rămân supraîncălzite și așteaptă o corecție, în vreme ce țițeiul și energia vor arunca o umbră lungă și asupra acțiunilor rusești.

În SUA, Rezerva Federală consideră acum economia așa de puternică că nu numai că a terminat cu al treilea program de relaxare cantitativă, ci a trecut și la modificarea limbajului: o creștere a dobânzii la mijlocul lui 2015 pare acum foarte probabilă” spune Mads Koefoed, head of macro strategy, Saxo Bank.

Peste mări și țări, în China, rebalansarea către un model de creștere orientat spre consumator, de la creșterea condusă de investiții alimentate de credite, este în derulare, dar progresul a avut de suferit sub presiunea unei ținte PIB de 7,5% anul trecut.

„Ne așteptăm ca creșterea din China să scadă constant și semnificativ în a doua jumătate a acestei decade, începând cu previziunea noastră de creștere (sub opinia majorității) pentru 2015 de 6,7%”, mai spune Koefoed.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii