FacebookTwitterLinkedIn

Radu Călin Cristea a explicat că motivul cererii este legat de procesul deschis de Laura Georgescu împotriva propriei instituţii după modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare (ROF), printre alte motive fiind și acela că a luat o decizie privind folosirea numelui Steaua fără votul CNA, că nu a pus în aplicare, a modificat sau a pus în aplicare cu întârziere alte decizii ale Consiliului și că “și-a ostilizat masiv angajații instituției”. El a mai spus că și un al șaptelea membru CNA a votat retrageea sprijinului, dar nu a semnat scrisoarea către Parlament.

Valentin Jucan, membru CNA, a explicat că ROF nu a fost modificat impotriva unui om, Laura Georgescu, ci pentru a apăra angajații instituției împotriva abuzurilor. Mai mult, Georgescu a fost de acord cu modificarea ROF și acesta a fost consultat cu angajații.

Laura Georgescu a spus că există peste 1.000 de „lucrări” nediscutate în Consiliu din cauza blocajului din instituție, deficiențe puse printre altele pe seama sesizărilor anonime și care o pun în situația de a încălca legea prin lipsa de răspuns. De asemenea, Georgescu a spus că nu există niciun temei legal pentru retragerea sprijinului și pentru demiterea sa.

Valentin Jucan a mai spus că Laura Georgescu a ascuns anul trecut o notă de la Serviciul Juridic în cazul prelungirii unei licențe, fapt care a sfârșit prin a-i denatura votul, cazul fiind în prezent sub ancheta DNA.

Călin Cristea a mai spus că Georgescu ar fi participat la falsificarea de sesizări, fapt certificat de doi angajați ai instituției.

Deputatul PNL Theodor Paleologu a spus că deputații nu o pot demite pe Laura Georgescu, potrivit Legii audiovizualului. Deputatul UDMR Marton Arpad a observat la rândul său că rotirea președintelui de ședință al CNA stabilită prin ROF „modifică legea și este inacceptabilă”. „Este ca și cum Parlamentul ar fi condus de fiecare deputat, pe rând”.

Mădălin Voicu, deputat PSD, a spus că Georgescu ar trebui să-și dea demisia de onoare, în caz contrar Guvernul trebuind să intervină. Intervenția Guvernului a fost susținută și de alți deputați din Comisia de Cultură. În contrast, un alt parlamentar a cerut demisia celor șase membri ai CNA care blochează activitatea instituției.

Gigel Știrbu a observat că și inexistența unui vicepreședinte în CNA, în prezent, este o dovadă a blocajului instituției.

În concluzie, Gigel Știrbu i-a cerut demisia pentru a patra oară Laurei Georgescu spunând că în caz contrar legea audiovizualului va trebui modificată de urgență pentru asigurarea funcționării CNA.

La sfârșitul ședinței, Laura Georgescu a declarat pentru Media Expres că nu a făcut nimic ilegal și că nu își va da demisia.

La audieri au fost prezenți membrii CNA Laura Georgescu, Lorand Turos, Radu Herjeu, Florin Gabrea, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea, Alexandru Jucan, Monica Gubernat, Dorina Rusu.