FacebookTwitterLinkedIn

Ceasurile, operele de artă și bijuteriile deținute sunt evaluate la 17 milioane de euro. Anul trecut, înainte de a-și anunța candidatura pentru un post de deputat, Sebastian Ghiță a ieșit din majoritatea afacerilor pe care le deținea împreună cu partenerul său, Iulian Stanciu.

Până anul trecut, Sebastian Ghiță era cunoscut drept fiind unul dintre cei mai prosperi tineri oameni de afaceri. La numai 34 de ani, el controla direct sau indirect grupul de firme Asesoft, fondat împreună cu partenerul său, Iulian Stanciu.

Informația potrivit căreia Sebastian Ghiță ar fi ieșit total din afacerea Asesoft a mirat pe mulți, anul trecut. Iar întrebarea “de ce”?se afla pe buzele celor mai mulți. Sebastian Ghiță și-a vândut anul trecut acțiunile pe care le deținea la companiile eMag, Flanco și Asesoft Distribution, dar și la alte firme IT&C. Susținea la acea vreme că a decis transformarea în lichidități a acestora pentru a face investiții în domeniu. La nici două luni își anunța intrarea în politică, candidând din partea USL pentru un loc în Camera Deputaților

Nu se cunoaște valoarea tranzacției, mai precis câți bani a încasat exact în urma acestor vânzări. Cert este însă că, potrivit declarației de avere completată în luna decembrie în calitate de proaspăt deputat în colegiul 4- Prahova, Sebastian Ghiță este o persoană care dispune în acest moment de lichidități.

Potrivit documentului amintit, acesta a ieșit complet din lumea afacerilor: nu mai deține participații la alte companii. Din declarația de avere, nu rezultă nici tranzacțiile în care a fost implicat, odată cu retragerea din afacerile Asesoft.

Deputatul are însă 30 de milioane de euro într-un cont curent deschis în anul 2012. Sebastian Ghiță mai are de primit, potrivit declarației de avere, 68 de milioane de euro, reprezentând împrumuturi acordate în nume personal- fără a se preciza însă cui și perioada în care a fost împrumutată această sumă.

Investiții importante- de aproximativ 17 milioane de euro deține însă în obiecte de artă, bijuterii și ceasuri. Potrivit declarației de avere, deputatul deține obiecte de artă a căror valoare estimată se ridică la 13 milioane de euro și bijuterii în valoare de 3,1 milioane de euro.Acestora li se adaugă ceasuri, a căror valoare se apropie de un milion de euro. Toate au fost dobândite începând din 1997 și până în 2012.

 Potrivit declarației de avere, Sebastian Ghiță deține din 2011 o participație în valoare de 18 milioane de euro la un fond de investiții (fond de pensii sau alt sistem de acumulare).

Deputatul mai deține împreună cu soția sa trei terenuri și o casă de locuit, toate în Ploiești și dobândite în perioada 1999- 2009.

vezi aici la cat a evaluat in 2012 Forbes Romania averea deputatului sebastin Ghita: