FacebookTwitterLinkedIn

Companiile din UE care procesează, importă și utilizează staniu, tantal, tungsten și aur pentru producerea bunurilor de consum trebuie să fie certificate de UE pentru a se asigura că nu alimentează conflictele și abuzurile la adresa drepturilor omului din zonele de conflict, spun deputații în amendamentele la o propunere legislativă, adoptate miercuri.

Mineralele precum staniu, tantal, tungsten și aur sunt utilizate în multe produse de consum din Uniunea Europeană, mai ales de industriile auto, electronice, aerospațiale, de ambalare, construcții, mașini industriale și echipamente, precum și pentru bijuterii. Viitoarea lege va afecta, posibil, 880 000 producători UE, majoritatea lor fiind companii mici sau mijlocii.

Întrucât topitoriile de metale și rafinăriile de aur sunt punctul final în care originea metalelor poate fi identificată efectiv, deputații merg mai departe de abordarea Comisiei care are în vedere o ”autocertificare” și cer topitoriilor și rafinăriilor să treacă printr-un audit obligatoriu, independent, al unei terțe părți care să verifice practicile lor privind ”diligențele necesare”.

Într-un vot separat de 400 la 285 și 7 abțineri, deputații au respins propunerea Comisiei, precum și pe cea a  Comisiei pentru comerț internațional, cerând respectarea obligatorie a certificării de către “toți importatorii Uniunii” din zone de conflict, inclusiv de către cei “din aval”, adică cele 880.000 de companii UE potențial afectate, care utilizează staniu, tantal, tungsten și aur în producerea de bunuri de consum. Aceștia ar trebui să informeze despre măsurile pe care le iau pentru a identifica și a combate riscurile în lanțurile lor de aprovizionare cu respectivele minerale și metale.

Votat de Parlamentul European: Apel de urgență automat în toate mașinile noi din 2018

Deputații au mai cerut Comisiei să acorde sprijin financiar, prin intermediul programului COSME al UE (programul UE pentru competitivitate și întreprinderi mici și mijlocii)., microafacerilor și companiilor mici și mijlocii care doresc să obțină certificarea

Regulamentul se aplică tuturor zonelor din lume de risc înalt și afectate de conflicte, dintre care Republica Democrată Congo și zona Marilor Lacuri sunt cele mai evidente exemple. Propunerea legislativă definește ”zonele afectate de conflict și cele de risc înalt” drept cele care se află în situație de conflict armat, cu violență răspândită, colaps al infrastructurii civile, zone post-conflict fragile și zone cu guvernare și siguranță slabe sau inexistente, caracterizate de ”violări răspândite și sistematice ale drepturilor omului”.

În urma votului, deputații au decis să înceapă discuțiile informale cu statele membre ale Uniunii Europene, pentru a agrea varianta finală a legii.